Ystävyys työpaikalla – 3 tarinaa

Oma Talous

Ystävyys työpaikalla – 3 tarinaa

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Ystävyys työpaikalla – 3 tarinaa

Ystävyys työelämässä tuo paljon hyvää, mutta heijastuu aina muihin ihmisiin ja väijyy työpaikan monen ongelman taustalla.

Teksti Tiina Torppa

Kuva Fotolia

”Ystävyys loppui kuin seinään”

”Tutustuin kollegayrittäjään työhankkeessa. Samalla ystävystyimme aika nopeasti. Olimme tekemisissä vapaalla ja puhuimme paljon työasioistakin.

Yhtäkkiä eräs asiakkaani kertoi, että ystäväni lähestyi heitä ja myi palveluitaan. Minua ärsytti! Olisihan hän voinut ensin edes kysyä, kannattaako sinne olla yhteydessä. Otin asian puheeksi ja juttelimme sen läpi.

Joidenkin kuukausien päästä selvisi, että hän oli hyvää vauhtia kutomassa toistakin epälojaalia työkuviota. Hämmennyin, mutta luotin, että keskustellen selvittäisimme asian. Ei siitä mitään tullut. Kollega hyökkäsi ja lujaa. Kavahdin sellaista. En halua riidellä ystävien kanssa kuin rakkikoira, vaikka olen temperamenttinen. Vetäydyin yhteydenpidosta ja ystävyys loppui kuin seinään.”

Anni, 58, muotoilija

”Tutustuin työpaikalla vaimoonikin”

”Nykyisellä työpaikallani on kaksi hyvää ystävää. Jokaiselta työpaikalta on jäänyt ystäviä, tutustuin työpaikalla vaimoonikin. Työpaikat ovat tärkeä paikka saada ystäviä. Vaikkei säännölliseen yhteydenpitoon entisten työpaikkojen ystävien kanssa aina riitä aikaa, on todella mukavaa, jos joku järjestää jotakin ja tavataan taas.”

Mikko, 47, ammattikorkeakoulun opettaja

”Työkaveri on sielunkumppanini”

”Minulla on ystäviä jo poliisikoulusta asti. Osa on jäänyt eläkkeelle, mutta pidämme yhteyttä.

Työpaikalla on hyvä ystävä, Harri. Hän on kuin sielunkumppanini. Työskentelimme kauan yhdessä väkivaltapuolella ja seksuaalirikoksissa. Henkisesti rankassa työssä työpaikan ihmissuhteet tulevat todella tärkeiksi. Se johtuu varmasti siitäkin, ettei kukaan muu voi ymmärtää niitä kaikkia tilanteita ja paineita eri suuntiin.

Nykyään työskentelemme Harrin kanssa eri osastoilla. Näemme silti viikoittain työpaikalla.

Vuosien varrella Harri on auttanut minua ja nyt jo aikuisia lapsiani monissa käytännön asioissa, myös kotona. Muutenkin olen saanut remonteissa, muutoissa ja monessa muussa käytännön asiassa apua työkavereiltani.

On myös yksi syy, miksi ammattikunnassani ystävyydet kestävät. Meillä ei käydä yt-neuvotteluja. Olen nähnyt, kuinka sellaiset muutokset kuormittavat ja syövät ihmisten ystävyyksiä.”

Helena, 54, poliisi