Voiko masennuksen parantaa sähköhoidolla?

HyvinvointiMielenterveysTerveys

Voiko masennuksen parantaa sähköhoidolla?

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Voiko masennuksen parantaa sähköhoidolla?

Perinteisten lääkkeiden ja terapian ohella kehitetään uusia hoitomuotoja, jotka perustuvat aivojen sähköiseen stimulointiin.

Teksti Jarmo Aaltonen

Kuvat Fotolia

Masennus on elimistöä kuormittavan stressin aiheuttama tila, jonka puhkeamiselle ei toistaiseksi ole löydetty yksittäistä syytä. Se voi kohdata kenet tahansa ja siihen liittyy monesti muitakin oireita kuten ahdistuneisuutta, pelkotiloja ja paniikkihäiriöitä.

Masennuslääkkeiden käyttö on lisääntynyt kahdessa vuosikymmenessä Yhdysvalloissa 400 ja Euroopassa peräti 500 prosenttia.

Yhdysvalloissa 60–90 prosenttia lääkärikäynneistä johtuu stressiperäisistä oireista, joihin masennuskin kuuluu. Kaikista reseptilääkkeistä lääkärit kirjoittavat eniten juuri masennuslääkkeitä.

Masennuksen laukaisee usein jokin odottamaton ja ikävä elämäntilanteen muutos: avioero, läheisen kuolema, sairaus, työttömyys tai vakava päihdeongelma. Ydinoire on pitkittynyt masentuneisuuden tunne.

Masennusta hoidetaan useimmiten mielialalääkkeiden ja psykoterapian yhdistelmällä. Erilaisia depressiolääkkeitä on nykyisin Suomessa käytössä parisenkymmentä, joista jotkin saattavat aiheuttaa painonnousua, vatsaoireita tai seksitoimintojen häiriöitä.

Masennuksen hoitoon on kehitteillä useitakin lääkkeettömiä, hermoston säätelyyn perustuvia menetelmiä, joita kutsutaan neuromodulaatioksi. Ne eivät välttämättä korvaa lääkkeitä ja psykoterapiaa, vaan tulevat niiden rinnalle.

Lue myös: ”Burnoutin partaalla löysin toisen todellisuuden”

Tehokas vaikeaan masennukseen

Sähköhoito (ECT) ja magneettistimulaatio (TMS) ovat Suomessa jo melko laajasti käytössä.

Sähköhoitoa pidetään tehokkaimpana hoitomuotona vaikeassa tai psykoottisessa depressiossa ja silloin, kun lääkehoito ei tehoa tai on olemassa itsemurhavaara. Sähköhoito annetaan nukutuksessa.

TMS:ssä tarkoin valittuja aivoalueita stimuloidaan magneettisilmukan avulla.

Tasavirtastimulaatiossa (tDCS) aivoihin kohdistetaan heikkoa sähkövirtaa päähän kiinnitettävien elektrodien avulla. Masennuksesta kärsivät potilaat voivat toteuttaa hoitoa itse kotona heille lainattavien laitteiden avulla.

Mageettikonvulsiossa (MST) potilaalle aiheutetaan perinteisen sähköhoidon tapaan mielialaa normalisoiva epileptinen kohtaus, mutta alueellisesti rajattuna. Magneettikonvulsiohoito on vasta kokeiluvaiheessa eikä sitä vielä käytetä Suomessa.

Kokeiluvaiheessa

Syväaivostimulaatio (DBS) on kokeiluvaiheessa Tampereen yliopistollisessa keskussairaalassa (TAYS) vaikeaa masennusta 10–15 vuotta sairastaneilla.

Syväaivostimulaatio on tarkoitettu sellaisen vaikean masennuksen hoitoon, johon muut hoitomenetelmät eivät tehoa. Se on hyväksytty pakko-oireisen häiriön hoidoksi. Menetelmässä kalloon porataan reiät, joiden kautta aivoihin asetetaan elektrodit.

Epiduraalistimulaatiota on käytetty kroonisen kivun hoidossa, mutta sitä sovelletaan nyt myös masennukseen Suomen ulkopuolella, muun muassa Ranskassa.

Menetelmässä potilaaseen asennetaan neurokirurgisessa leikkauksessa epiduraalistimulaattori, joka stimuloi aivojen pintakerrosta samalla tavalla kuin DBS stimuloi aivojen syviä alueita.

Lue myös:

Kun muut ihmiset ahdistavat – tällainen on sosiaalisten tilanteiden pelko

Työhyvinvoinnilla yhteys masennukseen – Voidaanko työyhteisössäsi hyvin?

Masennus vie halut – ”On turha tulla suoraan seksuaaliterapiaan”