Virtsankarkailua ei kannata hävetä

Hyvinvointi

Virtsankarkailua ei kannata hävetä

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Virtsankarkailua ei kannata hävetä

Virtsankarkailu heikentää elämänlaatua, mutta vaivaa hoidetaan nykyisin hyvin tuloksin.

teksti Jaana Kivipelto-Tulkki

Virtsankarkailu on etenkin naisten yleinen, vaiettu ja vähän hävettäväkin vaiva, mutta sen vuoksi kannattaa hakeutua hoitoon. Vaivaa hoidetaan nykyisin hyvin tuloksin.

Virtsankarkailusta kärsii arviolta joka viides suomalainen nainen, ja jossakin vaiheessa elämää sitä esiintyy lähes kaikilla. Hormonaalisten muutosten myötä, kuten vaihdevuosissa, se yleistyy.

”Ennen kaikkea virtsankarkailu heikentää elämänlaatua. Esimerkiksi moni leikkauksella hoidettu sanoo, että olisi pitänyt hakea apua jo kauan sitten”, sanoo naistentautien ja synnytysten erikoislääkäri Tomi Mikkola.

Kun liikunta vähenee virtsankarkailun takia, ylipainoa kertyy helpommin. Ylipaino taas lisää virtsankarkailua.

”Lantiopohjan lihasten heikkoudesta tai ylijännityksestä johtuva virtsankarkailu ei ala yhtäkkiä. Oire hiipii esiin vuosien varrella”, fysioterapeutti Sari Mikkola sanoo.

Hankala vaiva on silloin, jos virtsa karkaa joka kerta, kun aivastat tai juokset bussille. Vaiva on lievä, jos virtsa karkaa vain hyvin kovan ponnistuksen yhteydessä tai muutaman kerran vuodessa.

”Silloin kun itse kokee vaivan hankalana, kannattaa hakeutua lääkärin vastaanotolle. Myös lääkärin on hyvä muistaa kysyä asiasta. Hoitamattomana virtsankarkailu usein pahenee, mutta koskaan ei ole liian myöhäistä hoitaa sitä”, Tomi Mikkola kannustaa.