Ringa Ropo: ”Tänään elämäni on seesteistä”

Henkilöt

Ringa Ropo: ”Tänään elämäni on seesteistä”

Entinen huippu-urheilija, nykyinen hyvinvointivalmentaja Ringa Ropo elää uutta, hienoa vaihetta. Uudet elämäntavat palauttivat esiin vanhan Ringa Ropon, joka muutoksen sivutuotteena laihtui parikymmentä kiloa ja sai hyvinvoinnista myös uuden ammatin.

JULKAISTU 2.1.2021 | TEKSTI Nette Grön | KUVAT Minna Kurjenluoma

Ringa Ropo n, 52, hymy ja silmät loistavat stadionluokan teholla, varmasti piippuhyllylle asti ulottuen. Olemus on jäntevä. Liikkeet ovat säpäkät ja ääni kuuluva. Sähäkät sähkönsiniset mokkakorkokengät jalassaan hän istahtaa rappusille ja voihkaisee.

-Satutin selkäni Linnakkeen kuvauksissa, ja olkapääni rusahti, kun putosin ja paiskauduin päin kiviseinää.

Linnake on tosi-tv-sarja, jossa Ringa Ropo on yksi kahdeksastatoista kilpailijasta. Seikkailuviihdesarjaa on kuvattu kesällä 2018 Ranskassa vankilasaarella, ja sitä aletaan esittää elokuun lopussa.

Tosi-tv-kokemusta Ringalla on entuudestaankin. Viime vuonna hänet nähtiin Mestarien mestari -sarja kisaamassa toisten entisten huippu-urheilijoiden kanssa Etelä-Afrikassa.

Mikä vetää mukaan kisaamaan?

– Haluan kokemuksia elämääni. Ohjelmista saa lisää taitoja ja uusia kanavia auki mielessään. Siksi lähdin Linnakkeeseenkin.

Kuvauksissa kello tikitti, ja vaativat tehtävät edellyttivät oman pelkokynnyksen ylittämistä. Siitä seurasi valtava adrenaliiniryöppy, kyyneleet ja ylpeys.

– En ole koskaan kokenut mitään vastaavaa edes urheilu-urallani.

Sivutuotteena laihtuminen

Olemme Ringan työpaikan neuvotteluhuoneessa, vanhan kruunuhakalaistalon kivijalassa Helsingissä. Hän vaihtoi hiljattain markkinoinnin uralta Cambridge Ohjelman hyvinvointivalmentajaksi.

Ringa Ropo itse laihdutti ohjelman avulla yli 20 kiloa. Hän osallistui vuonna 2016 jopa ohjelman Slimmer of the Year eli Vuoden hoikistuja -kisaan Lontoossa.

Sitä ennen hän oli kokeillut monia konsteja ja kuureja, joista mikään ei toiminut. Kolme vuotta sitten löytyi kokonaisvaltainen Cambridge-menetelmä, joka tehosi. Kerrottuna se kuulostaa jotenkin tutultu, valmennusta ja tarkka ohjelma.

Se sopi entiselle huippu-urheilijalle.

-Tajusin, että olen elänyt joskus näin: valinnut tarkkaan mitä syön ja laskenut kaloreita. Se vanha Ringa otettiin taas kaapista esiin. Tapahtui iso elämäntapamuuts. Laihtuinen oli vain sen sivutuote, Ringa Kuitenkin sanoo.

Sisällä asuu esiintyjä

Pitkällä ja menestyksekkäällä urheilu-urallaan Ringa Ropo voitti kahdeksan pituushypyn Suomen mestaruutta ja pronssia yleisurheilun EM-kisoissa hallissa 1989. MM-kisoissa hän ylsi kymmenen parhaan joukkoon. Hänen naisten pituushypyn Suomen-ennätyksensä, 685cm, vuodelta 1990 on edelleen voimassa. Se kertoo Ringan tasosta.

Huippu-urheilija tarvitsee kovaa voitontahtoa ja motivaatiota jaksaakseen kurittaa itseään ja jatkaa musertavista epäonnistumisista huolimatta. Hänet on jalostettu toimimaan korkeilla oktaaneilla ja kovalla jännitteellä.

Ringasta aistii, että hän nauttii tilanteisiin reagoimisesta, jännityksestä, yllätyksestä ja itsensä alttiiksi laittamisesta.

– Heittäytyminen on yksi luonteenpiirteistäni. Otan missä tahansa tilanteessa aina kiinni jostakin kulmasta, josta vain pystyn. Lähden mukaan ja panen luovuuteni peliin.

