Rintasyöpään sairastunut Kati Åhman: ”Löysin kananmunan kokoisen patin rinnastani”

HyvinvointiTerveys

Rintasyöpään sairastunut Kati Åhman: ”Löysin kananmunan kokoisen patin rinnastani”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Rintasyöpään sairastunut Kati Åhman: ”Löysin kananmunan kokoisen patin rinnastani”

Kati Åhman sairastui rintasyöpään viime kesänä, mutta ei ole sitä surrut. Vastoinkäymiset kuuluvat elämään.

Teksti Sami Takala

Kuva Pentti Vänskä

”Löysin oikeasta rinnasta kananmunan kokoisen patin viime kesänä. Lääkäri otti näytteitä ja lähetti minut mammografiaan ja ultraääneen. Hän sanoi, että ikävä kyllä, rouva, teillä on rintasyöpä, joka on levinnyt kainalon imusolmukkeisiin.

Sytostaattihoito alkoi syksyllä. Hoitokertoja on yhteensä kahdeksan, joka kolmas viikko. Normaalisti niitä on kuusi, mutta minulla on sen verran ärhäkkä ja helposti leviävä kasvain, että hoitoa tarvitaan enemmän. Hoito on toistaiseksi tehonnut hyvin, ja kasvain on lähes hävinnyt.

Lue myös: Keuhkosyöpää sairastava Matti: ”Myötäeläjiä en kaipaa surkuttelemaan”

Rintasyöpä toi rankat hoidot

Ensimmäinen hoito oli järkyttävä. Jälkijäristykset tulivat parin päivän päästä: mielettömät lihaskivut, voimattomuuden tunne ja suun limakalvon haavaumat. Hiukset alkoivat lähteä tuppoina päästä. Se oli rankkaa. Samalla alkoivat vaihdevuosioireet eli mummouduin kerralla – ja mummo minusta tuleekin toukokuussa, kun saan ensimmäisen lapsenlapseni.

Sain myös valkosoluja lisäävän piikin. Se aiheutti eri puolilla kehoa repimisen tunnetta, jota kesti pari vuorokautta. Muutaman ensimmäisen hoitokerran jälkeen meinasi usko loppua. Olin fyysisesti niin huonossa kunnossa, etten olisi jaksanut kävellä portaita enkä solmia kengännauhoja. Seuraavaksi edessä on leikkaus, jossa saatan menettää oikean rintani.

”Avoimuus on auttanut jaksamaan.”

Avoimuudesta jaksamista

En ole silti surrut, sillä elämässä tulee vastoinkäymisiä. Avoimuus on auttanut jaksamaan. On reilua, kun ihmiset tietävät, mikä minulla on. He tulevat halaamaan ja kertomaan omista kokemuksistaan.

Käyn yhä työssä. Vain sytostaattiviikon haukon happea kotona. Lapsilleni haluan antaa nyt enemmän kahdenkeskistä aikaa.”

Lue lisää:

Mammografia paljastaa varhaisen rintasyövän

Riittääkö pelkkä mammografia rintasyövän seulontaan?

Rintasyövän jälkeen uusi rinta kannattaa rakentaa heti