Saku Tuominen: ”Teen paljon töitä, mutta olen silti tosi hyvä sanomaan ei”

Henkilöt

Saku Tuominen: ”Teen paljon töitä, mutta olen silti tosi hyvä sanomaan ei”

Kysymme tunnetuilta henkilöiltä, mitä heille kuuluu ja mitä heillä on juuri nyt työn alla.

JULKAISTU 23.11.2020 | TEKSTI Irma Heiskanen-Haarala | KUVAT Mika Pollari

Saku Tuominen, mitä sinulla on työn alla?

Viimeiset 20 vuotta minulla on ollut paljon kiinnostavia asioita työn alla. Koetan olla tarkka sen suhteen, miten jaan aikani, että kykenen tekemään kaiken mahdollisimman hyvin.

Päätyöni on HundrED, joka etsii maailman parhaita koulutusinnovaatioita.

Olen osakkaana Financier Groupissa, johon kuuluu kolme ravintolaa Helsingissä: Palace, Savoy ja Espa. Nekin ovat työllistäneet minua minua tänä syksynä.

Otavalta ilmestyi vähän aikaa sitten uusi kirjani, jonka nimi on ”Kaikki on hyvin riippumatta siitä miten kaikki on”. Mindfullnesia? Sitäkin, ja vaikutteita buddhalaisuudesta ja stoalaisuudesta. Hieman positiivista psykologiaa ja talonpoikaisjärkeä.

Miten päätät asioiden tärkeysjärjestyksen?

Koetan sanoa ”kyllä” ainoastaan sellaisille asioille, jotka kiinnostavat ja jotka uskon kykeneväni tekemään hyvin. Vaikka tuntuu, että teen paljon, olen tosi hyvä sanomaan ”ei”.

Yritän tunnistaa, mikä juuri nyt on tärkeintä ja tehdä sen hyvin. Pyrin siihen, että minulla on to do -listalla vain 3–5 asiaa. Pieni määrä laadukasta tekemistä riittää, jos teen oikeita asioita.

En koe olevani varsinaisesti hitaan elämän sanansaattaja. Monet ihmiset nauttivat sitä, että on paljon tekemistä. Mieluummin puhun läsnäolevan ja laadukkaan tekemisen sekä kirkkaan ajattelun puolesta.

Miten aika riittää kaikkeen, Saku Tuominen?

Elämänlaadun määrittää se, mille päätämme sanoa kyllä ja mille ei. Kun tulee uusia hankkeita, koetan tunnistaa, onko tämä innostavaa ja riittääkö aika, ilman että muut tärkeät asiat kärsivät.

Joskus uuden aloittamisen hinta on se, että jotain joutuu lopettamaan. On yllättävän vaikea lopettaa hankkeita, vaikka niiden tekeminen ei ole enää hauskaa.

Kannustan kokeilemaan karsimista ja lopettamista. Kun palaverissa sanoo ihmisille, että lopetetaan, keskustelu sekoaa: Mitä tarkoitat? Miten? No ei tehdä enää huomenna! Jos asia tuntuu jatkuvasti raskaalta, se kannattaa lopettaa tai sitä pitää muuttaa.

Minua pyydetään usein puhumaan lukiolaisille urasuunnittelusta. Lupaudun, jos saan puhua urasuunnittelua vastaan. Suunnittelua tärkeämpää on olla läsnä niissä hetkissä, jotka määräävät elämän suunnan. Se tarkoittaa taitoa sanoa kyllä ja ei joka päivä, ja usein yllättävissä hetkissä. Sama pätee ihmissuhteisiin tai vaikka mökin ostamiseen.

Lue myös: ”Minna Haapkylä: Näytteleminen on minulle rakas harrastus”