Silloin tällöin hän on miettinyt, että olisipa kivaa lähteä mukaan vaikkapa harrastajateatteriin. Myös muotinäytöksissä tai -kuvissa esiintyminen voisi olla kiinnostavaa.

– Sisälläni on joku, joka on aina halunnut esiintymään. En kuitenkaan ole ammattilainen esiintyjänä, joten kaikki mitä tulee, tulee luonnostaan, Ringa pohtii.

Ringa Ropo

Urheilija näkee pinnan alle

Liikunta ja urheilu ovat edelleen keskeinen osa Ringan elämää. Hän haluaa ammentaa muille kokemuksestaan ihmisen fysiikasta ja psykologiasta.

– Huipputason urheilijoilla on tietoa, jota voisi hyödyntää enemmän nuorten urheilijoiden kanssa. Tänään Ringan 19-vuotias tytär Ella Junnila hätyyttelee korkeushypyn ennätyksiä. Heinäkuun alussa hän hyppäsi 22-vuotiaiden SE:n 192 ja lunasti samalla paikan elokuussa pidettäviin yleisurheilun EM-kisoihin Berliiniin.

Korkeushyppy oli Ringan myös ensimmäinen laji, mutta loukkaantuminen lopetti sen. Ringaa pidettiin huippulupauksena, sillä hän ehti hypätä vuonna 1987 korkeutta 188 cm.

Ellakin voi kuvailla äidilleen, miltä hänen jaloissaan tuntuu. Ringa tietää, mitä se voi tarkoittaa. Hän pystyy analysoimaan tilanteen ja ehdottamaan ratkaisua.

– Olen opettanut lapsiani ymmärtämään oman kehonsa kieltä, tulkitsemaan vaikkapa erilaisia kipuviestejä. Oman kehon tunteminen on urheilijalle välttämätöntä.

Ringa ideoi, että kokeneet urheilijat voisivat olla mukana nuorten leireillä ”satusetinä ja -täteinä”. He kuuntelisivat, kyselisivät, analysoisivat suorituksia ja jakaisivat kokemustietoaan.

– En pysty enää itse näyttämään, että tee näin, mutta pystyn tunnistamaan, mitä urheilijan kehossa tapahtuu tai ei tapahdu.

Millä motivoin toista?

Kun Ringan vastaanotolle astuu asiakas, joka etenee laihtumisessaan hitaasti ja on kärsimätön, Ringa tietää, mistä hän puhuu.

– Olen ollut aina hidas laihduttaja. Se on ihan perseestä. Ärsytti, kun toiset saivat tuloksia nopeammin.

Hänen tehtävänsä on löytää asia, jolla tätä laihduttajaa voi motivoida. Hänen pitää nähdä asiakkaan sielunmaisemaan. Elämänmuutos ei ole helppoa. Siinä voi joutua kohtaamaan itsestään asioita, joita ei tiennyt.

– Huomaanko, missä tilanteessa napsin ylimääräistä? Se voi olla tiedostamatonta. Joskus ihminen ei tajua, että hän tekee sitä.

Työssä on parasta, kun hän saa nähdä asiakkaan kuoriutuvan esiin.

– Ne ovat koskettavia hetkiä, kun ihmiset voimaan- tuvat ja puhkeavat kukkaan.

Ringa Ropo

Mielihyvän ehdoilla

Ringan mielestä koko kulttuurimme suhde ruokaan ja syömiseen on vinksallaan. Elämänvalinnoistamme on tullut lyhytnäköisiä.

– Halutaan, että kaikki asiat sujuisivat nopeasti ja helposti ja mielihyvän ehdoilla, että saisi vain olla ja nautiskella tässä.

Ringa muistuttaa, että ruoka on polttoainetta.

Ei jokaisen aterian tarvitse olla tunteita tyynnyttävä hellimishetki.

– Jos syöminen liittyy koko ajan tunteiden säätelyyn ja elämysten saamiseen, pitää havahtua. Joskus asiakas taistelee tätä vastaan, ei ehkä haluakaan sisimmässään luopua niistä hetkistä.

Ringa kertoo olleensa ja vieläkin olevansa ujo.

– Kun jännittää, sanon itselleni: Sä olet Ringa omilla jaloillasi, sun ei tarvitse tehdä mitään muuta kuin sitä, mikä susta tuntuu hyvältä.

Hän tietää, että rennosta suorituksesta tulee hyvä. Kova yrittäminen ja jännittäminen eivät auta. Ei urheilussa eikä siviilielämässä.

Jos rakastat, rakastat tänään

Ringan ääni pehmenee, ja kädet laskeutuvat syliin. Hän puhuu elämänsä isosta murroksesta: esikoisestaan Juhosta.

