Tanskan upea Aarhus pursuaa taidetta ja kulttuuria

Matkat

Tanskan upea Aarhus pursuaa taidetta ja kulttuuria

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Tanskan upea Aarhus pursuaa taidetta ja kulttuuria

Tanskan vanha viikinkikaupunki sykkii elämää vuoden 2017 Euroopan kulttuuripääkaupunkina. Nimeään muuttaneen Aarhusin arkkitehtuuri ja elämykselliset museot tekevät vaikutuksen.

Teksti Sanna-Kaisa Hongisto

Kuvat Pasi Salonen

Tanskan toiseksi suurin kaupunki on syytä merkitä matkaohjelmaan, jos suunnittelee autolomaa Pohjoismaihin täksi kesäksi tai syksyksi. Euroopan komissio ja parlamentti nimittivät sen toiseksi Euroopan kulttuuripääkaupungeista 2017 – eivätkä suotta. Aarhusissa voi kulkea upean matkan aina esihistorian hämäristä tulevaisuuden kynnykselle.

Keskustan näkyvin maamerkki on taidemuseo ARoS, jonka sateenkaaritunneli hehkuu yläilmoissa kuin värikäs sädekehä kaupungin yllä. Islantilais-tanskalaisen Ólafur Eliassonin pysyvä taideteos Your rainbow panorama valmistui yhdeksänkerroksisen museon kruunuksi vuonna 2011.

Kävellessään lasiseinäisen tunnelin sisällä voi lipua tunnelmasta toiseen. Keltaisen läpi kaupunki siivilöityy keveän pirteänä ja sinisen läpi raskaan unettavana. Lintuperspektiivistä näkee myös, miten täynnä Aarhus on 1920–30-luvun tiilitalojen punakattoisia rivistöjä ja umpikortteleita. Suomessa tämän näköisiä kaupunkeja ei ole.

Lue myös: Herkuttelija, ota suunnaksi Kööpenhamina – katso parhaat reissuvinkit!

Paratiisillisia kerroksia

ARoS-museon varmoihin katseenvangitsijoihin kuuluu portugalilaisen Joana Vasconcelosin Valkyrie Rán, joka levittäytyy kaikkialle portaikkoon. Muinaisskandinavialaisen sodanjumalattaren värikkäät ja pehmeät lonkerot ojentuvat kohti matkalla näyttelykerroksesta toiseen. Nauhoja, paljetteja ja helmiä tuhlaileva teos on uljas kunnianosoitus katoavalle käsityötaidolle. Jättimäisen teoksen valmistamiseen on tarvittu 50 työntekijää.

Vuonna 2004 valmistunut museorakennus on saanut innoituksensa Dante Alighierin Jumalaisesta näytelmästä. Sateenkaari edustaa Danten paratiisia. Myös kaksi ylintä näyttelykerrosta ovat tasoltaan paratiisillisia, vaikka Danten maailmassa ne edustavat jo kiirastulta.

Lue myös: 5 vinkkiä Kööpenhaminaan

Kyyristelevä poika

Ylimpänä on esillä tanskalaisen taiteen mestariteoksia ja seuraavana kansainvälistä nykytaidetta. Näyttelyn kirkkain helmi on australialaisen Ron Mueckin 4,5-metrinen kyyristelevä poika, Boy. Mueck on suomalaisille tuttu tamperelaisen Sara Hildénin taidemuseon viimekesäisestä näyttelystä.

ARoS-museon kulttuuripääkaupunkivuoden teemanäyttely The Garden: The Past ei häikäise visuaalisuudella. Se kuitenkin puhuttelee mieltä ja saa ajattelemaan, miten romantisoivasti ja välineellisesti ihminen on suhtautunut luontoon menneisyydessä. Aihe saa jatkoa kesänäyttelyssä, joka kuvaa ihmisen luontosuhdetta nyt ja tulevaisuudessa. Näyttely levittäytyy eri puolille keskustaa sekä Aarhusin eteläpuolen rannikolle.

Jo pelkän taidemuseon kiertämiseen kuluu ainakin puoli päivää. Jos katsoo myös ulkonäyttelyt, kannattaa varata taiteelle kokonainen päivä, ellei enemmän.

AroSin lisäksi Oman Ajan numerossa 8-9/2017 esitellään muun muassa Moesgaard Museum, Den Gamle By, futurististista arkkitehtuuri ja karua viikinkien elämää.

Lue myös:

Persoonallinen Pori vie matkailijan sydämen

Sinun untasi valvon – ihastu Viron majakoihin

Älä matkusta Englantiin vaan Etelä-Savoon – 7 upeaa kohdetta