Unelmien kesämökki – mutta millä hinnalla?

Yleinen

Unelmien kesämökki – mutta millä hinnalla?

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Unelmien kesämökki – mutta millä hinnalla?

Jos kaupan olevista kesämökeistä ei löydy sitä oikeaa, mökin rakentaminen onnistuu myös itse. Tontti ja talviasuttavuus vaikuttavat hintaan eniten.

Älä lannistu, jos sopivaa kesämökkiä ei tunnu löytyvän. Mökin rakentaminen on myös hyvä vaihtoehto, jolloin voit saada vapaa-ajan kodista omia mieltymyksiä vastaavan.

Urakka alkaa tontin etsimisestä. Kannattaa muistaa, että mökkitonttien hintahaitari on valtava. Pohjois-Suomessa maatilkun saaresta voi saada kymppitonnilla, kun taas rantatontti tunnin ajomatkan päässä Helsingistä saattaa maksaa satojatuhansia euroja.

– Mitä lyhyemmän ajomatkan päässä tontti on kasvukeskuksesta, sitä enemmän siitä joutuu yleensä maksamaan, tiivistää maankäyttöasiantuntija Jukka Suhonen mökkitontteja myyvästä Finsilvasta.

Lue lisää: Myin kesämökkini, kuka vastaa kiinteistöverosta?

Rantaviiva ja iso järvi tuovat lisäkuluja

Oma rantaviiva nostaa aina hintaa, mutta niin sanottuja kuivan maan mökkitontteja saa melko edullisesti pääkaupunkiseudun läheltäkin. Rantatonteissa arvostetaan eniten sijaintia isojen vesistöjen ja venereittien varrella.

– Hieman liioitellen Etelä-Savossa voi ottaa hinnasta nollan pois, jos tontti sijaitsee Saimaan sijaan jonkin pienen järven rannalla.

Maanmittauslaitoksen tietojen mukaan Suomessa myydään vuosittain 1 100–

1 200 rakentamatonta lomakiinteistöä. Tonttien hinnoissa ei ole tapahtunut viime vuosina suuria muutoksia.

Talviasuttavan mökin rakentaminen

Rakentamiskustannusten kannalta keskeinen kysymys on, halutaanko kesämökistä talviasuttava.

– Talviasuttavan mökin eristykset, ovet, ikkunat, viemäröinti ja muu varustelu vastaavat usein omakotitalon tasoa. Se nostaa rakentamiskustannuksia keskimäärin 500 euroa neliömetriltä verrattuna vain kesäisin käytettävään mökkiin, Rakennustutkimus RTS:n toimitusjohtaja Aarne Jussila sanoo.

RTS:n tutkimusten mukaan kesäasuttavan mökin rakentamiskulut ovat noin 1 500 euroa neliömetriltä. Tällöin 60 neliön mökin rakentaminen maksaa 90 000 euroa. Talviasuttavan mökin neliöhinta liikkuu 2 000 euron tienoilla, mikä 60 neliön mökissä tarkoittaa 120 000 euron kustannuksia.

RTS:n laskelma vastaa keskiarvoisen ja -laatuisen mökin rakentamista tasamaalle. Arviossa työt on teetetty ammattilaisilla.

– Samankokoisten rakennusten hinnoissa voi olla huomattavia eroja. Mökkihankkeen hintaan vaikuttavat oleellisesti valittavat rakennustavat ja materiaalit, Jussila huomauttaa.

Lue koko juttu 5.4.2017 ilmestyvästä Omasta Ajasta.

Lue lisää:

Kesämökki keskellä lähikorpea

Itserakennettu hirsimökki meren rannalla

Kotoisa pieni saarimökki karistaa arkihuolet