Joulutunnelmaa Riiassa

Matkat

Joulutunnelmaa Riiassa

Riian idylliset joulutorit ja herkkuja tarjoavat kahvilat virittävät hyvälle joulumielelle.

JULKAISTU 10.12.2020 | TEKSTI Jaana Tapio | KUVAT Robert Seger

Silmissä vilisee punaista ja valkoista. Koko Vanhakaupunki on täynnä joulupukkeja. Aikuiset ja isommat lapset ovat vetäneet ulkovaatteidensa päälle kertakäyttöiset joulupukkiasut, ja vanhempiensa olkapäillä keikkuvat taaperotkin on puettu tonttulakkeihin ja teeman mukaisiin väreihin.

Tuomiokirkon aukiolla on alkamassa jokavuotinen perinne, pukkijuoksu. Tapahtuman tarkoituksena on kerätä rahaa hyväntekeväisyyteen ja samalla pitää hauskaa. Joulutunnelma nousee, kun tapahtuman juontaja jumppauttaa pukkeja alkuverryttelyksi kaiuttimista raikuvan musiikin tahdissa.

Kun pukit ovat lähteneet liikkeelle kolmen kilometrin pituiselle lenkilleen, tunnelma tuomiokirkon ympäristössä palaa tutun rauhalliseksi. Tuomiokirkon aukion joulutori on Riian joulutoreista suurin ja ilmapiiriltään juhlavin. Kojujen välissä hyörii paitsi turisteja ympäri maailman, myös paikallisia.

”Tulen tänne usein etsimään sukulaisille pieniä lahjoja, kuten viiniä tai jotain makeaa”, opiskelujensa keskellä hyppytuntia viettävä Una kertoo.

Lapaset kertovat tarinaa

Joulutorin myyntituotteissa korostuvat syötävät herkut. Tarjolla on erikoisiakin makuja, kuten koivun silmuista valmistettua marmeladia. Purkit maksavat 4–7 euroa. Tutumpaa puolta edustavat muhkean kokoiset piparit sekä glögi, jota täältä löytyy melkein joka kojusta.

Perusversio glögistä on kuumaa mausteista viiniä, mutta vaihtoehdoksi löytyy myös alkoholitonta mustaherukkamehua sekä Riian perinteisellä yrttiliköörillä Riga Black Balsamilla maustettua juomaa. Kannattaa maistella vaihtoehtoja eri kojuista, sillä glögeillä on eroa. Parhaat juomat ovat mausteisia ja voimakkaita, toiset vetisempiä.

Herkkujen lisäksi torilta löytyy tietysti käsitöitä. Meripihkaa, puuesineitä, lapasia, koruja ja kaikenlaista pientä kivaa – sellaista, joka sopii hyvin joululahjaksi.

Latvialainen erikoisuus ovat symbolikuviot, joiden alkuperä on ajalla ennen kristinuskoa. Samat symbolit ovat tavallinen koristekuvio esimerkiksi perinteisissä latvialaisissa lapasissa, mutta niitä näkee myös esimerkiksi puusta leikatuissa joulukuusenkoristeissa ja lasinalusissa. Jokaisella symbolilla on tietty merkityksensä, ja niitä ostetaan usein lahjaksi vastaanottajan elämäntilanteen mukaan.

Pellavasta valmistetut käsityöt ovat myös suosittuja, tarjolla on vaatteita, lakanoita ja muita kodintekstiilejä. Asialle omistautuneita liikkeitä löytyy Vanhastakaupungista joulutorin läheisyydestä.

Pupulle porkkanaa

Yksi Riian hauskimmista jouluperinteistä on Esplanāden puistoon pystytetyt eläinaitaukset. Joulun alla paikalle tuodaan lampaita, vuohia ja kaneja, joita sekä turistit että paikalliset käyvät ruokkimassa. Kanien kopeiksi on rakennettu suloisia pikkumökkejä, joissa voi nähdä pitkäkorvien nuokkuvan kaverin kanssa kylki kyljessä. Kanien aitausta kutsutaankin pupukyläksi.

”Tulemme tyttäreni kanssa tänne joka vuosi eläimiä ruokkimaan. Vuohille toimme kaalia, pupuille porkkanoita. Iltaisin täällä näkee paljon perheitä lastensa kanssa”, Riiassa asuva Laura Berzina kertoo 4-vuotiaan Helena-tyttärensä kanssa.

