Salakavala matala-asteinen tulehdus sairastuttaa

Terveys

Salakavala matala-asteinen tulehdus sairastuttaa

Elimistössä kytevä matala-asteinen tulehdus huonontaa terveyttä hiljaa taustalla. Sen torjumisessa auttavat tavalliset terveet elintavat, kertoo tutkija Maria Lankinen.

JULKAISTU 20.7.2020 | TEKSTI Arja Maunuksela

Tulehdus on kaikille tuttu asia. Punoittava haava tai kipeä kurkku on tulehtunut. Vakavat tulehdussairaudet uhkaavat henkeä. Mutta entä matala-asteinen tulehdus? Vaikka se nimen perusteella kuulostaa lievältä, sekin on syytä ottaa vakavasti.

Viime aikoina matala-asteisesta tulehduksesta on puhuttu paljon, sillä sen on havaittu piilevän monien sairauk­sien taustalla. Sitä tutkitaan paljon maailmalla ja myös Suomessa.
Tutkijatohtori ja ravitsemustieteen dosentti Maria Lankinen selvittää parhaillaan omassa tutkimuksessaan Itä-Suomen yliopistossa geenien, ravitsemuksen, matala-asteisen tulehduksen ja kakkostyypin diabeteksen yhteyksiä.

Hän selittää tulehduksen ja matala-­asteisen tulehduksen eron:

”Normaalin tulehduksen syynä on kudosvaurio tai infektio eli esimerkiksi viruksen tai bakteerin aiheuttama tartunta. Matala-asteinen tulehdus ei liity infektioon tai kudosvaurioon.”

Paras keino ehkäistä tai vähentää matala-asteista tulehdusta on pysyä normaalipainoisena tai laihduttaa.

Molemmissa kuitenkin tapahtuu samoja asioita.

”Tulehdus on elimistön puolustusreaktio, se kutsuu soluja hoitamaan ongelmaa ja poistamaan tulehduksen syyn. Matala-asteisessa tulehduksessa aktivoituu sama immuunijärjestelmä, mutta ei yhtä voimakkaasti.”

Huonot elintavat altistavat

Ihminen ei voi itse tietää minkään oireiden perusteella, kärsiikö matala-­asteisesta tulehduksesta. Sitä ei pysty näkemään eikä tuntemaan.

”Sen verran voi päätellä, että sitä on syytä epäillä, jos on ylipainoa etenkin keskivartalolla. Rasvakudos tuottaa sytokiineja, jotka ovat tulehdusta aktivoivia solujen välisiä viestiaineita”, Lankinen kertoo.

Hoikkuus sinänsä ei kuitenkaan takaa, etteikö matala-asteista tulehdusta olisi. Sille altistavat ylipainon ohella muun muassa epäterveelliset ruokailutottumukset, tupakointi, runsas alkoholinkäyttö ja stressi.

Yksi tyypillinen syy on huono suun terveys. Tulehdus hampaissa tai niiden kiinnityskudoksissa voi ylläpitää matala-asteista tulehdusta muualla kehossa.

”Huonot elintavat altistavat matala-asteiselle tulehdukselle, ja samalla ne altistavat myös esimerkiksi verenpaineen ja kolesteroliarvojen nousulle”, Lankinen sanoo.

Kyse on siis kokonaisuudesta, johon elintavat vaikuttavat. Matala-asteinen tulehdus on siinä yksi osa, ja sitä tulee hoidettua samalla kun hoitaa terveyttä yleisesti.

”Hyvää tässä on se, ettei tarvitse valita, pyrkiikö ehkäisemään diabetesta, syöpää vai matala-asteista tulehdusta, vaan samat periaatteet pätevät kaikkiin.”

Monen vaivan taustalla

Laboratoriokokeissa matala-asteinen tulehdus näkyy. Tulehdusmerkkiaineet ovat siinä hieman koholla, mutta vähemmän kuin normaalissa tulehduksessa.

Yleisesti käytettyä crp-tulehdus­arvoa tarkempi koe, jolla matala-­asteista tulehdusta mitataan, on nimeltään herkkä crp. Muitakin mittaustapoja on, ja niitä etsitään lisää.

”Pitoisuudet ovat pieniä. Kun laboratoriotutkimus kehittyy, mittaukset tarkentuvat ja löytyy uusia merkkiaineita”, Maria Lankinen kertoo.

Tutkijoita kiinnostaa matala-asteisessa tulehduksessa erityisesti se, miten se liittyy erilaisiin sairauksiin.

”Se ei ole varsinainen aiheuttaja, mutta on yhtenä tekijänä taustalla muun muassa sydän- ja verisuoni­sairauksissa, syövässä, alzheimerin taudissa ja diabeteksessa.”

Lankinen selittää, että kyse on monimutkaisista vaikutuksista solujen sisällä. Solujen normaalit reaktiot muuttuvat, ja se tapahtuu eri tavoin eri elimissä.

Esimerkiksi sydän- ja verisuonitaudeissa verisuonten seinämiin kertyy plakkia ja tulehdussoluja. Diabeteksessa taas matala-asteinen tulehdus vaikuttaa insuliiniresistenssiin eli siihen, miten hyvin veren sokeria säätelevä insuliini vaikuttaa kudoksissa.

Kaikesta ei tiedetä, mikä on syy ja mikä seuraus.

”Matala-asteista tulehdusta on havaittu myös masentuneilla. On kuitenkin vaikea sanoa, altistaako matala-­asteinen tulehdus masennukselle vai vaikuttaako masennus elintapoihin, mistä seuraa matala-asteinen tulehdus.”

