Ritva Taito: ”Päätin, ettei vanhuus yllätä minua”

Tunteet

Ritva Taito: ”Päätin, ettei vanhuus yllätä minua”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Ritva Taito: ”Päätin, ettei vanhuus yllätä minua”

Ritva Taito alkoi varautua vanhuuteen jo alle viisikymppisenä. Nyt eläkeläinen keskittyy ystäviin, lastenlapsiin ja hauskanpitoon.

Teksti Sanna-Kaisa Hongisto

Kuva Rami Marjamäki

Ritva Taito, 63, vertaa vanhuutta liukkaaseen keliin. Mikä siinä on, että talvikeli pääsee joka vuosi yllättämään autoilijat, vaikka oikeasti siihen voisi valmistautua?

Ritva päätti jo hyväkuntoisena työikäisenä, että häntä vanhuus ei yllätä. Kun kaksi kolmesta lapsesta oli muuttanut pois kotoa, eronnut yksinhuoltaja hankki pienen asunnon Helsingin Ylä-Malmilta. Eläkkeellä pärjää, kun on pieni omistusasunto, halpa vastike ja vakuutukset kunnossa, hän ynnäsi.

Ritva osti asuntoonsa myös laadukkaan, hierovan säätösängyn.

– Silloin, alle viisikymppisenä, tajusin, että on pidettävä huolta itsestään. Ei kukaan muu pidä, hän sanoo.

Uusia käänteitä

Helsingin-asunnosta ei kuitenkaan tullut eläkepäivien kotia, kun työt puhelinvaihteen hoitajana loppuivat ennen aikojaan.

Mummin rooli vei Ritvan Tampereelle, missä hänen toinen tyttärensä asuu perheineen. Muutto lyhensi matkaa myös toisen tyttären perheen luo Jyväskylään.

– Tampereelta on helppo piipahtaa Helsingissä tapaamassa kavereita ja ennen kaikkea nuorimmaistani, jonka sohvalta saan lähes aina tarvittaessa yösijan.

Sitten elämään tuli uusi käänne. Ritva lähti kuusikymppisenä vuodeksi Kankaanpäähän suutarikouluun. Ammattia hän ei ehtinyt harjoittaa ennen kuin jäi eläkkeelle keväällä 2016, mutta koulu antoi vanhuuden varalle jotain korvaamatonta: nuoria ystäviä.

Ritva on usein muistellut yli 90-vuotiaaksi eläneen tätinsä sanoja: ”Kyllähän elämä muuten menettelisi, mutta kun kaikki kaverit ovat kuolleet.”

Ritvasta on paitsi kiinnostavaa myös järkevää tutustua monen ikäisiin ihmisiin. Niin voi säilyttää vireän sosiaalisen elämän pitkään.

– Kaikkea ei voi laittaa omien lasten varaan.

”Nautintakoti” kiinnosti

Yhtä opiskelukavereistaan Ritva kiittää myös nykyisestä asumismuodostaan. Kankaanpäästä Tampereelle palattuaan Ritva oli juuri myynyt asuntonsa, kun opiskelukaveri vinkkasi seniorikodin ennakkomarkkinoinnista.

Ikääntyville räätälöity ”nautintakoti” herätti Ritvan mielenkiinnon. Etenkin taloyhtiön terveys- ja hyvinvointipalvelut vetivät puoleensa.

Ritvalla oli tarvetta kuntoutukselle ulkomaanmatkalla sattuneen tapaturman takia. Hän oli kaatunut Kreetalla hotellin portaissa, minkä seurauksena kaksi selkänikamaa oli murtunut ja lonkkaan oli vaihdettu tekonivel.

Luksusta ja uutuuksia

Seniorikodissa asukkaille luvattiin viiden ensimmäisen vuoden ajaksi ilmainen vuosittainen lääkärintarkastus, viikoittain ohjattua vesijumppaa ja kuntosaliharjoittelua, kuntosuunnitelma puolivuosittaisine seurantoineen sekä viikoittaiset sairaanhoitajan palvelut.

Viiden vuoden jälkeen nämä palvelut sisältyisivät hyvinvointivastikkeeseen, jonka suuruus olisi euron neliöltä.

Ritva tarttui tarjoukseen.

– Olen aina tykännyt luksuksesta ja uutuuksista. Ehkä olen vähän pioneerityyppi, Ritva pohtii.

Vanhuus saa odottaa

Nyt Ritva on asunut seniorikodissa puolisen vuotta. Hän käy liikkumassa pohjakerroksen uima-altaalla ja kuntosalilla useita kertoja viikossa.

Ei elämä kuitenkaan ole mitään hyvän ikääntymisen suorittamista – ei sinne päinkään. Ritvan jutuissa vilahtelevat ulkomaanmatkat, kiinnostuksen kohteet, miesystävä ja biletys ystävien kanssa.

Uusin villitys on kulttuuririentojen järjestäminen taloyhtiön porukalle. Vanhuus saa vielä odottaa..

Lue myös:

Eläkeikä lähestyy – työstä kannattaa edelleen innostua päivittäin!

Näin säilytät elintasosi eläkkeellä

Esko ja Eira löysivät toisensa työpaikalla: ”Emme koskaan peitelleet suhdettamme”