Syyspäivä merellisessä Kotkassa – 5 vinkkiä

LähikohteetMatkatYleinen

Syyspäivä merellisessä Kotkassa – 5 vinkkiä

Kotkaan hurauttaa pääkaupunkiseudulta puolessatoista tunnissa. Ajomatka palkitsee, sillä nähtävää ja koettavaa riittää pikkureissulle mainiosti.

JULKAISTU 7.9.2020 | TEKSTI Anu Virnes-Karjalainen ja Eeva-Maria Lidman
  1. Koskenlasku on elämys

Etelä-Suomen komeimmat kosket löytyvät Kymijoelta. Parikymmentä kilometriä Kotkan keskustasta. Kolmen kosken lasku oppaan johdolla on elämys huimapäisille matkaajille, mutta riittävän turvallinen arkajaloillekin. Koskielämykseen valmistaudutaan huolella.

 

Koskioppaamme Juha Valjus opastaa varusteiden valinnassa. Saamme kypärät, pelastusliivit ja sadevaatteet. ”Etummaisina istuvat kastuvat varmasti.”

Ensin nautitaan rauhallisesta koskiristeilystä perämoottorin puksuttaessa.

”Viimeksi tällä reitillä hirvi ui juuri lauttamme edestä rannalta rannalle.”

Maisema on niin amazonmainen, että hirven sijaan odotamme näkevämme krokotiilin rantaheinikossa. Rehevä puusto kaartaa kapean joen ylle. Kun lähestymme koskia, pysähdymme kertaamaan ohjeet. Kosket melotaan.

”Jokainen meloo antamieni ohjeiden mukaan. Ja nyt mennään.”

Kuulemme koskien pauhun, eikä paluuta ole. Jännittää mukavasti. Selvitämme ensimmäisen kosken. Nyt tiedämme jo mitä on edessä. Toinen koski jännittää vielä enemmän. Kolmannessa osaan jo rentoutua.

Parituntinen retkemme on ohi. Siirrymme rantaan kertaamaan tunnelmia. Innostus ei ota laantuakseen.

eramys.fi 10 hengen lautan hinta on 490 e. Minimissään lautalla tulee olla 5 henkilöä. Retkiä toteutetaan sääoloista riippuen 15.12.saakka.

 

  1. Merellistä historiaa Vellamossa

Kotkan keskustan tuntumassa sijaitsevassa Merikeskus Vellamossa riittää nähtävää. 2008 valmistunut, Oslon oopperatalon mieleen tuova, rakennus on nähtävyys jo itsessään. Murtuvaa aallonharjaa muistuttavalle avaralta kattorakenteelta avautuvat maisemat niin merelle kuin kaupunkiinkin.

Tiloissa toimii Suomen merimuseo, Kymenlaakson museo, Merivartiomuseo ja Kotkan kulttuuri- ja tapahtumapalvelut.

 

Tutustumme tällä kertaa erityisesti Kohtalona Ruotsinsalmi -näyttelyyn, joka vie aikamatkalle Itämeren merkittävimpään meritaisteluun 1790. Näyttelyssä aikalaiset heräävät henkiin tarinoiden ja muotokuvien kautta. Interaktiiviset toiminallisuudet saavat linnoituskaupungin elämään ja virtuaaliesitys taistelusta on vaikuttava 35-neliöiseltä kaariseinältä katsottuna.

Merikeskuksen näyttelyissä vierähtää helposti puoli päivää. Välillä voi hengähtää kahvilassa ja taiten suunnitellussa museokaupassa.

merikeskusvellamo.fi ti, to-su 10-17, ke 10-20, ma suljettu

 

  1. Keisarillista loistoa Langinkoskella

1800-luvun hovineidon asuun pukeutunut oppaamme Silja Korkeamäki ottaa meidät vastaan Venäjän keisari Aleksanteri III:n kalastusmajalla Langinkoskella. Pääsemme aikamatkalle keisarilliseen kesänviettopaikkaan.

