Jyrki 69: ”Poikkeuksellinen aika on saanut luovuuden kukkimaan”

Henkilöt

Jyrki 69: ”Poikkeuksellinen aika on saanut luovuuden kukkimaan”

The 69 Eyes -yhtyeen laulaja Jyrki 69 käyttää korona-ajan monien muiden muusikoiden tapaan uuden musiikin tekemiseen.

JULKAISTU 18.1.2021 | TEKSTI Anu Kiiveri-Sahila | KUVAT Raisa Kyllikki Ranta

Jyrki 69, mitä sinulla on työn alla?

Teen parhaillaan soololevyä etänä Suomessa, muut tekijät ovat ­Kaliforniassa. Äänitän itse lauluosuuteni ja Amerikan päässä hoidetaan loput.

Olimme The 69 Eyesin kanssa keikalla Venäjällä viime keväänä, kun koronapandemia iski. Soitimme Samarassa Venäjän-kiertueemme viimeisen keikan ja tulimme sen jälkeen lennolla kotiin. Samana iltana äänitin kotonani vierailulauluraitani saksalaisen Die Krupps -yhtyeen singlelle. Amerikkalainen levy-yhtiöni kannusti jatkamaan samaa tahtia. Maailman seisahtuessa tein tulevaa soololevyäni kotoa amerikkalaisten tuottajien ja rokkareiden kanssa.

Koronakevät ja -kesä meni uusien ihmisten kanssa uuden musiikin luomisessa täysin virtuaalisesti. Jopa musiikkivideoita voidaan tehdä niin, että kuvat yhdistetään, vaikkei olla edes samoilla mantereilla. Uusi tilanne sai luovuuden kukkimaan ja uudistamaan ajattelua. Pääsin myös työskentelemään joidenkin huipputekijöiden kanssa, joilla ei ehkä olisi ollut aikaa normaalitilanteessa.

Mikä työssäsi on haastavinta, mikä antoisinta?

The 69 Eyes -yhtyeen tyyli on melankolista kitararockia. Ja sellaista meiltä odotetaan. Meillä on vakiintuneita faneja ympäri maailman. Uuden ­musiikin luomisessa kilpailemme aina vanhaa tuotantoamme vastaan. Faneillamme on omat suosikkinsa ja uusi musiikkimme vertautuu niihin.

Soolona voin oikeastaan tehdä mitä tahansa, tosin en kurottele kovin kauas. Tyyli mukailee ­koneellisia rytmejä ja melodisempiä sävyjä. Minulla on myös amerikkalaisista muusikoista koottu rockabilly-bändi The 69 Cats. Heidän kanssaan olen tehnyt uuden levyn tänä vuonna.

Olimme alkuvuodesta The 69 Eyesin kanssa Yhdysvaltojen- ja Venäjän-kiertueilla. Viime vuonna vietimme 30-vuotistaiteilijajuhlaamme. Koronapysähdys toi tauon kiertämiseen. Uuden musiikin tekeminen on varmaan ollut viime kuukausina jokaisen muusikon agendalla.

Mitä meidän pitäisi tietää työstäsi?

Rock’n’roll-elämäntapaan kuuluu tien päällä oleminen ja yöelämä. Jotta sitä jaksaa, on syytä olla ­kovassa kunnossa. Sen vuoksi lenkkeilen ja kuntoilen kuutena päivänä viikossa. Lavalla ja esillä olemisen vastapainona ovat yksityisyys ja hiljentyminen. Suomen kaunis maaseutuluonto on tullut minulle tänä vuonna hyvin läheiseksi ja tärkeäksi.

 

JYRKI LINNANKIVI

– Helsingissä asuva 52-vuotias rock-muusikko. Taiteilijanimeltään Jyrki 69.
– Koulutukseltaan filosofian maisteri ja MBA.
– The 69 Eyes -yhtyeen laulaja, sanoittaja ja säveltäjä.
– UNICEFin hyvän tahdon lähettiläänä 15 vuotta. Saanut kansainvälisen nuorkauppakamarien TOYP-palkinnon vuonna 2008. Ensimmäinen kirja, omaelämänkerrallinen Kulkurin valssi ilmestyi 2017.
-Laulajana myös amerikkalaisessa The 69 Cats -rockabilly-yhtyeessä.

Lue myös: Minna Haapkylä: Näytteleminen on minulle rakas harrastus