Särkylääkkeiden pitkäaikaisella käytöllä on riskejä – tiedäthän nämä 5 faktaa

Hyvinvointi

Särkylääkkeiden pitkäaikaisella käytöllä on riskejä – tiedäthän nämä 5 faktaa

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Särkylääkkeiden pitkäaikaisella käytöllä on riskejä – tiedäthän nämä 5 faktaa

Särkylääkkeet vaikuttavat harmittomilta, mutta jos niitä nappailee hövelisti, voi tuloksena olla särkylääkepäänsärky.

Teksti Sanna-Kaisa Hongisto

Kuva Mari Lahti

1. Särkylääkkeillä ei ole eroja

Särkylääkepäänsäryn voi saada yllättävän vähäisestä särkylääkkeiden käytöstä. Sitä on syytä epäillä, jos on ottanut kipulääkettä kuten ibuprofeiinia tai parasetamolia useammin kuin kolmena päivänä viikossa pitempään kuin kolmen kuukauden ajan yhtäjaksoisesti. Se ei siis vaani vain kipukroonikkoja vaan koskee myös ihan tavallisia särkylääkkeiden käyttäjiä.

Sen voi aiheuttaa mikä tahansa päänsäryn hoitoon käytettävä särkylääke. Jos käyttää kodeiinia tai kofeiinia sisältäviä yhdistelmävalmisteita tai triptaaneja, oireita voi ilmaantua jo kahdesta käyttöpäivästä viikossa.

2. Jatkuva särkylääkkeiden käyttö on riski

Voisi luulla, ettei ole haitaksi napata pari kipulääkettä päivässä silloin tällöin, mutta tosiasiassa haitallisinta on juuri jatkuva käyttö. Isot särkylääkeannokset kerralla viikon tai kahdenkin ajan ovat sitä vastoin turvallisia.

Tilapäiseen kipuun särkylääkkeitä kannattaa käyttää, koska ne nopeuttavat toimintakyvyn palautumista ja parantavat elämänlaatua. Jos käyttää kipulääkkeitä silloin tällöin, kannattaa pitää päiväkirjaa niiden ottamisesta.

3. Kahvikin voi aiheuttaa särkylääkepäänsärkyä

Särkylääkkeillä on monia vakavia haittavaikutuksia, kuten mahahaava ja maksa- ja munuaisvauriot. Haittavaikutuksista ensimmäiseksi ilmenee kuitenkin särkylääkepäänsärky. Sitä kannattaa pitää hälytysmerkkinä. Samanlainen särky voi tulla kahvin, teen, kolajuomien tai kofeiinitablettien runsaasta käytöstä.

4. Särkylääkepäänsärky loppuu hitaasti

Ainoa tapa katkaista särkylääkepäänsärky on lopettaa kipulääkkeiden ottaminen joksikin aikaa kokonaan. Säryn loppumiseen voi mennä aikaa viikosta kolmeen kuukauteen. Lopettaminen aiheuttaa vieroitusoireita kuten päänsäryn pahenemista, pahoinvointia, ahdistusta ja univaikeuksia.

Lääkkeiden ottamista voi myös vähentää pikku hiljaa, mutta hidas vieroitus epäonnistuu todennäköisemmin kuin nopea. On hyvä keskustella lääkärin kanssa siitä, millä muulla tavoin kuin särkylääkkeillä voi hoitaa alkuperäistä kivun aiheuttajaa.

5. Särkylääkepäänsärky uusiutuu helposti

Särkylääkkeet voi tarvittaessa aloittaa uudelleen, mutta kuitenkin vasta useita viikkoja vieroituksen jälkeen.

Lue myös:

Unohda kipulääkkeet! Tässä apu lihaskipuihin

Järkeä särkylääkkeiden käyttöön

11 tärkeintä tuotetta mökin lääkekaappiin