”Täällä perhe vietti erilaista elämää kuin Pietarin Talvipalatsissa. Täällä keisarinnan nähtiin jopa kuorivan perunoita.”

Kotka

Kalastusmaja toimii museona. Keisarillisesta näkökulmasta vaatimaton talo on hienostunut ja sen esineistö ja valokuvat kertovat korkea-arvoisista asukkaista. Pihapiirissä on pieni ortodoksikappeli.

Suosittu perhokalastuskohde Langinkoski kuohuu edessämme. Kalastuslupia Langinkoskelle myönnetään kahdeksan per päivä. Tänä vuonna 2020 suurin napattu lohi painoi 15,5 kiloa.

kansallismuseo.fi/fi/langinkoski Museo on auki syyskuun loppuun ti-su 10-16

 

4. Puistojen kaupunki

 

Kotka yllättää kävijän upeilla ja hienosti hoidetuilla puistoillaan. Tutustumiskierros kannattaa aloittaa Sapokan vesipuistosta. Runsaat ja monipuoliset istutukset sekä vesiputous ja upea lahden poukama tarjoavat elämyksellisen hengähdyspaikan keskellä kaupunkia.

Kotka

 

”Sapokka on kaupunkilaisille ja matkailijoille paikka, jossa viihdytään ympäri vuoden”, oppaamme Viktoria Shishkova sanoo.

Istutukset on suunniteltu niin, että puistossa kukkii kesäkaudella koko ajan. Keväällä loistavat tuhannet sipulikukat ja kesällä alppiruusut. Syksyn ruska ei jää kakkoseksi kesän kukkaloistolle.

 

Puiston korkeimmalla kohdalla saa tutustua Suomen kivilajien näyttelyyn ja alempana lahden rannoilla Hannele Kylänpään pronssisiin eläinveistoksiin.

Sapokka näyttää parhaat puolensa aurinkoisena päivänä, mutta oppaamme kertoo, että pimeiden iltojen tullen avautuu aivan uudenlainen maisema, kun puiston kaikki valot syttyvät ja valaistuksen värit vaihtuvat kalenterivuoden tapahtumien mukaan.

Pienen kävelymatkan päässä sijaitsee toinen upea puistokohde, Katariinan meripuisto, jossa saa nauttia meren läsnäolosta täysin siemauksin. Puisto on rakentunut 1700-luvun Ruotsinsalmen linnoitusraunioiden keskelle.

Täällä voi rauhoittua katselemaan merta, mutta alueella on myös paljon aktiviteetteja, kuten leikkipuisto, skeittiramppi, onkipaikkoja, grilli- ja piknikpaikkoja sekä mietiskelylabyrintti. Kohde sopiikin hyvin lapsiperheille.

Kävelymatka Katariinan puiston ympäri on noin kolme kilometriä. Halutessaan kierroksen voi tehdä vaikkapa kaupunkipyörällä.

Keskikaupungilla tutustumisen arvoisia kohteita ovat ortodoksisen kirkon ympärillä sijaitseva Isopuisto ja Sibeliuksen puisto, jota paikalliset kutsuvat kaupunkilaisten olohuoneeksi.

Sapokan vesipuisto, Tallinnankatu 12.

Katariinan meripuisto, Puistotie 32.

 

  1. Klubilla ja salakapakassa

Jos haluat lounastaa tavallista upeammassa miljöössä kattokruunujen katveessa, suuntaa Kotkan Klubille. 1927 valmistuneessa, jokusen vuoden kiinni olleessa, kiinteistössä on tehty iso remontti.

Kotka

”Olemme entisöineet vanhaa Klubin tavaraa, mutta ostaneet myös huutokaupoista”, omistaja Niina Utter kertoo.

Jostain lähettyviltä löytyy myös salakapakka, mutta reitti sinne on jokaisen itse löydettävä, eikä kuvata saa.

Kotkan Klubi, Kirkkokatu 2, kotkanklubi.com