– Jo Juhon syntymä oli käännekohta. Hän oli kehitysvammainen lapsi. Se avasi ikkunoita, näytti asiat eri valossa. Kun Juho kuoli leukemiaan alle kaksivuotiaana, se opetti elämästä tärkeimmän: Jos rakastat, rakasta tänään. Huomenna voi olla liian myöhäistä.

Surussaan Ringa ajoi maantiellä ja oli suistaa itsensä kuolemaan. Hän tahtoi Juhon luo.

– En ole etsinyt syytä sille, että selvisin siitä, eikä järkeni riitä selittämään asioita. Minulle se selitys on usko.

Ringa on ollut uskossa lapsesta asti. Hän kuvailee, että jokin pieni valo piti hänet järjissään. Tuli vaihe, jossa hän jaksoi askeltaa eteenpäin.

– Jos tätä elämää elää niin, ettei tällä ole sen kummempaa merkitystä, tai jos ei tästä opita mitään, niin mitä elämää se on?

Siksi elämänkokemuksen jakaminen ja muiden auttaminen kohti tavoitteitaan tuntuvat niin mielekkäiltä.

Omaa aikaa ja ihmissuhde

Ringa erosi kolmen lapsensa isästä, Juha Junnilasta 2009 yli 27 yhteisen vuoden jälkeen. Sen jälkeen hän oli seitsemän vuotta yksinään. Hän halusi olla lasten kanssa ja päättää yksin asioista.

Kun lapset kasvoivat ja alkoivat itsenäistyä, Ringa huomasi, että energiaa alkoi olla myös itselle. Hän muotoilee pidättyvästi, että oman ajan lisääntyessä avautui tilaa myös uudelle ihmissuhteelle.

– Olen ollut seurustelusuhteissani kauhean varovainen.

Entisillä kolmiloikkaajilla on oma yhdistys Yliastujat, joiden kokouksiin Ringa meni, koska hän halusi puhua urheilusta. Siellä hän tapasi Heikki Hervan, joka oli hänelle tuttu jo maajoukkueleireiltä, mutta vain nimeltä.

Heikki ja Ringa ovat juhlineet yhdessä julkisesti esimerkiksi Urheilugaalassa, missä heitä kuvattiin ahkerasti. He näkevät toisiaan lähinnä viikonloppuisin, sillä Heikki asuu Jyväskylässä ja Ringa Riihimäellä.

Kahden aikuisen elämää

Ringa on joskus kokenut, että ihmiset haluavat seurustella kuuluisuuden kanssa, kun hän toivoisi vain, että he tutustuvat häneen, Ringaan. Tunnettuna oleminen tekee varovaiseksi, sillä huhut ja kohut voivat loukata läheisiä ja perheenjäseniä.

Julkisuus voi olla kummallinen ja lähentymistä hidastava asia myös uudelle kumppanille.

– Se ei ole koskaan ihan samanlaista kuin taviksilla. Siihen liittyy omat piirteensä, jotka toisen osapuolen on hyväksyttävä.

Ringa tähyää jo siihen aikaan, kun lapset ovat muuttaneet pois ja elämää voi suunnitella kahdelle aikuiselle. Hitaat aamiaiset ovat tällä hetkellä parasta mitä hän tietää, ja hidastaminen muutenkin. Treenejä ja menoja hän on jo oppinut jättämään väliin, jos väsyttää.

– Tänä päivänä voin sanoa, että olen onnellinen. Minulla on työ, josta nautin valtavasti. On ihanaa olla tässä elämänvaiheessa. Lapset ovat isompia ja vierelläni on ihminen, jota rakastan. Hän on yhtä intohimoinen urheiluihminen kuin minä, kuinka ollakaan. Ei sitä kai enempää voi vaatia.

KUKA?

Ringa Ropo, 52 Hyvinvointivalmentaja Cambridge Ohjelmassa

Syntynyt 16.2.1966 Kangasniemellä. Asuu Riihimäellä. Kolme lasta, Ella, Juuso ja Emma. Esikoinen Juho kuoli 2-vuotiaana.

Pitää hallussaan naisten pituushypyn Suomen ennätystä (685), 8-kertainen lajin Suomen mestari. Pronssia Haagin EM-hallikisoissa 1989.

SUL:n eettisen valiokunnan puheenjohtaja. Toiminut Paralympiakomitean ja Vammaisurheilu- järjestön VAU:n varapu- heenjohtajana.

On seurustellut entisen kolmiloikkaajan Heikki Hervan kanssa vuoden 2016 lopulta.

Juttu on alunperin julkaistu Oma Aika -lehden numerossa 11/2018

Lue myös: Janina Fry: ”En enää pakene ikäviä tunteita”