Valitse kuulokkeet viisaasti – 5 vinkkiä

Hyvinvointi

Valitse kuulokkeet viisaasti – 5 vinkkiä

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Valitse kuulokkeet viisaasti – 5 vinkkiä

Moni kuuntelee musiikkia liian kovaa heikkolaatuisista kuulokkeista. Huonot kuulokkeet tekevät hallaa kuulolle.

Teksti Mirjami Haimelin

Kuva Mari Lahti

1. Arvosta kuuloasi

Kuulo on aisteistamme ehkä väheksytyin. Koska vauriot syntyvät yleensä pikkuhiljaa, niihin ei suhtauduta riittävän vakavasti.

Melun aiheuttamaan kuulovikaan ei ole lääke- eikä leikkaushoitoa. 100 desibeliä voi vahingoittaa kuuloa jo vartissa, pysyvästi.

Kuulokojeet eivät paranna kuuloa vaan auttavat kuulemaan paremmin. Suomessa joka toinen 75-vuotias tarvitsisi kuulokojeen.

2. Satsaa kuulokkeisiin

Moni sijoittaa rahansa musiikkilaitteeseen ja pitää kuulokkeita toissijaisena hankintana. Usein tyydytään laitteen mukana tuleviin nappikuulokkeisiin. Huokeissa napeissa matalat taajuudet eivät kuulu hyvälaatuisina, mikä saa lisäämään volyymia. Seurauksena musiikkia kuunnellaan liian kovaa.

Äänenvoimakkuuden voi testata asettamalla desibelimittarin kuulokkeiden väliin. Mittarisovelluksen voi ladata myös älypuhelimeen.

3. Suosi kupumallia

Umpimalliset kupukuulokkeet ovat usein nappikuulokkeita parempi vaihtoehto. Niissä ääni ei tule

suoraan tärykalvolle. Nappikuulokkeetkin ovat turvallisia, jos äänenvoimakkuus on sopiva ja kuuloke istuu korvaan hyvin. Kuulokkeet voi myös teettää yksilöllisesti.

4. Vasta-aaltoja äänelle

Vastamelukuulokkeet vaimentavat ääniä sähköisesti tuottamalla ympäristön ääniaalloille vasta-aallon, joka kumoaa melun. Tällöin musiikkia voi kuunnella hiljempaa. Pitkillä lennoilla vastamelukuulokkeet suojaavat korvia moottoreiden meteliltä.

Suomalainen QuietOn-yritys on kehitellyt vastamelutulppia, jotka vaimentavat melun, eivät puhetta.

5. Huomaa oireet

Vain harva tiedostaa kuulonsa heikkenemisen. Oireellista on, jos joutuu usein pyytämään muita toistamaan asiansa tai jos toiset kommentoivat esimerkiksi television tai radion äänenvoimakkuutta. Jos kuuleminen vaatii pinnistelyä, kuulo saattaa olla heikentynyt.

Lue myös:

Vertailussa 8 aktiivisuusranneketta – katso mikä on paras sinulle

15 vinkkiä: Trendikkäimmät lahjaideat treenaajalle

Mistä kuulovaikeudet voivat johtua?