Ruisleipä ylivoimainen ykkönen – äänestyksessä rankattiin kansallisruuat

IlmiötRavinto

Ruisleipä ylivoimainen ykkönen – äänestyksessä rankattiin kansallisruuat

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Ruisleipä ylivoimainen ykkönen – äänestyksessä rankattiin kansallisruuat

Ruisleipä sai Elo-säätiön kansallisruokaäänestyksessä yli puolet äänistä.

Teksti Anna-Liisa Hämäläinen

Kuva Kirsi-Marja Savola

Ateria alkaa huippukokki Henri Alénin Finnjävel-ravintolassa. Alkuruoka tuodaan pöytään. Ja mitä se onkaan! Uunituore pieni ruisreikäleipä, voita ja lasillinen piimää. Alén kertoo, että leivän juuri on yli satavuotias.

Ympäri käydään, yhteen tullaan, ajattelen. Kotona leivottu ruisleipä, voi ja piimä olivat arkiruokaa lapsuudenkodissani, maalaistalossa Savossa. Samalta maistuu trendiravintolan alkupala.

Ruisleipä sai Elo-säätiön kansallisruokaäänestyksessä yli puolet äänistä. Vähän esiraadissa keskusteltiin siitä, onko ruisleipä ruokaa. On se, ajatteli yli puolet äänestäjistä, runsaat 20 000 suomalaista.

– Ruokakulttuuri muuttuu kuitenkin nopeasti, huomauttaa Helsingin yliopiston ruokakulttuurin professori Johanna Mäkelä.

Mäkelä on syönyt Pohjanmaalla suomalaisia heinäsirkkoja. Härkis ja nyhtökaura ovat kaupoissa. Perinteiseltä tuntuva peruna tuli Suomeen vasta 1800-luvulla.

– Alun perin söimme nauriita. Lanttua voisimme opetella hyödyntämään keskieurooppalaiseen tapaan, Mäkelä sanoo.

Kansallisruoka TOP 10

1. Ruisleipä

2. Karjalanpaisti

3. Karjalanpiirakka

4. Paistetut muikut, silakat ja ahvenet

5. Hernekeitto

6. Mustikkapiirakka

7. Kalakeitto

8. Mämmi

9. Graavikala

10. Maksalaatikko

Lähde: Suomalaisen ruokakulttuurin edistämissäätiö, Elo-säätiö. Suomen kansallisruoka. Äänestykseen osallistui yli 40 000 ihmistä.

Lue myös:

Vuoden 2017 viisi terveellistä ruokatrendiä

Tympiikö riisi? Katso kolme kekseliästä riisiruokaa!

Clean eating sopii sinullekin