Sopiiko miehelle ja naiselle sama kosmetiikka?

Terveys

Sopiiko miehelle ja naiselle sama kosmetiikka?

Voisiko perheessä pärjätä vähemmillä purkeilla ja purnukoilla? Kyllä voi – olennaista ei ole sukupuoli vaan ihotyyppi. Jos se on sama, yksi tuote sopii molemmille.

JULKAISTU 16.6.2020 | TEKSTI Anu Virnes-Karjalainen

Ihonhoito miehille ja naisille

A. Ihoissa on eroja

Miehillä on luonnostaan 20–30 prosenttia paksumpi iho kuin naisilla. Ihon kerroksista niin ylin kerros epidermis kuin sen alla oleva dermiskin ovat paksumpia. Testosteronin ansiosta miehen iho myös vanhenee hitaammin, ihossa on enemmän talia ja se rypistyy hitaammin kuin naisen iho.

Miehen ihon kuntoa heikentävät eniten elintavat. Aurinkoaltistusta tulee paljon, eikä mies ole tottunut hoitamaan ja suojaamaan ihoa UV-säteilyltä.

Ihosta ja elintavoista johtuen miehillä on usein kasvoissa syvempiä uurteita kuin naisilla. Jos ihoa ei ole suojattu tuulelta, kylmältä ja auringolta, se ahavoituu ja kuivuu, sanoo SKY-kosmetologi Satu Grönberg Salon Harmonystä.

Naisilla vaihdevuodet vauhdittavat ihon ohenemista ja kuivumista. Kun estrogeenin tuotanto loppuu, iho kärsii, kun kollageenin ja elastaanin tuotanto vähenevät. Estrogeeni on ihoeliksiiri. Ihonhoito on kuitenkin olennaista niin miehille kuin naisille.

Tunne ihotyyppisi:

Olennaisempaa kuin sukupuoli, on oman ihotyypin tunteminen. Joskus ihotyypin määrittely voi olla vaikeaa. Iho voi olla rasvainen alta, mutta pintakuiva. Jos pinta on kosteusköyhä, sitä ei voi hoitaa kuivan ihon tuotteilla vaan tarvitaan ihoa kosteuttavia tuotteita. Ihotyypit jaetaan yleensä neljään:

Normaali iho
Ihon toiminnot ovat tasapainossa, ja se on väriltään ruusuinen ja heleä. Iho ei ole kuiva eikä rasvainen. Huokoset tuskin näkyvät, ja iho on pehmeä ja sileä.

• Kuiva iho
Ihohuokoset ovat olemattomat. Ongelma on talin ja kosteuden puutos, mikä aiheuttaa ohuen pinnan kireyttä, hilseilyä, herkkyyttä sekä couperoosaa. Kuiva iho on varsinkin nuorena ja hyvin hoidettuna kaunis. Ryppyjä voi tulla jo 30-vuotiaalle kuivaihoiselle.

• Rasvainen iho
Talirauhaset käyvät ylikierroksilla. Iho rasvoittuu ja kiiltelee helposti. Usein saatetaan käyttää liian voimakkaita puhdistusaineita ja unohtaa ihon kosteutus, vaikka se on tärkeää myös rasvaiselle iholle.

• Sekaiho
Suurimalla osalla suomalaisista on talvella kuivuuteen taipuvainen ja kesällä taas varsin normaali iho. Sekaihossa T-alue, otsa, nenä ja leuka, voi rasvoittua, mutta olla muualta kuiva.

 

Auringonpalvojat, tupakoitsijat, ulkotyöläiset ja sokerihiiret erottaa ihosta.

 

B. Mies ja nainen:
tee ainakin nämä hoitorutiinit

Illalla molemmat:
1. Puhdista iholle sopivalla puhdistustuotteella.
Tuote voi olla puhdistusmaito, -geeli, -vaahto tai misellaari- eli puhdistavalla kasvovedellä kosteutettu pumpuli. Monen miehen suosima vesi- ja saippuayhdistelmä kuivattaa ihoa.