Samalla paikalla sijaitsee kaupungin toinen joulutori. Tarjonta on tuomiokirkon toria vaatimattomampaa, mutta täältäkin löytyy esimerkiksi lapasia ja vaikkapa Latvian ylpeyttä hunajaa.

Joulupuu on rakennettu

Latvialaisten mukaan maailman ensimmäinen joulukuusi koristeltiin Riiassa. Ainakin ensimmäinen kirjallinen maininta joulukuusesta löytyy Riiasta vuodelta 1510. Ensimmäisen joulukuusen paikka on vieläkin nähtävillä kaupungintalon aukiolla (Rātslaukums).

Kiinnostavampaa on kuitenkin käydä Kronvalda-puistossa katsomassa nykyajan taiteilijoiden näkemyksiä siitä, mitä kaikkea joulukuusi voi olla. Joukosta löytyy esimerkiksi muovisista lasten uimaleluista koottu kuusi sekä puinen, männynkäpyä muistuttava teos. Paikalle kannattaa saapua illalla, koska vasta iltavalaistuksessa kuuset pääsevät kunnolla oikeuksiinsa.

Kävelylenkkiä on syytä laajentaa koko Vanhaankaupunkiin, nimittäin iltavalaistuksessa myös kaupungin kaunis arkkitehtuuri näyttäytyy erityisen kauniina. Riika on tunnettu jugendtyylisistä rakennuksistaan, joita onkin sen keskustan rakennuskannasta noin 40 prosenttia. Riian historiallinen keskusta on Unescon suojelukohteiden listalla.

Myös Vanhankaupungin ja uuden keskustan välillä virtaavan kanavan ranta on viihtyisä pakka iltakävelylle.

Riika

Lohturuokaa Vanhassakaupungissa

Joulun alla monissa Riian ravintoloissa ja varsinkin Vanhankaupungin alueella soi joulumusiikki, myös koristelut muistuttavat tulevasta juhlasta. Kotoisan kellariravintola Zviedru Vārtin listalta löytyy kotiruoan tyylistä purtavaa kalakeittoineen ja lihapullineen. Tarjolla on myös esimerkiksi sillivoileipiä ja muuta pientä naposteltavaa oluen tai viinin kanssa nautittavaksi.

Toinen perinteinen ravintola Vanhassakaupungissa on tiiliholveistaan ja laajasta olutvalikoimastaan tunnettu Folkklubs Ala Pagrabs. Tarjolla on erityisesti perinteisiä liharuokia. Keskiviikkoisin kahdeksalta osa pöydistä siirretään sivuun ja aloitetaan tanssi. Esitanssijat näyttävät mallia, mutta kuka tahansa voi liittyä ilonpitoon mukaan. Muinakin iltoina, paitsi maanantaisin, ravintolassa soitetaan elävää musiikkia, kuten jazzia, folkia tai rockia.

Vanhankaupungin lisäksi kannattaa ehdottomasti suunnata ravintoloihin myös uuden keskustan puolelle. Sieltä löytyvät kaupungin innovatiivisimmat ruokapaikat ja toisaalta esimerkiksi edulliset lounaat, joissa saa alku- ja pääruoan tiettyyn kiinteään hintaan, usein alle viidellä eurolla.

Riika

Historiaa herkkusuille

Lapsas Maja -kahvilassa keskustan uudella puolella tuoksuu pulla, ja piparit hurmaavat suloisuudellaan. Täältä saa myös vaihtuvaa lounasta sekä aamupalaa, jota tarjoillaan viikonloppuisin neljään asti iltapäivällä.

Kahvilavierailuja ei Riiassa tarvitse suunnitella etukäteen, sillä ihania kahviloita sekä suklaahuoneita löytyy melkein joka kadunkulmasta. Yksi suosituimmista ja perinteikkäimmistä on Black Magic, jonka tarjonta nojaa paitsi suklaaseen, myös riikalaisten ylpeyteen, yrttilikööri Black Balsamiin. Kellarista löytyy paikan oma suklaatehdas, jonne tosin vieraita ei päästetä.

Nykypäivänä kahvilan tarjonta saattaa edistää paremmin mielialaa kuin ruuansulatusta, nimittäin tarjolla on jos jonkinmoista herkullisen näköistä suklaatryffeliä ja kakkua.

Lue myös: Vanha ja trendikäs kohtaavat Pietarissa.