Tiia ja Jouni Forsström: ”Seksuaalisuudessa  sielukin on alaston”

Tunteet

Tiia ja Jouni Forsström: ”Seksuaalisuudessa sielukin on alaston”

Tiia ja Jouni Forsström ovat seksityöntekijöitä ja koulutettuja seksologeja. He ovat ainoita Suomessa, jotka tekevät seksityötä julkisesti omalla nimellään ja kasvoillaan.

JULKAISTU 20.7.2020 | TEKSTI Päivi Lipponen | KUVAT Mika Pollari

Valkoinen omakotitalo Espoon Kauklahdessa on Tiia ja Jouni Forsströmin koti. Talon alakerta on omistettu perhe-elämälle. Nousemme rappusia valoisaan yläkertaan, joka toimii myös pariskunnan työtilana. Rappusten edessä on tanko, takaseinän vieressä punertava parivuode ja ikkunan alla hierontapöytä. Hyllyille on aseteltu korkokenkiä ja seksileluja. Jouni kertoo, että seksikeinu on huollossa, mutta pian se ripustetaan omalle paikalleen kattoon.

Tiia asettuu istumaan Jounin kainaloon kulmasohvalla. Mies silittää myhäillen vaimoaan. Pariskunnan johdatti yhteen seksi. Heidän ensikohtaamisensa tapahtui täällä yläkerrassa, jossa parhaillaan istumme. Molemmat olivat tahoillaan aviossa, mutta kaipasivat elämäänsä sellaista seksiä, jota oma parisuhde ei mahdollistanut. Puolisot antoivat luvan etsiä seksiseuraa ja yhteinen tuttava tutustutti heidät toisiinsa.

Nyt Tiia ja Jouni ovat pitäneet yhtä seitsemän vuotta, siitä avioliitossa lähes kuusi vuotta. Molempien lapset ovat jo aikuisia.

”Ei tarvinnut lähteä merta edemmäksi kalaan”, Jouni vitsailee.

”Näin ei pitänyt käydä, mutta rakastuimme”, Tiia hymyillee.

Jouni on kouluttautunut seksuaalineuvojaksi ja Tiia seksuaaliterapeutiksi, mutta he myyvät myös seksipalveluita. Monet ammattikorkeakoulut järjestävät seksuaalisuuteen liittyvää täydennyskoulutusta. Tiia ja Jouni valitsivat Sexpon järjestämän koulutuksen, sillä se ei edellyttänyt sosiaali- tai terveysalan tutkintoa ja opiskelu oli mahdollista erilaisilla osaamistaustoilla. Jounin opintoryhmässä oli useampia seksityöntekijöitä.

Oma kokemus apuna

”Tein ensin seksityötä ja se johdatti minut opiskelemaan seksologiaa. Havaitsin, että seksityöhön sisältyi paljon enemmän asiakkaan tukemista ja asiakeskustelua kuin olin olettanut”, Tiia muistelee.

Tiia ja Jouni kokevat oman seksityökokemuksensa auttavan seksuaalineuvojan ja -terapeutin työssä. Heillä on vahva osaaminen siitä, mitä oppikirjan lauseet tarkoittavat elävässä elämässä.

”Uskallamme ainakin viedä aiheen riittävän konkreettiselle tasolle. Jos aiheena on erektiohäiriö, on rohjettava puhua peniksestä ja siitä, mitä peniksellä halutaan tehdä. Olemme kohdanneet arjessamme valtavan määrän kehoja ja todistaneet monenlaisia seksuaalireaktioita”, Tiia sanoo.

Kun asiakas saapuu seksologin neuvontavastaanotolle, tapaamisessa noudatetaan seksologien eettistä ohjeistusta. Kohtaaminen ei ole eroottinen eikä asiakkaan kanssa olla fyysisessä kontaktissa. Eroottinen tapaaminen on Tiian ja Jounin toinen palvelulaji.

Seksityöhön liittyy häpeä

Seksityö on Tiian päätyö, ei ohimenevä kokeilu tai lisätienestivaihe. Tiia tunnustaa, että hän uskaltautui kokeilemaan työtä vasta, kun lapset olivat isoja ja parisuhde kohdallaan.

”Huomasin heti, että olen tässä hyvä ja haluan kehittyä”, Tiia miettii.

Tiia ja Jouni ovat tällä hetkellä Suomen ainoat seksityöntekijät, jotka toimivat julkisesti omalla nimellään ja kasvoillaan. Molemmat tekevät työtä oman yrityksensä kautta, sillä seksityöntekijällä ei voi olla esimiestä: paritus on Suomessa kiellettyä.

Seksuaalisuus on keskeinen osa ihmisenä olemista. Samalla se on monella tavalla kulttuurissamme kiellettyä ja syntinen osa ihmisyyttä. Tiia toteaa, että seksityön päällä lepää stigma: on häpeällistä tehdä seksityötä, puhua seksistä ja käyttää seksipalveluita.

