Yrittäjäksi ryhtynyt Anne Saarenoja: ”Olen kuullut paljon varoittelua”

Tunteet

Yrittäjäksi ryhtynyt Anne Saarenoja: ”Olen kuullut paljon varoittelua”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Yrittäjäksi ryhtynyt Anne Saarenoja: ”Olen kuullut paljon varoittelua”

Anna Saarenoja on muuttanut elämänsä suuntaa monta kertaa: hammasröntgenhoitajasta maskeeraajaksi, sitten toimittajaksi ja valokuvaajaksi. Nyt hän on perustanut kasvisravintolan.

Teksti Mirjami Haimelin

Kuva Ellen Saarenoja

”Olen aina ollut oman tieni kulkija. Tajusin sen jo nuorena, kun purjehdimme ensimmäisen poikaystäväni kanssa kaikki kesät Saimaalla. Löysin siellä, luonnon keskellä, oman tapani olla.

Lukion jälkeen opiskelin Helsingissä hammasröntgenhoitajaksi, mutta ymmärsin nopeasti päätyneeni väärään ammattiin. Olen luova ihminen, ja rutiininomainen työ olisi näivettänyt minut.

Sain päähänpiston lähteä Pariisiin opiskelemaan maskeerausta. Asuin kuuden neliön palvelijanhuoneessa, jonne kivuttiin kierreportaita pitkin. Ikkunasta näkyi Eiffel-torni. Olin rahaton ja laihduin, sillä minulla ei ollut varaa kunnon ruokaan.

Rakkaus New Yorkiin

Suomessa sain töitä meikkaajana ja heittäydyin muotisirkuksen syövereihin. Vähitellen aloin valokuvata, aluksi muotia. Tapasin Eskon, josta tuli myöhemmin aviomieheni. Hän oli sisustusarkkitehti, ja hänen vaikutuksestaan kiinnostuin sisustamisesta. Aloin kirjoittaa ja kuvata alan lehtiin.

Saimme yhdessä kaksi lasta, mutta erosimme yhdeksän vuoden jälkeen.

Myöhemmin laajensin repertuaariani matkailuaiheisiin. Tein parhaimmillaan jopa kolmetoista matkaa vuodessa. Sain tehdä tasan itseni näköisiä juttuja.

Suurimman vaikutuksen minuun on tehnyt New York. Siellä on maailman ystävällisimmät ja rennoimmat ihmiset. Kaupungista saa valtavasti inspiraatiota.

Minulla on missio opettaa suomalaisia syömään maukasta kasvisruokaa.

Missiona kasvisruoka

New York liittyy myös tuoreimpaan elämänmuutokseeni, sillä siellä olen kiertänyt lukemattomia kasvisravintoloita ja toreja. Avasin lokakuun alussa ensimmäinen ravintolani Espoon Iso Omena -kauppakeskuksen kylkeen. Oma kasvisravintola on ollut haaveeni jo kaksikymmentä vuotta, ja viimein kaikki loksahti kohdalleen.

Minulla on missio opettaa suomalaisia syömään maukasta kasvisruokaa. Muutos on hidas, mutta se tapahtuu. Uskon, että kasvissyönti on megatrendi, joka on tullut jäädäkseen.

Tärkeää on, että suuret joukot vähentävät lihansyöntiä; ei se, että pieni marginaali ei syö lihaa ollenkaan. Rakastan sitä ilmettä, kun paatunut lihansyöjä maistaa hyvää kasvisruokaa ja kysyy, että eikö tässä oikeasti ole yhtään lihaa.

Lue myös: Haluatko alkaa syödä vegaaniruokaa? 3 vinkkiä aloittelevalle vegaanille

Ruoan hyvää tekevä voima

Muutama vuosi sitten perheenjäseneni sairastui Crohnin tautiin. Hänelle määrättiin pitkä anti-

bioottikuuri ja jopa sytostaattihoitoa suunniteltiin. Silloin vihelsimme pelin poikki. Kukaan ei ollut kysynyt mitään häneen ruokavaliostaan.

Läheiseni ruokavaliosta päädyttiin ravitsemusterapeutti Hanna Huttusen ja lääkäri Olli Sovijärven kanssa jättämään pois muun muassa sokeri, viljat, maitotuotteet ja peruna. Tilalle tuli kasapäin kasviksia, marjoja ja hedelmiä. Viikon päästä oireet hävisivät ja ovat pysyneet siitä asti poissa.

Itse syön lihaa harvoin enkä koskaan tehotuotettua. Olen aina ollut kallellani kasviksiin. Jos mietin, otanko ruokani mieluummin kasvimaalta vai teurastamosta, vastaus on helppo.

Lue myös: Ryhtyäkö vegaaniksi? Näin räätälöit täyttävän ja terveellisen ruokavalion

Tärkeintä on intohimo

Ravintoloitsijaksi ryhtyminen on hullunrohkea veto. Olen kuullut paljon kauhistelua ja varoittelua. Suomalainen mentaliteetti on sellainen. Olemme ennakkoluuloisia ja pelkäämme uutta.

Toki työn määrä hirvitti. Tein ranskalaisilla viivoilla liitutaululle listan hoidettavista asioista: kokit, logo, käyntikortit, remontti, terveysviranomaiset, vuokrasopimus… Huokaisin syvään ja ajattelin, että ei auta kuin alkaa yliviivata niitä yksi kerrallaan.

Yrittäjillä vapauden kaipuu on sisäänrakennettua. Minulla on aina ollut palo tekemiseen. Intohimo on tärkeintä. Kaiken muun voi oppia.

Hyvä esimerkki tästä on viisitoista vuotta sitten tekemäni Matka saaristomerellä -kirja. Minut oli kutsuttu juhannuksenviettoon saaristoon. Olin karusta luonnosta niin haltioitunut, että konttasin puskissa kameran kanssa monta päivää. Kun pääsin kotiin, kävelin WSOY:lle ja puhuin itselleni kustannussopimuksen.

Olen kuullut paljon kauhistelua ja varoittelua. Suomalainen mentaliteetti on sellainen.

Arjen meditaatiota

Materia ei ole minulle tärkeää. Nytkin minulla on asuntoni yrityslainan vakuutena. Jos homma menee pieleen, sitten muutan pienempään asuntoon. Luopumisen taito on tärkeä taito, sillä tästä elämästä ei saa mitään mukaansa.

Olen harrastanut pitkään meditoimista. Melkein meditointia on sekin, kun kävelen 14-vuotiaan Sisu-koirani kanssa pitkin Espoon metsiä.

Vaikka olen kokenut elämäni aikana paljon vähättelyä, olen oppinut olemaan välittämättä muiden mielipiteistä. Ei auktoriteetteja tarvitse aina uskoa. Luotan intuitiooni. Siihen, että nyt ovat tähdet kohallaan.”

Lue myös:

Palkittu pienyrittäjä Auli rakastui hunajaiseen tihkusateeseen

PS Olen vegaani -kanavan perustajat: ”Suurin osa seuraajistamme on sekasyöjiä”

Puurolan perustaja Eveliina: ”Tutustuin mieheeni työni kautta, sillä hänellä oli hodaripyörä”

Anne´s Vege on Espoon ensimmäinen vain kasvisruokaa tarjoava ravintola. Ruoka on 95-prosenttisesti vegaanista. – Pientuottajien luomujuustoille en voinut sanoa ei.