Vatsavaivat riesana? Kuusi vinkkiä avuksi

HyvinvointiTerveys

Vatsavaivat riesana? Kuusi vinkkiä avuksi

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Vatsavaivat riesana? Kuusi vinkkiä avuksi

Herkkävatsaisen ei kannata nirsoilla, missä vessassa voi asioida. Vatsavaivat voivat kaikota monin keinoin.

Teksti Irma Heiskanen-Haarala

Kuva Fotolia

1. Leppoisa, kiireetön aamu auttaa herkkää vatsaa toimimaan. Siksi kannattaa herätä ajoissa ja syödä aamupala rauhassa.

2. On hyvä käydä vessassa aina, kun on hätä, ja niin monta kertaa kuin on tarve. Usein herkkävatsaisen suoli vaatii monta tyhjennystä aamupäivän aikana. Lehden lukeminen on vanha, hyvä keino rentoutua pytyllä.

3. Älä pidättele. Vaikka vessaan lähtö tuntuisi nololta vierailulla tai kesken kokouksen, on parempi mennä rohkeasti luonnollisille tarpeille kuin kärvistellä ja pidätellä, jolloin suoli hermostuu entisestään.

4. Älä ole kranttu. Herkkävatsaisen ei kannata nirsoilla, missä vessassa voi asioida, vaan mennä lähimpään silloin, kun luonto kutsuu. On turha huolehtia, kuuluvatko pörinät tai jääkö hajujälkiä. Itseään voi tyynnyttää hyräilemällä tai miettimällä rauhoittavaa mantraa. Työpaikalle voi hankkia vessaradion.

5. Kyykkyasento olisi suolen tyhjentämiseen luonnollisempi kuin istuminen. Jakkara tai ylösalaisin käännetty vati jalkojen alla antaa tukea, jos pytty on niin korkea, ettei jalat maassa voi rennosti nojautua eteenpäin. Keinuminen kohti reisiä voi auttaa.

6. Paksusuolen pitää olla tarpeeksi täysi, jotta se voi tyhjentyä. Jos on joutunut käyttämään tehokasta ummetuslääkettä, suolen on annettava tyhjenemisen jälkeen rauhoittua. Voi kestää kolme päivää, ennen kuin on taas istunnon aika.

Vastaajana laillistettu ravitsemusterapeutti Leena Putkonen.

Lue myös:

Oikutteleeko vatsa? Kymmenen kysymystä Fodmap-ruokavaliosta

Vaivaako vatsan turvotus? Tässä apua ongelmaan

Alavatsa kipeä? Endometrioosi iskee joka kymmenenteen!