Ilmiöt

Trumpismi on jo täällä

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Trumpismi on jo täällä

Teksti Jarmo Aaltonen

Ihan turhaa on täällä henkseleitä paukutella amerikkalaisten kollouden vuoksi.

Äskeisten presidentinvaalien yhteydessä meikäläisessä mediassa jeesusteltiin amerikkalaisia äänestäjiä, jotka antoivat tukensa pehmoisia ja härskejä höpöttäneelle miljardööripresidentille Donald Trumpille.

Näille viisastelijoille ei tullut mieleen vilkaista omaan pesään eli kotimaisiin televisio-ohjelmiin ja elokuviin. Samaan aikaan Yhdysvaltain presidentinvaalien kanssa mainostettiin elokuvateattereihin saapuvaa Luokkakokous 2 -komediaa.

Voi tietysti olla, että kansainvälisen politiikan nirppanokat eivät koe arvolleen sopivaksi alentua töllistelemään tätä ns. alempaa taidetta eli elokuvaa.

Kävin katsomassa jo sen ensimmäisen Luokkakokouksen, joka on ehkä surkein elokuva, jonka olen ikinä nähnyt. Sen rinnalla jopa kriitikoiden kaikkien aikojen huonoimmaksi leffaksi arvioima skifiklassikko Plan 9 From Outer Space vuodelta 1959 kalpenee.

Luokkakokouksen keskeistä kuvastoa ovat kundikaveeraus, puujalkavitsit, kännääminen, porsastelu, peräpukamat, daisarit, naisten jahtaaminen ja naiminen sekä Aku Hirviniemen munat lauteiden välissä. Että on hauskaa!

Elokuvan jatko-osa näkyy remeltävän samoilla teemoilla. Tällä kerralla sama esipuberteettiin jämähtänyt poikatrio Aku Hirviniemi, Sami Hedberg ja Jaajo Linnonmaa viettävät Linnonmaan esittämän Tuomaksen polttareita.

Ensimmäinen Luokkakokous oli viime vuoden katsotuin kotimainen elokuva yli puolen miljoonan katsojamäärällä, mikä panee miettimään vanhaa vitsiä kärpäsistä ja skeidan syönnistä.

Mutta näyttelijäntyön huoraaminen muuntui hilloksi: Hirviniemen verotettavat tulot olivat viime vuonna noin 90 000 euroa, Linnonmaan 107 000 ja Hedbergin noin 340 000 euroa.

Linnonmaa vetää telkkarissa Nelosen puolella myös Haluatko miljonääriksi -ohjelmaa, joka on lähes taidetta verrattuna moneen muuhun ”viihde”ohjelmaan.

Sanomien tv-kanavan tuorein syvää myötähäpeää katsojassa herättävä hengentuote on Kiss Bang Love, jossa mies kopeloi ja kähmii silmät sidottuina pussailemaansa tuntematonta naista. Aikoinaan pahennusta herättänyt juopottelu- ja syrjähyppyohjelma Big Brother tuntuu sen rinnalla jo ihan älykköformaatilta.

Mahtaa Sanomien ministeri Aatos Erkko pyöriä haudassaan. Nelosella on näet enemmänkin rekordia aivotnarikkaan-osastolta: Ensitreffit alttarilla, Kuppilat kuntoon Sukula, Temptation island, Hottikset ja eritoten Aatami etsii Eevaa, jossa jostain syystä aikuisten kirjoissa pidetyt härmäläiset pelehtivät ilkosillaan Kreikan saaristossa.

Nelonen ei silti pärjää Maikkarille, jonka repertuaarissa on mm. seuraavat taideluomat: Posse, Suomen huonoin kuski, Surkein nikkari ja Kädettömät kokit, Katastrofikeittiö, Viidakon tähtöset, Aurinkorannan tähtöset, Exiä rannalla, Amerikan Anita ja Maajussille morsian.

Mistä näitä tomppeleita sikiää? Ihmetellä pitää, miten iso hinku tavallisilla pullaisilla on päästä televisioon munaamaan itsensä ja läheisensä kaiken kansan nähden, Trumpin jalanjäljissä.

Ja eikö näiden ohjelmien tuottajia yhtään edes hävetä?