Salattu ja nolo mustasukkaisuus

Tunteet

Salattu ja nolo mustasukkaisuus

Mustasukkaisuus on inhimillinen tunne. Se kertoo siitä, että puoliso on rakas ja tärkeä. Joskus mustasukkaisuus saa synkkiä sävyjä ja silloin kannattaa hakea apua.

JULKAISTU 10.12.2020 | TEKSTI Terhi Friman

Mustasukkaisuudella on yhteiskunnassamme kielteinen leima ja siksi sitä usein häpeillään.
Psykologi Jaana Ojanen Väestöliitosta sanoo, että mustasukkaisuus on monimutkainen tunne, johon liittyy hätää, menettämisen pelkoa, vihaa, kateutta ja surua.

Mustasukkaisuudessa on myös positiiviset puolensa. Mustasukkaisuus voi toimia parisuhteen suojelijana.

On normaalia tuntea mustasukkaisuutta, jos kumppani flirttailee toisen kanssa tai jos hän on uskoton.

Joskus mustasukkaisuus voi vahvistaa parisuhdetta. Mustasukkaisuus voi kirvoittaa keskustelemaan parisuhteen rajoista ja säännöistä. Mikä on meille sopivaa ja sallittua, mikä ei?

Mustasukkaisuus sinänsä ei ole tunteena haitallinen tai vaarallinen, mutta liiallinen mustasukkaisuus näivettää parisuhdetta.

Epänormaalia tai epätervettä mustasukkaisuus on silloin, kun siihen liittyy toisen tekemisten ja sanomisten kyttääminen, jatkuva epäily sekä toisen elämänpiirin rajoittaminen tai esimerkiksi viestien lukeminen ja ostos­kuittien tutkiminen. Mustasukkaisuus voi liittyä huonoon itsetuntoon tai aiempiin ikäviin kokemuksiin.

Usein mustasukkaisuuden kohde kärsii tilanteesta paljon enemmän kuin se, jonka jalassa ovat mustat sukat.

Mustasukkaisuus voi tuntua loukkaavalta ja ahdistavalta.

Liiallinen mustasukkaisuus on parisuhteessa kummankin ongelma. Se voi saada jopa väkivaltaisia piirteitä. Tästä syystä mustasukkaisuuteen kannattaa hakea apua.

 

Tunnista haitalliset ajatukset

Jaana Ojanen kehottaa miettimään, mikä on mustasukkaisuuteen liittyvä ydinuskomus. Uskomukset ovat lapsuudessa opittuja käsityksiä, joita kannamme mukanamme, usein huomaamattamme. On hyvä tunnistaa uskomukset ja muuttaa niitä.

Olenko riittävän hyvä, voinko luottaa muihin ihmisiin? Mustasukkaisen ihmisen ydinuskomus saattaa olla se, että ”kukaan ei rakasta minua” tai että ”kehenkään ihmiseen ei voi luottaa”.
Parisuhde on läheisin ihmissuhde. Se voi herättää henkiin nämä uskomukset ja taipumukset. Kun emme tunnista ydinuskomusta, annamme herkästi sen viedä meitä ja toimimme sen mukaisesti.

”Jos ydinuskomus on esimerkiksi, että en ole riittävä, se voi vahvistaa mustasukkaista käytöstä”, Ojanen sanoo.

Hän kehottaa miettimään, mikä laukaisee mustasukkaisen käytöksen. Onko kyseessä tilanne vai sisäinen tekijä? Käyttäytymisen kaava on selkeä. Ensin on tunne. Tunne ei ole hyvä eikä paha ja yleensä tunne hälvenee, kun sen vain antaa olla. Tunne herättää ajatuksen. Ajatus herättää toiminnan.

”On hyvä tunnistaa haitalliset ajatukset. Oma ajatus ei ole läheskään aina totta”, sanoo Ojanen.

Mustasukkainen voi ajatella vaikkapa, että oma puoliso on kiinnostunut työkaverista tai että kuntosalilla kaikki miehet tai naiset tuijottavat juuri häntä. Onko ajatus totta vai onko se oman mielikuvituksen tuotetta? Vai onko takana kenties omassa lapsuudessa usein kuultu lause, joka on jumittunut mieleen?

