Sami Sykkö: ”Onnekkaat sattumat ovat ohjanneet elämääni”

Henkilöt

Sami Sykkö: ”Onnekkaat sattumat ovat ohjanneet elämääni”

Lähiöpojan tie tyyliin asiantuntijaksi on vaatinut rohkeutta, ja muutamia onnekkaita sattumuksia. ”Olen aina tavoitellut tähtiä, en koskaan keskivertoa", liiketoimintajohtaja ja päätoimittaja Sami Sykkö sanoo.

JULKAISTU 6.8.2020 | TEKSTI Anu Virnes-Karjalainen | KUVAT Elina Simonen

Fashion Finlandin liiketoimintajohtajan, muodin monitoimimiehen Sami Sykön, 50, koti ei edusta keskivertoa, kuten ei isäntänsäkään. Ilme on tyylikäs, omaperäinen ja leikkisä. Tarkkaan harkittuja asetelmia ja esineitä, joihin jokaiseen liittyy tarina, on joka puolella valoisaa kotia Helsingin kantakaupungissa.

”Sain äskettäin yhdeltä antiikkia rakastavalta kaveriltani huomautuksen, ettei kotini sisustus ole symmetrinen. Eikä se olekaan. Kaikki täällä on sijoitettu johonkin linjaan, ei välttämättä symmetriaan. Ja ennen kaikkea olen pyrkinyt tuomaan tänne harmoniaa”, Sami Sykkö sanoo.

Oli sitten kyse Pietarista ostetuista Lomonosovin teekupeista tai omien toiveiden mukaan teetetystä ja Italian Veronassa kivestä veistetystä ruokapöydästä, esineet eivät ole vain esineitä.

”Estetiikan kaipuu tulee sisältäni. En oikein edes osaa kuvailla kuinka tärkeää se minulle on. Se on ihan hullua, mutta särö kauniissa kattauksessa on minulle vähän kuin lasinsiruilla kävelyä”, Sami Sykkö sanoo ja nauraa.

Tavoitteena olympiamitali

Esteettinen maailma on kiehtonut Samia lapsesta saakka.

”Olin noin viisivuotias, kun Paula-ystäväni äiti vei meitä katsomaan balettia. Silloin rakastuin tanssiin ja balettiin.”
Vuotta myöhemmin Sami näki televisiosta taitoluistelun EM-kisat. Hän halusi aloittaa luistelun. Heti. Isä etsi puhelinluettelosta luisteluseuran yhteystiedot ja jo samalla viikolla Sami oli jäällä.

Hän puhuu talonmiehenä työskennelleestä Matti-isästä ja samassa talonyhtiössä siivoojana työskennelleestä Ritva-äidistä kauniisti. Kotona itähelsinkiläisessä kaksiossa oli lämmin ja turvallinen tunnelma, oli vapauksia ja lapsia myös kuunneltiin. Sami ja 11 vuotta nuorempi Pauliina-sisko saivat toteuttaa itseään vapaasti, vaikka taloudellisesti elämä olikin vaatimatonta.

”Luistelu oli kallis harrastus ja vanhempani tekivät paljon töitä, jotta se oli mahdollista.”

Luistelusta tuli nopeasti vakavaa ja Sami Sykkö asetti tavoitteeksi olympiamitalin. Viikossa treenattiin yhdeksän kertaa.

”Kun 14-vuotiaana tajusin, etten opi kolmoishyppyjä nopeasti, kuten vaikkapa luisteluystäväni Oula Jääskeläinen, lopetin”, junioreiden SM-kisat voittanut Sami sanoo.

Pikkusiskon manageri

Tiukka taitoluisteluelämä ulkomaanmatkoineen opetti kurinalaisuutta ja kansainvälisyyttä. Se, että hänet valittiin 11-vuotiaana valmennusmatkalle Amerikkaan, oli aiemmin vain Ruotsissa käyneelle pojalle iso juttu.

”Koen luisteluvuodet vedenjakajaksi elämässäni. Luistelun jälkeen panostin mallintöihin. Ne opettivat työntekoa ja rahantuloa. Ostin ensimmäisen asuntoni 16-vuotiaana.”

14-vuotias Sami kiersi mallitoimistoja markkinoimassa itseään ja pikkusiskoaan, joka pestattiinkin muun muassa Pepsodent-mainoskasvoksi viisivuotiaana.

Koulussa luistelussa menestynyttä, Anttilan kuvastossa ja muissa mainoksissa poseeraavaa mallipoikaa ei aina katsottu hyvällä. Mallintöiden takia saadut poissaolot koulusta ärsyttivät monia. Kiusaamistakin oli ja varsinkin yläasteella Sami oli välillä yksinäinen. Kaikki muuttui, kun hän kuuli koulun pihalla pätkän keskustelusta, jossa puhuttiin Kallion ilmaisutaidonlukiosta.

”Tajusin heti, että se on minun paikkani. Haku oli juuri umpeutumassa, mutta ehdin hakea ja tulin valituksi.”

Ensimmäinen koulutusta vastaava työ

Esiintymisnen on sujunut Samilta aina. Suuri yleisö tuntee hänet sujuvasanaisena linnan juhlien kommentaattorina, muotiasiantuntijana ja tv-esiintyjänä. Nykyinen työ Fashion Finlandin liiketoimintajohtajana ja päätoimittajana on ensimmäinen koulutusta vastaava pesti.

”Olen ekonomi Vaasan kauppakorkeakoulusta. Nyt huomaan, että laskentatoimea olisin saanut opiskella ahkerammin”, Sami nauraa.

”En oikein tajua, että olen 50-vuotias. Vaikka suurin osa elämää on takana, tuntuu, että tosi paljon on vasta edessä.”

