Talvella nenä joutuu koetukselle – näin pidät sen kunnossa

HyvinvointiTerveys

Talvella nenä joutuu koetukselle – näin pidät sen kunnossa

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Talvella nenä joutuu koetukselle – näin pidät sen kunnossa

Kuiva talvi-ilma sisällä ja ulkona panee nenän limakalvot koville. Jos limakalvot ovat kunnossa, flunssat pysyvät loitolla ja hengityskin kulkee.

Teksti Anu Virnes-Karjalainen

Kuva Aller Media

1. Nenä lämmittää, puhdistaa ja kosteuttaa

Nenän tärkein tehtävä ei ole haistaminen, vaan sisäänhengitysilman lämmittäminen, kostuttaminen ja puhdistaminen. Parhaimmillaan nenä toimii suodattimen tavoin ja on tärkeä apu keuhkoille. Terveen nenän limakalvot ovat ehjät ja kosteat. Nenästä on yhteys poskionteloihin, silmiin, korviin, nieluun ja keuhkoihin.

2. Kuiva nenä on oire

Huonokuntoinen nenä aristaa sekä tuntuu kuivalta ja karstoittuneelta. Nenänpielet saattavat olla rohtuneet, ja koko ajan aivastuttaa. Nenä on usein myös tukkoinen ja vuotava. Kun limakalvot eivät ole kunnossa, flunssapöpöt, siitepölyt ja ilman epäpuhtaudet pääsevät tekemään tuhojaan. Poski- ja korvaontelon tulehdukset ovat usein seurausta tukkoisesta nenästä.

3. Puhdista ja kosteuta

Suomessa elokuu on sään kannalta paras nenäkuukausi. Allergiat eivät enää vaivaa, ja sää on edelleen lämmin. Kuivan nenän kausi alkaa loka–marraskuussa. Silloin nenää kannattaa puhdistaa suolaliuoksella suihkeiden tai kannun avulla ja pitää avonaisena niistämällä. Tämän lisäksi nenää voi tarvittaessa kosteuttaa apteekista saatavilla hoitavilla vitamiinisuihkeilla, jotka auttavat limakalvoja uudistumaan.

4. Avaavia nenäsuihkeita vain kuureina

Flunssassa oloa voi helpottaa avaavilla nenäsuihkeilla, mutta käyttö kannattaa rajata korkeintaan viikkoon. Avaavat tuotteet supistavat nenän limakalvon verisuonia ja sen ansiosta helpottavat oloa. Jos käyttö jatkuu kauan, lopettaminen turvottaa limakalvoja, ja nenä on taas tukossa. Tukkoisuuskierre on valmis.

5. Terve nenä vaikuttaa moneen

Hyvään hengittämiseen tarvitaan oikein toimiva nenä. Hyvin toimiva nenä ei valu, siihen ei satu, ilma virtaa hyvin ja hengittäminen on helppoa. Ääni on kirkas. Nenän kunto on erityisen tärkeää astmaatikoille ja muita keuhkosairauksia sairastaville, pölyävissä ammateissa työskenteleville sekä paljon matkaaville, koska lentokoneen ilma on erityisen kuivaa.

Lue myös:

Pitkittynyt yskä saattaa olla merkki infektiosta

Unettomuutta ja yöheräilyä – mistä apu uniongelmiin?

Tuoksuyliherkkyys tekee Leenan arjesta painajaisen: ”Jotkut pitävät minua hulluna”