Riittääkö pelkkä mammografia rintasyövän seulontaan?

HyvinvointiTerveys

Riittääkö pelkkä mammografia rintasyövän seulontaan?

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Riittääkö pelkkä mammografia rintasyövän seulontaan?

Mammografia ei yksinään riitä, jos rintakudos on tiivis. Silloin hyödyt ultraäänitutkimuksesta.

Teksti Anna-Liisa Hämäläinen

Kuva Fotolia

1. Miksi seulontatutkimus tehdään mammografialla?

Mammografiassa nähdään rinnan tiiviys, syövännäköiset tiivistymät ja mikrokalkit. Mikrokalkit voivat olla merkki syövän esiasteesta, mutta hyvänlaatuisiakin kalkkeja on. Ultraäänellä kalkkeja ei välttämättä näe lainkaan.

Mammografiakuvat ottaa hoitaja, ja radiologi katsoo kuvat myöhemmin. Ultraäänitutkimuksen tekee aina radiologi.

2. Miten rintakudoksen laatu vaikuttaa mammografian luotettavuuteen?

Mammografiassa tiiviit rinnat ovat ongelma. Tulos ei ole täysin luotettava. Yhdysvalloissa 27 osavaltiossa on dense breast law, eli hoitavan lääkärin pitää kertoa potilaalle, mikäli hänellä on tiivis rintakudos. Suosittelen kaikkia lääkäreitä kirjoittamaan tämän lausuntoonsa, sillä potilasta pitää informoida.

Tunnustellen kova rinta ei välttämättä ole mammografiassa tulkintaa haittaava tiivis rinta. Nuorilla on luontaisesti tiivis kudos, joka iän myötä muuttuu monesti läpikuultavammaksi.

3. Näkyvätkö tiiviin rintakudoksen muutokset ultraäänitutkimuksessa?

Ultraääni on hyvä, mammografiaa täydentävä menetelmä. Mammografia voi havaita esimerkiksi tarkkarajaisen varjostuman, ja ultrassa nähdään, onko se nestettä vai kiinteää kudosta.

4. Miten usein on syytä tutkituttaa rintansa?

Mammografia ja ultraääni kahden vuoden välein kannattaa aloittaa 40-vuotiaana. Silloin kyseeseen tulee yksityislääkäri. Seulontamammografiaa voi täydentää välivuosina ultralla.

5. Millaiset muutokset rinnoissa ovat epäilyttäviä?

Rinnassa on uusi, kovempi kohta tai ihon sisäänvetäytymä. Nänni menee sisään, siitä tulee verta tai kirkasta tai kellertävää nestettä. Nännin alueelle tulee haavaista ihottumaa. Kipu, joka useimmin huolestuttaa naisia, on yleisimmin hormonaalista eikä liity rintasyöpään.

Seulontaan jää kiinni vain osa syövistä. Jos rinnassa on uusi möykky kuukauden kuluttua seulonnasta, asia pitää tutkia..

Lue myös:

Näin valitset itsellesi sopivan hyväntekeväisyyskohteen

”Suppasin läpi sairauteni”

Pirjo Kauppinen ei lannistunut pyörätuoliin joutumisestaan