”Seksuaalisuus on mieletön voima. Se on osa ihmisen terveyttä ja kuuluu ihmisoikeuksiin. Silti se yritetään tehdä naurunalaiseksi. Ei seksuaalisuus ole vain keltaisen lehdistön viihdettä”, Tiia miettii.

Nautintoa on vaikea vastaanottaa

Tiian ja Jouni tapaavat molemmat sekä seksiä ostavia asiakkaita että neuvonta-asiakkaita. Alkuaikoina he tekivät seksityötä yhdessä. Nykyisin heitä molempia voi tavata myös kahden kesken. Jounin työ painottuu enemmän neuvontaan kuin seksipalveluihin. Hän antaa myös eroottista hierontaa.

”Naiset tulevat usein ensin eroottiseen hierontaan, jossa he oppivat ottamaan vastaan kosketusta.”

Myös neuvonta-tapaamisissa voidaan keskustella siitä, kuinka oppia ottamaan vastaan hellyyttä, miten kertoa mikä tuntuu itsestä hyvältä ja kuinka kuunnella kumppania. Tiia toteaa, että varsinkin miesten voi olla vaikea päästää irti suorittamisen velvollisuudesta.

”Seksityöntekijän kanssa on tavallista, että miehet opettelevat ottamaan vastaan nautintoa ilman, että tarvitsee tehdä mitään tai miettiä olenko hyvänäpidon arvoinen.”

Nuorten ja iäkkäämpien asiakkaiden välillä he näkevät suurimmaksi eroksi kyvyn sanoittaa tunteitaan. Vanhemmat ihmiset eivät välttämättä kykene puhumaan asioista suoraan, koska heille ei ole ehkä annettu nuorena lupaa puhua, tai heillä ei ole riittävää sanastoa nimetä edes oman kehon osia hyvältä tuntuvalla tavalla. Tiia korostaa, että kehollisuus on silti sama kaikilla ihmisillä, iätöntä.

Onko haluni sallittua? Seksuaalisuus on jokaisen oikeus.

Seksityöntekijän luokse tuleminen ei merkitse, että jokin mättäisi makuuhuoneessa. Tiia toteaa, että hänen asiakkaansa haluavat paremman seksin lisäksi vaihtelua, määrällisesti enemmän seksiä, erilaista seksiä tai oppia uutta. Asiakkaista 90 prosenttia on miehiä eikä Tiia halua tyypitellä heitä muilla tavoin. Jokainen asiakas kohdataan yksilönä sukupuolesta riippumatta.

”Yllätyin työssäni, miten samanlaisista asioita miehet ja naiset kantavat häpeää ja huolta: riitänkö, kelpaanko, onko minun haluni sallittua?” Tiia kertoo.

Miten seksityöntekijä toimii tapaamisessa? Tiia sanoo, että hän ei seksityöntekijänä näyttele. Hän kokee olevansa asiakaspalvelija. Samaan tapaan kuin terapeuttinakin hän on asiakasta varten, eikä tuo omia mielipiteitään tai tarinoita esille.

”Tässä työssä keho on työväline ja välillä työhön kuuluu, että siinä kiihottuu. Monet asiakkaat tykkäävät, että seksityöntekijä kiihottuu. Omaa seksuaalienergiaa voi myös aktiivisesti nostattaa itse.”

Omasta aistillisuudesta pidettävä huolta

Tiia on oppinut työssään, että seksuaalisuus voi olla ihmiselle hyvin arka ja henkilökohtainen asia. Ihminen ei voi elää ilman kosketusta ja jokainen tarvitsee hellyyttä. Pulmana on se, että omia tarpeita ei uskalla nostaa esille välttämättä edes puolisonsa kanssa. Tiia arvioi syyksi, että ihminen pelkää tulla hylätyksi, jos paljastaa liikaa itsestään.

Omassa parisuhteessa voi olla vaikeaa aloittaa keskustelua omista fetisseistä tai fantasioista. Ihminen haluaa kokeilla uutta, mutta ei kehtaa pyytää kumppaniltaan esimerkiksi suuseksiä.

”Seksiin liittyvien toiveiden puheeksi ottaminen voi olla vaikeata, kun pelissä ovat rakkaus, lapset ja asuntolaina. Jos toinen torjuu toiveet, kaikki yhdessä rakennettu voi murentua”, Tiia kuvailee.

Omaan seksuaalisuuteen liittyy myös pelko naurunalaiseksi joutumisesta. Jos 50-vuotias mies käy ostamassa seksilelun, sitä saatetaan pitää nolona tai humoristisena asiana.

