Yrittäjä Lola Odusoga: ”Enää en yritä sopeutua joukkoon”

Henkilöt

Yrittäjä Lola Odusoga: ”Enää en yritä sopeutua joukkoon”

Yrittäjä Lola Odusoga ei ole pelännyt tehdä elämässään vaikeitakaan ratkaisuja; oli sitten kyse työstä tai parisuhteesta. Tärkeintä on itsenäinen ja omannäköinen elämä. ”Nyt tiedän, kuka olen ja mitä haluan.”

JULKAISTU 6.4.2021 | TEKSTI Anu Virnes-Karjalainen | KUVAT Vesa-Matti Väärä

Lola Odusoga asettuu tottuneesti kuvattavaksi Aurajoen rannalle kotikaupungissaan Turussa. Hän ei kiinnitä huomiota ohikulkijoihin, joista jokainen hidastaa askeleitaan ja katsoo uteliaana.

”Olen tottunut siihen, että ihmiset katsovat, mutta huvikseni en julkisilla paikoilla liiku. Eikä se haittaa, olen luonteeltani hieman erakko.”

Jo ennen misseyden tuomaa elämää julkisuudessa Lola Odusoga sai tottua katseisiin ja kysymyksiin. Haasteiden kolmen kärki kouluvuosina oli valtavirrasta poikkeava ihonväri, ärrävika ja isättömyys.

”Myös hiuksiini jaksettiin kiinnittää huomiota. Jotain kertoo se, että yläasteella pidin hiuksia aina kiinni. Ne olivat auki muistaakseni vain kahtena päivänä kolmen vuoden aikana.”

Nuoruusvuosia leimasi halu kuulua joukkoon. Se oli raskasta, eikä koskaan toteutunut. Lola ei halua kutsua kokemaansa ulkopuolelle jättämistä, syyttelyä ja haukkumista kiusaamisena, vaikka siitä olikin monen mielestä kyse. Hän tietää, että monen koulukiusatun kokemukset ovat vielä paljon rankempia.

Nyt asiat ovat toisin.

”Olen tottunut ulkopuolisuuden tunteeseen, enkä kaipaa laumaa. Hyväksyn sen, että jään vielä aikuisenakin ulkopuolelle. Ja joskus myös hakeudun tarkoituksella pois joukosta. Tunnen oloni paremmaksi yksin”, Lola Odusoga sanoo nyt, 43-vuotiaana.

Haastava julkisuus

Sen lisäksi, että Lola Odusoga tunnistetaan kaikkialla, kaikilla tuntuu olevan hänestä mielipide. Kolmas sija Miss Universum -kisassa vuonna 1996 teki 18-vuotiaasta Lolasta koko kansan julkkiksen.

Isän puolelta nigerialainen Lola oli Suomessa ensimmäinen tummaihoinen missi ja sai kohdata niin ennakkoluuloja kuin valokeilaan asettamista.

”Kaikki eivät Miss Suomi -kiertueella pitäneet siitä, että sain enemmän huomiota, koska erotuin joukosta. En mahtanut sille mitään. Miss Universum -kisoissa tuntui helpottavalle olla yksi muiden joukossa.”

Missivuosien julkisuus ei ollut omissa käsissä, ja vielä monta vuotta sen jälkeenkin julkisuuteen tuli asioita, joiden kanssa Lola toimisi nyt toisin. Enää hän ei esimerkiksi tuo perhettään julkisuuteen.

”Ja jos nyt teettäisin jonkun kauneusleikkauksen, en kertoisi siitä kenellekään. On jokaisen oma asia, mitä kehollaan tekee. Vuosituhannan vaihteessa teettämästäni operaatiosta seurasi julkisuudessa paljon ikävää. Ihmiset eivät unohda misseyttä eivätkä kauneusleikkausia.”

