Slovenia – monipuolinen matkailumaa

EurooppaMatkat

Slovenia – monipuolinen matkailumaa

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Slovenia – monipuolinen matkailumaa

Slovenian erikoisuutena ovat maanalaiset luolat, joita on rekisteröity 11 000. Näistä 22 on avoinna matkailijoille.

Toimittaja Anu Virnes-Karjalainen

Tänä vuonna neljännesvuosisadan täyttävä Slovenia on kokoonsa nähden yllättävän monipuolinen matkailumaa. Italian ja Kroatian välissä sijaitsevan piskuisen valtion matkailu onkin kovassa nosteessa.

Yksi suurimmista vetonauloista on luonto. Jos valitsee tukikohdakseen pääkaupunki Ljubljanan, pääsee helposti nauttimaan vuoristosta, järvistä, joista, metsistä tai vaikkapa vesiputouksista. Kaikkialle on korkeintaan parin tunnin ajomatka. Metsää on paljon. Euroopassa vain Suomessa ja Ruotsissa on pinta-alasta enemmän metsää.

Erikoisuutena ovat maanalaiset luolat, joita on rekisteröity 11 000. Näistä 22 on avoinna matkailijoille. Tunnetuin luolista on Škocjan, joka on ainoa Unescon maailmanperintölistalla oleva luola. Suurimpiin, Postojnan luoliin, voi tutustua sähköjunan kyydissä.

Maan päällä voi rentoutua jossain Slovenian sadasta lähteestä, joissa vesi on mineraalipitoista. Joidenkin lähteiden ympärille on rakennettu luonnonkylpylöitä. Mineraalisten vesien terveysvaikutuksiin on uskottu jo antiikin ajoista.

Slovenia on jaettu 24 gastronomiseen alueeseen, joilla jokaisella on omat erikoisuutensa. Maa on tunnettu ainakin Karstin alueen ilmakuivatusta kinkusta ja Sečovljen suolasta. Viineistä tutustumisen arvoisia ovat pienten tilojen luomuviinit, esimerkiksi Čotar.

Kesäkaudella Ljubljanaan pääsee Helsingistä Finnairin suoralla lennolla, muina aikoina yhdellä vaihdolla.

Lähde: Slovenian Tourist Board