Vietä hyvinvointiloma Budapestissä

EurooppaHyvinvointiMatkat

Vietä hyvinvointiloma Budapestissä

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Vietä hyvinvointiloma Budapestissä

Budapest on kaupunki hyvinvointilomailijalle. Pyöräilijä ja lenkkeilijä löytää Budapestin vehreyden. Lenkin jälkeen saa rentoutua perinteisissä terveyskylpylöissä tai moderneissa spa-hoidoissa – paljon Suomea edullisemmin hinnoin.

Teksti Teija Laakso

Kuvat Juha Puikkonen

Nauti hemmotteluhoidoista

Budapest on tunnettu terveyskylpylöistään, joiden vedet tulevat maanalaisista lähteistä ja tuoksuvat siksi aavistuksen mullalle.

Terveyskylpylöissä kuri on tiukkaa – ilman uimalakkia on turha yrittää altaaseen – ja kylvettäjät riuskoja. Paikalliset käyvät niissä lääkärin määräyksestä ja turistit lähinnä ihmettelemässä.

Uimapuku ja uimalakki on hyvä pakata Budapestiin mukaan, mutta kannattaa tutustua myös kaupungin muihin kauneus- ja hyvän olon hoitoihin. Erilaiset hieronnat, spa- ja jalkahoidot sekä manikyyrit ovat laadukkaita ja Suomen hintatasoon verrattuna edullisia. Esimerkiksi tunnin hieronta ja spa-käynti hyvätasoisessa hoitolassa maksaa noin 30–40 euroa, kampaajakäynnit saman verran. Ne kannattaa varata englanninkielisten nettisivujen kautta hyvissä ajoin etukäteen.

Kylpylä- tai spa-käynti sopii myös matkan loppuhuipennukseksi. Vie matkalaukku hotelliin säilytykseen ja mene kylpylään köllöttelemään viimeiseksi päiväksi, niin rentoutunut olo säilyy koti-Suomeen asti. Spa-käyntiin kannattaa varata reilusti aikaa, sillä samaan hintaan saa jäädä nauttimaan infrapunasaunasta ja porekylvystä.

Vehreä Margit-saari

Budapestin lukemattomissa puistoissa käyskentelee ilokseen pitkälle syksyyn. Margit-saari on paikallisten suosima idylli keskellä Tonavaa, Pestin hallintokortteleista hieman pohjoiseen. Loka–marraskuussa ruska pukee koko saaren kauniiseen väriloistoon.

Saaren puut ja kukkaloisto ovat peräisin Habsburgien ajoilta.1800-luvulla saari oli varattu ylhäisön käyttöön, ja köyhälistö pidettiin pääsymaksuilla saarelta poissa. 1900-luvun alusta siitä tehtiin yleinen puisto.

Enää saarelle ei mennä siipirataslaivoilla, vaan Margitin siltaa pitkin esimerkiksi raitiovaunuilla 4 ja 6 tai bussilla numero 234. Eläkeläisille joukkoliikenteen käyttö on Budapestissa ilmaista, joten kannattaa ottaa eläkeläiskortti mukaan. Yksityisautoilu saarella on kielletty.

Margit-saaren rantoja kiertää viiden kilometrin mittainen lenkkipolku. Halutessaan voi vuokrata myös tuktuk-pyörän, nauttia ulkoilmaoopperasta tai vesiputousten tanssista musiikin tahtiin, istahtaa kahville tai ottaa mukaan omat piknik-eväät. Niin paikallisetkin tekevät, etenkin viikonloppuisin.

Vuokraa pyörä menopeliksi

Pyörä on loistava tapa liikkua Budapestissa. Se on arvioitu maailman seitsemänneksi ystävällisimmäksi pyöräilykaupungiksi: pyörätiet on merkitty katuun, ja esimerkiksi kaupungin pääbulevardia ja luksusmerkkiliikkeiden miehittämää ostoskatua, Andrássya, reunustavat hevosväylät on nykyään pyhitetty pyörille.

Vihreitä MOL Bubi -kaupunkipyöriä voi lainata puoleksi tunniksi eri puolilla kaupunkia olevista pyöräparkeista. Ennakkoon netistä hankittava pyöräpassi maksaa vuorokaudeksi 500 forinttia, vajaat kaksi euroa, kolme vuorokautta 1 000 forinttia. Joka puolella keskustaa on myös pyörävuokraamoita, joista pyörä toimitetaan tarvittaessa suoraan hotellille. Puolen päivän vuokraushinta on 2 000 forinttia, noin 8 euroa.

Margit-saaren lisäksi hyvä retkikohde on kaupunginpuisto Varosliget. Siellä sijaitsevan linnan kohdalla kannattaa hypätä pois pyörän selästä: linnassa on nähtävillä kaikki päärakennustyylit 1 000 vuoden ajalta.

Pyörämatkan päässä sijaitseva Müpa-taidepalatsi Komor Marcell Utcalla on elämys kulttuurin ystävälle. Sen poikkitaiteellinen tapahtumakalenteri on täynnä erilaisia klassisen musiikin, jazzin, nykymusiikin ja sirkustaiteen esityksiä.

Antiikin ystävä ottaa suunnan kohti Falk Miksa Utcaa, jonne ovat keskittyneet Budapestin antiikkiliikkeet. Miten hienoja art deco -kalustoja niiden ikkunoista näkeekään!

Budapestin perinteikkäiden kylpylöiden, Szécheneyin (kuvassa), Géllertin ja Rudaksen, lisäksi kaupungissa on moderneja kylpylöitä ja spa-hoitoja paljon Suomea edullisemmin hinnoin.Margit-saaren rantoja kiertää viiden kilometrin mittainen lenkkipolku.Budapest on arvioitu maailman seitsemänneksi ystävällisimmäksi pyöräilykaupungiksi. Joka puolella keskustaa on pyörävuokraamoita. Jos haluat, pyörä tuodaan suoraan hotellille.Antiikin ystävä ottaa suunnan kohti Falk Miksa Utcaa, jonne ovat keskittyneet Budapestin antiikkiliikkeet.