Otsikoita hinnalla millä hyvänsä

Viime vuosina Lolasta on julkisuudessa leivottu kehopositiivisuuden sanansaattajaa. Se sopii hänelle, joskin asia on ymmärretty hieman väärin.

”Puhun mielelläni erilaisuuden ja itsensä hyväksymisen puolesta, mutta se on vain yksi asia monesta. Koska en puhu julkisuudessa enää yksityisasioistani, muut asiat korostuvat ja niistä halutaan raflaavia otsikoita. Se on hyväkin, koska tärkeät asiat nousevat yksityiselämäjulkisuuden takaa esiin.”

”Puhun mielelläni erilaisuuden ja itsensä hyväksymisen puolesta.”

Pienimutoinen kohu syntyi Lolan sosiaaliseen mediaan lataamasta kuvasta, jossa hän poseeraa laiturilla pyyhe ympärillään. Kuvatekstinä oli ’Vuoden eka talviuinti’. Hän julkaisi myöhemmin myös kuvaan tuleen kommentin varttuneemmalta mieheltä. Mies kirjoitti: ”Ei muu enää kelpaa. Onko pakko läskejä näytellä.”

”Sain paljon tsemppiviestejä, mutta en julkaissut kommenttia saadakseni itselleni kehuja tai kannustusta. En koskaan toimi niin. Minä kyllä pärjään ja olen sinut itseni kanssa, mutta ajattelin sen auttavan muita, ulkonäköpaineiden kanssa painiskelevia.”

Mielipiteiden rohkeus

Vaikeita asioita kohti meneminen on kasvattanut itsevarmuutta. Rohkeutta Lolalta ei ole koskaan puuttunut. Hän on ollut mukana ärrävian ympärille rakennetussa pizzamainoksessa ja sanonut suoran mielipiteensä niin rasismista kuin politiikan maailman vääristyneisyydestäkin.

”Olin kokoomuksen kansanedustajaehdokkaana 2015. Annoin kampanjalle kaikkeni, mutta tajusin pian, etten halua olla sen maailman ja politiikan alan ihmistyypin kanssa tekemisissä. No, nyt tiedän.”

Uralle on mahtunut myös kolmen vuoden jakso kiinteistövälittäjänä, moninaisia esiintymis- ja mallintöitä, tv-töitä eri rooleissa, jumppaohjaajan hommia ja juontokeikkoja. Ennen joulua Lola oli Levillä Temptation Island Suomi -työryhmän jäsenenä.

”Ulkonäköön painottuvien töiden rinnalla on aina ollut myös muuta. Ei tulisi mieleenikään lähteä joka paikkaan vapaa-ajalla meikattuna. Työhön se kuuluu, kuten usein sosiaaliset tilanteet isoissa porukoissa. Vapaa-ajalla en sellaista kaipaa.”

Lola Odusoga

Epäsuomalainen luonne

Vaikka yksinhuoltajaäidin kanssa kasvanut Lola ei juurikaan tunne nigerialaista isäänsä, muita sukulaisia tai maan kulttuuria, jotain omassa luonteessa tuntuu epäsuomalaiselle. Ilo ja tekemisen palo, nopea sopeutuminen uuteen ja pienistä asioista nauttiminen tuntuvat kumpuavan jostain muualta kuin suomalaisesta kulttuurista.

”Silti juureni ovat siellä, missä olen asunut eli täällä Turussa.”

Viimeisen puolentoista vuoden aikana yhteydenpitoa isän ja Englannissa asuvien siskopuolien kanssa on ollut aiempaa enemmän. Kuulumisia vaihdellaan tasaiseen tahtiin, eikä Nigerian-matkakaan ole mahdoton ajatus.

”Mutta haluaisin tutustua maahan ja sen kulttuuriin omilla ehdoillani. En välttämättä isäni kautta.”

