Sappikivitauti on yksi yleisimmistä vatsakivun aiheuttajista – tiedä nämä 5 faktaa!

HyvinvointiTerveys

Sappikivitauti on yksi yleisimmistä vatsakivun aiheuttajista – tiedä nämä 5 faktaa!

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Sappikivitauti on yksi yleisimmistä vatsakivun aiheuttajista – tiedä nämä 5 faktaa!

Yksi yleisimmistä vatsakivun aiheuttajista on sappikivitauti. Se voi esiintyä myös täysin oireettomana.

1. Sappi kiteytyy

Sappikivitauti on tavallisimpia ruuansulatuskanavan vaivoja. Siitä kärsii yli 300 000 suomalaista. Sappikivi syntyy, kun sapen aineosat kiteytyvät sappirakossa seisovassa sappinesteessä. Sappikivet voivat olla täysin oireettomia: puolet löydetään sattumalta muun tutkimuksen yhteydessä. Oireettomia sappikiviä ei tarvitse leikata.

2. Kipu voi säteillä selkään

Sappikivikipu on äkillinen kiputila, jonka vuoksi kannattaa hakeutua hoitoon. Kipu syntyy, kun sappikivi kiilautuu sappitiehyeeseen tai sappirakon kaulaan. Tyypillinen oire on aterian jälkeen äkisti alkava kipu, joka tuntuu kylkikaaren seudulla tai ylävatsassa ja voi säteillä yläselkään oikean lapaluun tienoille. Myös pahoinvointia ja oksentelua voi esiintyä. Kipu rauhoittuu yleensä muutamassa tunnissa.

3. Leikkaus tähystyksellä

Kohtausten lievitykseen käytetään kipulääkkeitä tai sappijohdinta rauhoittavia lääkkeitä. Tauti on helposti diagnosoitavissa ultraäänitutkimuksella. Jos kipukohtauksia on useita, tähystysleikkaus tehdään muutaman kuukauden kuluessa. Lisätauteja ovat sappirakon tulehdus ja sappitiehyeen tukos, jotka aiheuttavat kuumeilua ja silmänvalkuaisten ja ihon kellertävyyttä. Operaatiossa sappirakko kivineen poistetaan. Sairaalasta pääsee kotiin jopa samana päivänä, yleensä viimeistään seuraavana.

4. Monipuolinen ruokavalio

Sappikivien muodostumista edistävät ylipaino, nopea laihduttaminen vähärasvaisella dieetillä, vähäinen liikunta, estrogeenihoito ja raskaus. Sappikiviä voi ehkäistä ruokavaliolla, jossa vähennetään rasvaisia ja rasvassa paistettuja ruokia.

Seuraavia ruoka-aineita on syytä välttää: perunalastut, ranskanperunat, paistetut perunat, rasvainen liha, makkarat, öljyyn säilötyt kalat, täysmaito, rasvaiset juustot, leivonnaiset, munkit, lihapiirakat, kastikkeet, majoneesi, mantelit, pähkinät, suklaa.

Niiden sijaan kannattaa syödä monipuolisesti kasviksia, marjoja, hedelmiä, viljaa, vähärasvaisia maitotuotteita sekä kalaa ja lihaa.

5. Naisilla yleisempää

Sappikivet yleistyvät iän myötä ja ovat yleisempiä naisilla kuin miehillä. Joka kolmannella 75-vuotialla naisella on sappikivet, miehistä viidesosalla. Tauti on kolmanneksi yleisin mahakivun aiheuttaja päivystyspotilailla. Suomessa tehdään vuosittain lähes 10 000 sappileikkausta.

Lue myös:

Millaisen sairastumisen matkavakuutus korvaa?

Kaksi tarinaa: Näin valitsin ruokavalioni

Tee nämä 5 arjen askaretta oikein ja selkäsi kiittää