Hyväksyminen on yleensä hyvä keino päästä sinuiksi tunteidensa kanssa. Hengittäminen voi joskus olla apuna: syvään hengittäminen palauttaa nopeasti tähän päivään ja tähän hetkeen.

Keskustele rakentavasti

Mustasukkaisuus on parisuhteessa kummankin ongelma. Ei-mustasukkainen puoliso voisi opetella suhtautumaan ongelmaan myötätuntoisesti. Hänkin voisi miettiä, mikä on hänen osuutensa asiassa – onko hän kertonut puolisolle, että tämä on tärkeä tai miksi hän haluaa myös omia menoja.

Pariskuntien vuorovaikutusta on tutkittu paljon. Usein pariskunnan keskustelu alkaa aloituslauseella. Jos keskustelu mustasukkaisuudesta tai muusta vaikeasta asiasta alkaa syyttelyllä ja vihaisella äänensävyllä, se yleensä jatkuu samaan tapaan kuin aloituslausekin.

Sanotaankin, että monet pariskunnat riitelevät toistuvasti saman kaavan mukaan. Siitäkin voi oppia pois.
Olisi hyvä harjoitella keskustelemaan asioista rakentavalla tavalla ja oppia kuuntelemaan toista. Vihaisena se ei useinkaan onnistu. Syyttelyn kehään ei kannata mennä vaan sen sijaan voisi pyrkiä aitoon keskusteluun.

Siihen ei kuulu syyttäminen eikä arvostelu vaan ymmärrys ja hyväksyminen.

Toiselta voi kysyä, mitä hän ajattelee ja pyytää häntä täsmentämään ajatuksiaan sen sijaan, että olettaa, mitä toinen ajattelee.

Älä mitätöi

Mitätöinti ei ole rakkaudellista käytöstä; mitätöinti on toimintaa, jota on erityisen vaikeaa ottaa vastaan omalta kumppanilta. Mitätöintiä on esimerkiksi sitä, että väheksyy toisen tunteita – ”ethän sä nyt tuollaisesta voi suuttua” tai se, ettei halua edes kuulla esimerkiksi, missä toinen on käynyt ja keitä tavannut.

Mustasukkaisuus on osa elämää. Se on lukuisien laulujen teema. Moni muistaa Olavi Virran huikean tulkinnan kappaleesta Mustasukkaisuutta. Mustasukkaisuus on monien kirjojen ja elokuvien aihe, vaikka se onkin meillä Suomessa sosiaalisesti ei-hyväksytty tunne.

Mustasukkaisuus on kulttuurisidonnainen asia. Siinä, missä suomalainen ei halua paljastaa mustasukkaisuuttaan, esimerkiksi Latinalaisessa Amerikassa mustasukkaisuuden osoittaminen on sallittua ja osa elämänmenoa.

Tanssia samoin askelin

Psykologi-psykoterapeutti Arja Sigfrids tietää, että mustasukkaisuus voi olla hankala asia parisuhteessa. Hän sanookin, että puhuessa samoin kuin ilmeissä ja muussa kehon kielessä ihmiset toistavat usein samaa, tuttua kaavaa.

Kun halutaan muutosta, kaava kannattaa rikkoa. Uudet tuulet tuovat uutta.

Mitä, jos asiaa ajattelisikin tanssin kautta? Pari voisi nimetä niin sanotun vahingollisen tanssin esimerkiksi argentiinalaiseksi tangoksi. Kummallakin osapuolella olisi jatkossa oikeus nimetä kiihtyvä mustasukkaisuus tietyksi tanssiksi, pyytää taukoa ja sen jälkeen uusien askelten ottamista.

Toinen osapuoli voi ottaa uudet askeleet tai ehdottaa, että opetellaan yhdessä uusi tanssi. Argentiinalainen tango vaihdetaan yhteisellä päätöksellä polkaksi tai tangoksi. Molemmat voivat sitoutua tähän.

”Olen huomannut, että tämä metafora on positiivinen ja pareille helppokäyttöinen”, sanoo Sigfrids.

Lue myös: Olemme toisillemme oikeat.