Fashion Finland yhdistää muotialan toimijoita ja toimii vaikuttajana.

”Teimme esimerkiksi aloitteen ylioppilasjuhlien siirtämisestä elokuulle, koska juhlakausi on koronan kurittamalle muotikaupalle tärkeä myyntisesonki. Aloitteen toteutuminen on tärkeä asia.”

Vaasassa opiskeluaikana sinetöitiin Samin tuleva ura toimittajana. Silloinen ylioppilaslehden toimittaja, nykyinen Elinkeinoelämän valtuuskunnan EVA:n johtaja Emilia Kullas, pyysi Samia kirjoittamaan lehteen.

”Lehteä päätoimittaneelta Ninni Myllyojalta kuulin, että minulla oli oma ääni kirjoittajana. Pian opintojen jälkeen pääsin toimittajaksi Helsingin Sanomiin.”
Sieltä hänet pyydettiin vuonna 2010 päätoimittajaksi Gloria-lehteen.

Potkut tuntuivat epäreiluilta

Työt ovat Samin elämässä seuranneet toisiaan, mutta kun hänet 2011 irtisanottiin Gloria-lehden päätoimittajan paikalta, tietoa tulevasta ei ollut.

”En aamulla töihin mennessä aavistanut, että saisin kahden vuoden hyvin menneen työsuhteen jälkeen yhtäkkiä potkut. Kävelin seuraavana päivänä Kaivopuiston rannassa ja mietin, mitä elämälläni tekisin ja minne tästä menisin.”

Irtisanominen tuntui epäreilulta. Etukäteisvaroituksia ei ollut annettu, eikä todellinen syy koskaan selvinnyt. Sami ei kuitenkaan ole katkera, elämä on mennyt parempaan suuntaan ja tulevaisuus alkoi nopeasti näyttää valoisalle.

”Pari päivää potkuista olin avaamassa messut Tampereella ja seuraavalla viikolla istuin Tanssii tähtien kanssa -lähetyksessä eturivissä. Sain elämäni nopeasti takaisin.”

Ikuinen Peter Pan

Sami Sykkö täytti huhtikuussa 50 vuotta. Merkkipäivää oli tarkoitus juhlia Pipsa Hurmerinnan ja Jorma Uotisen kanssa Pariisin Ritzissä iltapäiväteellä. Suunnitelmiin tuli muutos koronan takia ja Ritzin tunnelma loihdittiin Samin kotiin. Sami esittelee syntymäpäiväkuvia instagramista ja toden totta: Ritz näytti saapuneen helsinkiläiseen jugendtaloon.

Ikäkriisiä Sami ei tunne, mutta hämmennystä kylläkin.

”En oikein tajua, että olen 50-vuotias. Vaikka suurin osa elämää on takana, tuntuu, että tosi paljon on vasta edessä.”

Jotain miehen nuorekkuudesta kertoo englantilaisen ystäväpariskunnan hänelle antama lempinimi Peter Pan.

”Mutta kyllä minä vanhenemisen itsessäni huomaan ja ensi kertaa elämässä mietin myös terveyden menettämistä, kun pari ystävääni on sairastunut syöpään. Pyrin pitämään itsestäni huolta. Toivottavasti sekin, etten ole koskaan edes maistanut tupakkaa tai alkoholia, auttaa.”

Toinen salaisuus nuorekkuuteen on laaja, eri-ikäisten ihmisten ystäväpiiri, joista osa on hänelle myös esikuvia.

”Kun ajattelen vaikka Jormaa tai Aira Samulinia, en osaa ajatella heitä eläkeläisinä. Kuinka he voisivat jäädä eläkkeelle siitä, mitä he ovat.”

Nuoret parikymppiset ystävät pitävät Samin ajan tasalla uusista villityksistä ja esimerkiksi tietotekniikasta.

”Koska minulla ei ole lapsia, pysyn näin kartalla myös nuorten elämästä.”

Puheliaisuus on ohjannut elämää

Eläväinen Sami uskoo sosiaalisuutensa olevan äidin ja pohjoiskarjalalaisten sukujuurien perua.

”Äidilläni porraskäytävien siivoaminen kesti, koska hän jäi aina juttelemaan ihmisen kanssa ja huolehti talonyhtiön vanhuksista.”

Puheliaisuus on ohjannut Saminkin elämää. Sekä se, että hän on avannut suunsa väärissä paikoissa, mutta myös oikeissa. Se auttoi jopa armeijassa, jossa hän palveli miinalaiva Pohjanmaalla.

”Se, että uskalsin avata suuni ja puuttua laivalla tapahtuneeseen kiusaamiseen, muutti koko palvelusajan suunnan. Olen kiitollinen laivan päällikölle, joka ei sietänyt sitä, että jotkut vanhemmista varusmiehistä kiusasivat nuorempia. Armeija-ajasta tuli yksi elämäni hauskimmista vuosista.”

Kodin peruja lienee myös usko omiin mahdollisuuksiin ja siihen, että asiat lopulta järjestyvät.

”Jos joku asia ei ole ratkennut, olen odottanut ja lopulta asiat ovat loksahtaneet paikalleen.”

Olipa kyse sitten luistelusta tai toimittajan töistä, Sami on asettanut riman korkealle.

”Olen aina verrannut itseäni voittajiin ja parhaisiin, en koskaan keskivertoihin. Kun tavoitteet ovat korkealla, on aina varaa kehittyä.”

Juttu on julkaistu alunperin Oma Aika -lehdessä 7/2020
Tilaa Oma Aika -lehti tarjoushintaan (7 kk vain 39€) tästä

Lue myös:
Paola Suhonen: ”Haluan toteuttaa unelmiani nyt”

Anu Pensola: ”Uusi elämä maalla toi onnen”