Vallisaari on urbaani luontokohde

LähikohteetMatkat

Vallisaari on urbaani luontokohde

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Vallisaari on urbaani luontokohde

Tänä kesänä kiinnostavin päiväretkikohde on Helsingin edustan Vallisaari. Varustaudu retkeen kunnon kengillä.

Teksti Jaana Kivipelto-Tulkki

Kuva Metsähallitus / Kalle Kaitala

Lisätietoja luontoon.fi/vallisaari,suomenlinna.fi, lonna.fi

Lautta-aikatualut ja -hinnat jt-line.fi

Helsingin edustalla, vain 20 minuutin lauttamatkan päässä Kauppatorilta, on viime kesänä avattu saarikohde matkailijoille ja päiväretkeilijöille. Vuosisatoja sotilaskäytössä ollut Vallisaari haastaa Suomenlinnan, kun lauttaliikenne Kauppatorilta alkaa taas toukokuussa.

– Vallisaari on ainutlaatuinen, urbaani luontokohde, Metsähallituksen projektipäällikkö Minttu Perttula iloitsee.

Suomenlinnan kupeessa sijaitsevan Vallisaaren ensimmäiset linnoitukset rakennettiin jo 1600-luvulla.

Vanhat linnoitukset ja linnakepihat ovat tehneet tilaa luonnolle, sillä saari on ollut asumattomana viime vuosikymmenet. Siellä on lintulehtoja ja 1 000 eri perhoslajia. Hämärän tullen mäyrät kömpivät luolistaan.

Vallisaaressa on retkisatama veneellä päiväretkelle saapuville (48 venepaikkaa), merkittyjä reittejä, kahvila, kuivakäymälöitä ja vesipisteitä. Palvelut avataan samaan aikaan lauttaliikenteen alun kanssa.

Vallisaaresta Kuninkaansaareen pääsee aallonmurtajan kannasta pitkin.

– Vallisaaressa on saariolosuhteet, ja sinne tarvitaan päiväretkivarustus, vähintään vesipullo ja kunnon kengät, Perttula neuvoo.

Jos retken haluaa huipentaa, paluumatkalla Vallisaaresta Kauppatorille vesibussi kiertää Suomenlinnan ja Lonnan kautta. Saarten ravintoloissa voi illastaa ja jatkaa myöhemmällä vuorolla Kauppatorille.

Vesibussi liikennöi Helsingin Kauppatorin Kolera-altaalta Vallisaareen joka päivä toukokuusta syyskuuhun. Meno-paluulippu aikuiset 8 €, lapset 7–16 v. 4 €. Menomatkan kesto Kauppatori-Vallisaari on noin 20 minuuttia, paluumatkan kesto Vallisaari-Kauppatori (Tykistölahden kautta) noin 30 minuuttia.

Lue myös:

Saarihyppelyä kaupungissa