Valitse aurinkolasit huolellisesti

Ilmiöt

Valitse aurinkolasit huolellisesti

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Valitse aurinkolasit huolellisesti

Aurinkolasien valinnassa kannattaa testata eri sävyjä ja harkita aurinkolaseja omilla voimakkuuksilla.

Teksti Anu Virnes-Karjalainen

Kuva Fotolia

1. Suojaa UV-säteilyltä

Silmät on erityisen tärkeää suojata auringon UV-säteilyltä lapsena ja keski-iästä eteenpäin, koska silloin silmän mykiö päästää UV-säteilyä läpi helpommin. Säteily vanhentaa ja edesauttaa kaihin kehittymistä. CE-merkintä varmistaa, että laseissa on kunnon suoja.

2. Estä häikäistyminen

Lasien yksi tehtävä on estää häikäistyminen. Häikäisynesto riippuu linssin väristä. Kirkkaassakin linssissä voi olla UV-suoja mutta ei häikäisynestoa. Jos silmiä joutuu jatkuvasti siristelemään, päätä voi alkaa särkeä. Silmät myös väsyvät ja jaksavat huonommin reagoida katseluetäisyyden muutoksiin. Näkö ei kuitenkaan huonone häikäistymisestä.

Lue myös: 4 x trendikkäimmät aurinkolasimallit

3. Testaa eri sävyjä

Aurinkolasien linssien tavallisimmat sävyt ovat ruskea, harmaa ja vihreänharmaa. Useimpien mielestä 75–85-prosenttinen tummuus on paras. Silloin linssi päästää 25–15 prosenttia valoa läpi. Ruskea linssi korostaa kontrasteja. Tästä voi olla apua esimerkiksi golfareille tai laskettelijoille. Harmaa pitää näkymän neutraalina ja vihreänharmaa toimii tältä väliltä.

4. Harkitse voimakkuuksia

Markkinoilla on omien silmälasien päälle laitettavia aurinkolaseja. Jos haluat nähdä mahdollisimman terävästi ja hyvin, harkitse aurinkolasien hankkimista omilla voimakkuuksilla. Silloin valo ei joudu kulkemaan monen pinnan läpi. Istuvuus on parempi, kun kehys on säädetty omille kasvoille sopivaksi.

Lue myös: Ikä muuttaa kaikkien näköä

5. Marketista vai optikolta?

Suomessa markettilaseissa on useimmiten turvallisuuden takaava CE-merkintä. Rantakojusta ostetut lasit voivat olla jopa vaaralliset, koska tumman linssin takana pupillit laajenevat ja päästävät entistä enemmän läpi UV-säteilyä. Optikkoliikkeestä ostettuihin laseihin voi myös hankkia käyttömukavuutta lisääviä pinnoitteita esimerkiksi heijastuksen estoon. Silloin laseja ei tarvitse ottaa pois päästä, kun aurinko menee pilveen tai astuu sisätiloihin.

Asiantuntijana optikko, tuotepäällikkö Hanna Ojala, Nissen.

Lue myös:

Valitse kuulokkeet viisaasti

18 x Kesän trendikkäimmät aurinkolasit

Näin otat aurinkoa turvallisesti: 8 vinkkiä

Kaihi sumentaa maisemat – miten leikkaus tapahtuu?