Sairastuminen voi johtaa henkilökohtaiseen konkurssiin Amerikassa

Oma Talous

Sairastuminen voi johtaa henkilökohtaiseen konkurssiin Amerikassa

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Sairastuminen voi johtaa henkilökohtaiseen konkurssiin Amerikassa

Kun amerikkalainen Steve H. kävi päiväkirurgisessa toimenpiteessä, lasku oli 82 000 euroa. Vakuutusyhtiö suostui maksamaan siitä 42 500 euroa. Loput jäivät Stevelle.

Teksti Anna-Liisa Hämäläinen

Kuva Fotolia

Suomessa, julkisessa terveydenhuollossa, potilas sai kahden välilevyn pullistuman leikkaushoidosta 98,60 euron laskun.

Tapaukset ovat New Yorkissa asuvan Anu Partasen kirjasta Pohjoinen teoria kaikesta. Sikäläisen ja pohjoismaisen terveydenhuollon vertailu on kiinnostavaa. Suomalainen ällistyy epätasa-arvoa: Työnantajan vakuutus voi kattaa koko perheen. Hyvä vakuutus naittaa ihmisiä ja työpaikkoja.

Amerikassa yksityisen ihmisen sairausvakuutus voi olla todella kallis. Partasen ja hänen puolisonsa työnantajan sairausvakuutus maksoi 9 000 euroa vuodessa. Lisäksi tulivat hoidon palvelumaksut.

Sairastuminen voi Amerikassa johtaa henkilökohtaiseen konkurssiin – eikä tämä ole tavatonta. Amerikkalaiset myös jättävät tarvitsemansa hoidon muita useammin väliin kustannusten takia.

Suomessa kukaan ei joudu konkurssiin sairaalalaskun takia. Meillä syöpäsairas ei joudu amerikkalaisen Gennyn tavoin miettimään, voiko hän jatkaa sytostaattihoitoja.

Ja muuten, kaikkialla valitetaan julkisen terveydenhuollon tehottomuutta ja kalleutta.

Artikkeli pohjautuu Anu Partasen kirjaan: Pohjoinen teoria kaikesta, (Tammi). Kirja on ilmestynyt Yhdysvalloissa nimellä The Nordic theory of everything: in search of a better life.

Lue myös:

”Työterveyslääkäri ei antanut sairauslomaa oikein millään perusteella”

Kannattaako terveysvakuutus?

Silmäsairaus vai normaalia vanhenemista?