Lolan äiti on aiemmin kertonut postittaneensa tyttärensä lapsuusvuosina kortteja mukamas isän Afrikasta lähettäminä isän ikävää lievittääkseen. Oli edes jotain konkreettista näytettävää isästä, vaikka se ei totta ollutkaan. Isään ja ihonväriin liittyviin uteluihin Lola kehitti lapsuusvuosina kysyjän hiljentävän vakiovastauksen.

”Aloin sanoa kyselijöille, että isäni veti minut vessanpöntöstä alas. Siksi minusta tuli tällainen.”

Aikuinen suhde

Lolan lapset, Sylvester ja Denise, ovat nyt 14- ja 16-vuotiaita ja asuvat vuoroin isän ja vuoroin äidin luona. Lola erosi lasten isästä Jarkko Wallinkoskesta 2015.

”Lasteni elämä on toisenlaista kuin minulla aikoinaan. Maailma on nyt hyvin erilainen, lapsilla on kaksi vanhempaa ja taloudelliset mahdollisuudet ovat paremmat.”

Lolan nuoruus oli hyvin kurinalaista kilpatanssi- ja hevosharrastuksen takia. Elämään ei muuta mahtunut. SM-tasolle yltänyt tanssiharrastus jatkui kuusi- vuotiaasta 23-vuotiaaksi. Tanssilta liikenevä aika kului hevostalleilla. Omaan hevoseen ei perheellä ollut varaa, mutta yhtenä kesänä hänellä oli hoitohevonen.

Äitinä Lola kokee olevansa höösäävä ja huolehtiva. ”Ja läsnä oleva. Kun lapset ovat luonani, keskityn heihin.”

Perheeseen kuuluu myös miesystävä. Yhtä on pidetty nyt neljä ja puoli vuotta, vaikka eron jälkeen Lola ajatteli, ettei uutta parisuhdetta elämään enää välttämättä tulisi. Monen miehen on ollut vaikea sulattaa vahvaa ja itsenäistä Lolaa.

Pariskunta ei asu yhdessä. ”On erikoista, että koska en ole esitellyt häntä julkisuudessa tai somessa, jotkut kieltäytyvät uskomasta miesystävää olevankaan. Saan edelleen treffipyyntöjä.”

Suhde on erilainen kuin aiemmat suhteet. ”Aikuinen suhde” Lola sanoo ja tarkoittaa itsenäisyyttä ja sitä, ettei hän ole kadottanut uudessa parisuhteessa itseään.

”Meidän on hyvä olla; yhdessä ja erikseen, eikä minulla ole paineita. Olen jo ollut naimisissa ja saanut lapset, vaikken mitään ehdottomuuspäätöstä jatkon suhteen olekaan tehnyt. ”

Pieni ystäväpiiri

Tietynlainen ehdottomuus kuuluu Lolan puheesta läpi, oli sitten kyse ihmissuhteista tai kantaaottavista mielipiteistä.

”Olen hyvin mustavalkoinen ihminen. Moni pitää minua kovana, mutta sellainen en ole.” Ystävyyssuhteissa se tarkoittaa ehdotonta lojaaliutta. Puolin ja toisin.

”Jos minun on sitä aihetta epäillä, ei ole ollenkaan vaikeaa poistaa ihminen elämästäni. Lakkaan pitämästä yhteyttä, eikä luottamuksen palauttaminen todellakaan ole helppoa.”

Viimeksi näin kävi Selviytyjät-ohjelman kuvausten aikoihin pari vuotta sitten, kun Lola kuuli ystäväkseen luulemansa ihmisen puhuneen epätosia asioita hänen selkänsä takana.

Todelliseen ystäväpiiriin kuuluu joukko erilaisia ihmisiä, joita Lola tapaa useimmiten kahden kesken.

”Annamme ja saamme jokaisen ystävän kanssa toisiltamme jotain erityistä.”

Juttu on alunperin julkaistu Oma Aika -lehdessä 2 / 2021

Lue myös: Maria Hintikka: ”Taistelen syyllisyyttä vastaan”