Kasvikset ja hedelmät suojaavat

Paras keino ehkäistä tai vähentää matala-asteista tulehdusta on pysyä normaalipainoisena tai laihduttaa, Maria Lankinen neuvoo.

”Se kannattaa, vaikkei pääsisi ihannepainoon. Jo 5–10 prosentin painonpudotuksesta on apua. Laihtuessa näkyy, että matala-asteisen tulehduksen merkkiaineet paranevat.”

Painon laskun ohella olennaista on ruoan laatu. Perinteisesti terveellisenä pidetyn Välimeren ruokavalion on havaittu vähentävän matala-asteista tulehdusta.

Välimeren ruokavalion pohjoismaista vastinetta, paikallisia tuotteita suosivaa Itämeren ruokavaliota, on tutkittu vähemmän, mutta siinä näkyy samanlaista vaikutusta.

”Näissä ruokavaliossa on paljon yhteistä. Molempiin kuuluu runsaasti kasviksia ja hedelmiä. Molemmissa ovat myös tärkeitä täysjyväviljatuotteet ja kuitu sekä pehmeä rasva.

Itämeren ruokavaliolla on vielä erityinen valtti, marjat, joilla jo sinänsä on osoitettu olevan positiivisia vaikutuksia.

Lankinen suosittelee korvaamaan valkoista viljaa täysjyväviljalla ja pitämään sokerin käytön maltillisena. Lisäksi kannattaa kiinnittää huomiota rasvan laatuun, eli vaihtaa lihan ja maitotuotteiden kovaa rasvaa pehmeään, jota saa kalasta, kasvisöljyistä, pähkinöistä ja siemenistä.

”Nämä ovat ruokavaliossa keskeisiä asioita, ja parhaiten matala-asteiseen tulehdukseen vaikuttaa, jos saa vietyä niitä kaikkia hyvään suuntaan.”

Liikunta ja stressikin vaikuttavat

Liikunnalla on positiivinen vaikutus sitä kautta, että se auttaa painonhallinnassa. Itsenäisiäkin edullisia vaikutuksia liikunnalla saattaa olla, joten aktiivista elämäntapaa kannattaa suosia. Myös henkisellä hyvinvoinnilla on osuutensa.

”Stressin vaikutuksesta on viitteitä. Stressi ja unettomuus aiheuttavat helposti noidankehän, joka vaikuttaa elintapoihin. Väsyneenä syö helposti epäterveellisemmin”, Lankinen kertoo.

Monien mielestä voisi tuntua helpommalta löytää jokin tietty lääke tai ravintoaine kuin ryhtyä muuttamaan omien elämäntapojensa kokonaisuutta. Esimerkiksi ravintolisien markkinoijat ovatkin alkaneet tarjota ratkaisuja matala-asteiseen tulehdukseen.

Lankisen mielestä lupauksiin ihme­aineista kannattaa suhtautua varauksella.

”Välillä nostetaan esiin tiettyjä ruoka-­aineita, kuten kurkuma. Niiden markkinoinnissa vedetään mutkia suoriksi. Yksittäisen aineen vaikutusta on vaikea luotettavasti todeta”, hän sanoo.

Koeputkessa tai hiirillä voi tutkia suurilla annoksilla, ja jokin aine voi näyttää lupaavalta. Ihmisillä tulokset menevät kuitenkin ristiin. Ei ole saatu useampaan tutkimukseen perustuvia näyttöjä siitä, että jokin tietty aine parantaisi matala-asteisen tulehduksen.

Mielenkiintoiset geenit

Uutta tietoa kuitenkin karttuu, ja myös entistä täsmällisempiä suosituksia matala-asteisen tulehduksen hoitoon saattaa olla luvassa. Maria Lankinen kertoo esimerkin omasta tutkijatohtoriprojektistaan.

”Tutkittavat käyttivät hyvin runsaan annoksen auringonkukkaöljyä päivittäin 4 ja 8 viikon ajan. Mittasimme herkän crp:n ja huomasimme, että toiset näyttivät hyötyvän öljystä ja toiset eivät, mutta kummallekaan siitä ei ollut haittaa.”

Erot liittyivät geeneihin, ja kokeen perusteella siis näytti siltä, että ihmisten rasvahappoaineenvaihdunnassa olisi geneettisiä eroja.

”Tulokset herättivät mielenkiinnon, että pystyisikö tulevaisuudessa antamaan entistä yksilöllisempiä ravitsemus­ohjeita”, Lankinen sanoo.

Pehmeitä rasvoja voi kyllä jatkossakin suositella kaikille, mutta ehkä niistä voisi sanoa tarkemmin esimerkiksi, että jollekin sopii paremmin auringon­kukka- ja toiselle rypsiöljy.

Geeneillä voi olla osuutta myös siinä, miten altis ihminen yleisesti on matala-asteiselle tulehdukselle.

”Toiset voivat olla sille herkempiä, ja he joutuvat näkemään enemmän vaivaa ruokavalion kanssa. Eroja on muun muassa siinä, mihin rasvakudos kertyy: vatsaontelossa sisäelinten ympärillä se aiheuttaa tulehdusta enemmän kuin muualla.”

Lankinen painottaa kuitenkin, että pelkkiin geeneihin ei kannata tuijottaa, vaan terveet elämäntavat ovat tärkeitä kaikille.

Lue myös: Hyvä paha maito