2. Lisää kosteutustuote
Yksi tuote riittää. Moni mies tuntuu inhoavan rasvan tunnetta, silloin seerumit ja geelimäiset tuotteet voivat sopia kosteusteuttamaan.

Nainen: Voit lisätä seerumin ja silmänympärystuotteen.

Aamulla molemmat:
Levitä kosteusvoide ja aurinkosuoja. Aurinkosuoja voi toimia kosteustuotteena myös sellaisenaan. Se myös suojaa lialta ja saasteilta.

Nainen: Lisää myös silmänympärysvoide ja seerumi. Muista levittää voiteet ylöspäin suuntautuvin liikkein. Seerumi levitetään ennen kosteusvoidetta. Muista, että anti-age tuote ei välttämättä aina ole sopivin. Ihon ikääntyessä se myös herkistyy helpommin. Joskus enemmän kosteuttava tai herkän ihon tuote voi olla parempi.

 

C. Iho kertoo paljon

Ihoilla on eroja ja ihosta voi myös päätellä jotain elämäntavoista. Auringonpalvojat, tupakoitsijat, ulkotyöläiset ja sokerihiiret erottaa ihosta.

”Tupakoitsijat iho on samea. Tupakka vaikuttaa aineenvaihduntaan haitallisesti”, Satu Grönberg muistuttaa.
Paljon ulkona aikaa viettävillä kasvojen hiusverisuonet ovat usein laajentuneet ja ihossa voi olla pigmenttimuutoksia aurinkoaltistuksen seurauksena.

”Ihon kollageenisäikeet menettävät ajan myötä joustavuutensa ja niiden määrä vähenee, iho ikään kuin antaa periksi”, Grönberg sanoo.

Sokerin vaikutus ihoon on kiistelty asia, mutta Grönberg uskoo runsaan sokerinsyönnin vaikuttavan ihoon epäedullisesti. Myös maidolla saattaa olla vaikutusta.

”Sokeri kovettaa kollageenisäikeitä. Neuvon asiakkaitani, joilla on kovin rasvainen iho, kiinnittämään sokerin syöntiin huomiota. Myös maidon on ajateltu ylläpitävän elimistössä matala-asteista tulehdusta. Se ei ihoa itsessään huononna, mutta voi ylläpitää huonoa ihonlaatua.”

Sukupuoli määrää värin ja tuoksun

Suurin ero miesten ja naisten kosmetiikassa on tuotteen värissä, tuoksussa ja pakkauksen ulkoasussa.
”Mielestäni esimerkiksi hajusteettomat tuotteet ovat käytännössä niin sanottuja unisex-tuotteita”, sanoo Lumenen tuotekehityspäällikkö Kristofer Vänttinen.

Vänttisen mukaan kuitenkin vielä suurin osa naisista hakee tuotteensa kaupassa naisten osastolta ja miehet omaltansa. Markkinoilla on kuitenkin jo olemassa brändejä, jotka rikkovat sukupuolten välisiä rajoja kosmetiikan käytössä.
Miesten tuotteiden tuoksuissa suositaan merellisiä ja metsäisiä tuoksuja, kun taas naisten tuotteissa suositaan hedelmäisiä ja kukkaisia tuoksuja.

”Miehille suunnatut ihonhoito-tuotteet formuloidaan yleensä kevyiksi, raikastaviksi, geelimäisiksi, ihon kiiltoa vähentäviksi. Aktiiviaineina suositaan käyttäjän ihoa ja mieltä energisoivia yhdisteitä sekä parranajotuotteissa ihon ärsytystä rauhoittavia ainesosia.”
Naiset käyttävät useampia ihonhoito-tuotteita päivittäisessä rutiinissaan kuin miehet.

”Miehen luottotuotteet ovat yleensä suihkugeeli, deodorantti sekä tarvittaessa parranajovaahto ja after shave. Nykypäivänä suomalainen mies on entistä valveutuneempi kosmetiikan käyttäjä ja monelta löytyykin jo peilikaapistaan lisäksi kasvovoide. Myös parranhoitotuotteiden käyttö on kasvamassa.”

Lue myös kuinka talvi-ihoa kannattaa hoitaa.