Seksikartta päivitettävä

Jouni ehdottaa, että jokaisen olisi hyvä päivittää seksikarttansa aika ajoin seksuaalineuvojan kanssa. Vuosien vieriessä elämäntilanteet vaihtuvat, terveys heikkenee ja oma ulkomuoto muuttuu.

Seksuaalisuuden ei kuitenkaan tarvitse kadota elämän käännekohdissa. Seksuaalineuvojilta ja -terapeuteilta voi hakea apua pulmiin, joihin perusterveydenhuolto ei kykene vastaamaan.
Ihmisillä on mielikuva, että seksuaalisuus hiipuu iän myötä ja se on vain hyväksyttävä. 70-vuotias mies on vielä terve, mutta vaimo on saattanut päättää, ettei itse tarvitse enää seksiä.

“Puute vaikuttaa miehen minäkuvaan. Mies ei halua lakata elämästä. Ihmisillä olisi hyvä olla rutiinitarkastus seksuaalineuvojan kanssa. Seksuaalisuus katsottaisiin uusiksi”, Jouni ehdottaa.

Vastuu on kokijalla itsellään

Tiia toteaa, että ihminen on lopulta itse vastuussa omasta nautinnostaan ja kehollisuudestaan. Jos nainen haluaa olla aistillinen vielä 70-vuotiaana, aistillisuudesta on pidettävä kiinni. Kipinää on ruokittava, tai se unohtuu kokonaan.

Tämä tarkoittaa myös konkreettisia kehollisia toimia. Jos nainen ei huolehdi emättimen limakalvoista, ne kuivuvat ja seksistä voi tulla kivuliasta.

Tiia korostaa, että ihmisen on kuunneltava itseään, jos ei halua seksiä. Siihenkin on täysi oikeus.

Parisuhteessa ei ole pakko antaa. Jos seksin jälkeen mietit, että olipa kivaa, voi pohtia kannattaisiko suostua kumppanin aloitteisiin useammin.

“Jos tuntuu, että hyi hitto, onneksi se on ohi, seksi ei ole ollut sinulle hyväksi. Miesten ja naisten välillä on eroja. Miesten seksuaalisuus on keskimäärin suoraviivaisempaa. Meille naisille ei kerry samalla tavalla paineita kuin useimmille miehille”, Tiia sanoo.

Tiialla käy paljon 70-vuotiaita miesasiakkaita, joista muutamat ovat jopa vaimojensa lähettämiä. Asiakkuuden syynä voi olla myös vaimon sairaus ja miehen halu olla rasittamatta vaimoa.
”Arviolta puolet asiakkaistani on varattuja. Heitä yhdistää se, että jos he puhuvat minulle puolisostaan, he puhuvat todella kauniisti.”

Ihminen tarvitsee kosketusta

Ihmisen kosketusmaailma muotoutuu ihmissuhteiden kautta. Kun lapset muuttavat pois kotoa tai parisuhde loppuu, kosketus helposti katoaa. Lisäksi esimerkiksi hedelmällisyysiän ohittaneita, vaihdevuosien kanssa kipuilevia naisia saatetaan pilkata, ja vähätellä heidän seksikkyyttään.

Jounin mielestä keski-ikäisyyden panettelu on turhaa. Siinä iässä nainen tietää mitä tahtoo.

”50 vuotta täyttäneillä naisilla on oikeus nauttia. He osaavat hakea nautioa ja myös haluta, varsinkin jos he ovat olleet ilman seksiä. Jokaisella on mahdollisuus nauttia seksuaalisuudestaan ja oppia uusia seksitaitoja. Ei omasta kehollisuudesta tarvitse luopua koskaan”, Jouni pohtii.

Tiia korostaa, että ihmisen seksuaalisuus on paljon laajempi asia kuin erektio tai penetraatio. Kyse on kokonaiskehollisuudesta.

”Seksuaalisuus toteutuu myös mielessä ja omalle aistillisuudelle on hyvä antaa tilaa. Oli se sitten vaikka kylvyssä käymistä tai tanssimista. Keski-
ikäisen naisen keho on kaunis. Ei ole enää raskauden pelkoa eikä muiden mielipiteistä enää välitä samalla tavoin kuin nuorempana.”

Jouni toteaa, ettei ihminen välttämättä kaipaa toista ihmistä rinnalleen ja tällöin voi harrastaa hyvää ja monipuolista sooloseksiä. Se riittää monelle, eikä siihen liity ihmissuhdekuvioita tai parisuhdeongelmia. Seksuaalisuus on ihmistä eteenpäin vievä voima.

Tilaa Oma Aika -lehti ja tutustu tarkemmin lehteen! 3 kk vain 19,90 € 

Lue myös:
Miten seksi onnistuu pitkän tauon jälkeen?

Laita hiipunut seksielämä roihuamaan – 4 vinkkiä.