Tee rahaa asumisen muutoksella

Oma Talous

Tee rahaa asumisen muutoksella

Vaihtamalla omistusasunnon pienempään tai vuokra-asunnoksi jää yleensä käteen rahaa.

JULKAISTU 4.11.2020 | TEKSTI Tiina Torppa

Myy asunto ja vaihda pienempään

Pienempi koti on helpompi hoitaa ja pienempään vaihtaessa jää yleensä välirahaa. Kannattaa myydä vanha koti ennen kuin sitoutuu uuteen asuntoon. Jotkut muuttavat vuokralle myyntiajaksi tai uuden asunnon etsintäajaksi.

Myynti voi kestää. Mitä kalliimpi oma asunto on, sitä vähemmän sille on ostajaehdokkaita. Omakotitalon myynti voi viedä jopa vuosia. Kasvukeskusten ulkopuolella myyntiajat venyvät usein pitkiksi.

Pieni asunto ei aina välttämättä ole isoa arvokkaampi. Hyvällä paikalla sijaitsevan, uuden, velattoman kaupunkiasunnon hinta voi olla korkea. Vastapainoksi upouuden talo-osakeyhtiön talous on kunnossa, eikä kalliita remontteja ole tulossa ja asunnot ovat esteettömiä.

Uuden kodin taloyhtiön talous sekä tulevat remonttitarpeet on hyvä tarkistaa. Olisi ikävää lähteä eläkepäivillä putkiremonttia pakoon tai miettiä, millä rahoittaa sen.

Muuta asumisoikeusasuntoon

Omistusasunnon myytyään voi muuttaa huolettomaan asumisoikeusasuntoon. Siitä maksetaan hankittaessa asumisoikeusmaksu ja asuessa vuokran tyyppistä käyttövastiketta. Niiden taso on vapaiden markkinoiden vuokria alempi ja asumisen jatkuvuus varmempaa.

Moni tahtoo vanhemmiten muuttaa lähelle aikuisia lapsiaan. Jos siirtyy halpojen asuntojen alueelta pääkaupunkiseudulle tai kasvukeskuksiin, myydyn kodin kauppahinta riittää yleensä ainakin asumisoikeusmaksuun.
Kun asumisoikeusasunnon myy, siitä saa maksamansa aso-maksun hyvässä lykyssä indeksikorotuksella kasvaneena.

Ota käänteinen asuntolaina

Käänteinen asuntolaina tarkoittaa asunnon arvoa vastaan saatavaa lainaa pankilta. Käänteisestä asuntolainasta maksetaan vain korkoa ja laina-ajan päätyttyä koko nostettu laina maksetaan kerralla takaisin.

Eri pankeissa käänteinen asuntolaina on paketoitu vähän eri lailla, ja sen nimikin voi vaihdella. Yhteistä on, että käänteisen asuntolainan korko on tavallisia asuntolainoja korkeampi ja asunnon vakuusarvo matalampi. Lisäksi pankit antavat käänteisen asuntolainan vain asunnoille, jotka menevät helposti kaupaksi.

Jos mietit käänteistä asuntolainaa, selvitä ehdot tarkasti ja mieti eri vaihtoehdot. Käänteinen asuntolaina sopii, jos ei välttämättä välitä jättää asuntoaan perinnöksi ja tahtoo jäädä asumaan kotiinsa, mutta tarvitsee äkkiä rahaa.

Myy tai vuokraa ja muuta vuokralle

Omistusasunnon voi myydä, saadut rahat sijoittaa tuottoisasti ja asua itse huolettomasti vuokralla.
Omistusasunnon voi laittaa myös vuokralle ja vuokrata itselleen mieleisen kodin.

Vuokra-asuntoja on nykyään melko paljon ja monenlaisia tarjolla. Suurimpien kaupunkien uusille asuinalueille nousee laadukkaita vuokra-asuntoja. Vuokrakodissa voi vaivattomasti kokeilla viihtymistä uudella alueella.

Vuokra-asunnosta pääsee eroon pienelläkin paikkakunnalla. Vuosien mittaan vuokralla asuminen käy silti aika kalliiksi eikä vuokra jousta, jos oma maksukyky heikkenee.

Puntaroi vaihtoehdot ja kokeile!

Nykyään on monia tapoja asua eikä tarvitse olla varakas asuakseen mukavasti tai kokeillakseen uutta. Avoin mieli, kekseliäisyys ja kokeilunhalu auttavat.

Joku tahtoo viimeistään eläkepäivinään viettää osan vuodesta edullisempien elinkustannusten maassa tai talvet lämpimässä. Silloin Suomen-asunnon on hyvä olla edullinen tai helposti vuokrattavissa.

Toinen asettuu etätöihin maalle ja vuokraa kaupungissa kimppakämpästä itselleen oman huoneen. Maaseudullakin voi kokeilla yhteisöasumista! Facebookissa ryhmä Citymaalaiset käsittelee monipaikkaista asumista sekä kaupunki- ja maaseutuelämän parhaiden puolien hyödyntämistä. Lisäksi nykyään rakennetaan ja remontoidaan asuntoja, joihin kuuluu erilaisia palveluita. Ajatuksena on, ettei kaikkea tarvitse omistaa, vaan voi jakaa ja pääsee käyttämään, esimerkiksi liikuntatarjontaa, yhteistiloja, yhteiskäyttöautoja ja muuta ilman omistamisen vaivaa.

Lue myös: Mikrosäästöä syntyy vaivihkaa