Parhaat pyöräilyvarusteet

Oma Talous

Parhaat pyöräilyvarusteet

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Parhaat pyöräilyvarusteet

Asialliset varusteet tekevät pyöräilystä mukavampaa.

TEKSTI ANNA-LIISA HÄMÄLÄINEN

KUVAT Fotolia

PISTOSUOJATUT RENKAAT ovat ehdottomat. Ne ovat tavallista rengasta painavampia ja kalliimpia (perusrengas 15–20 €/kpl, pistosuojattu n. 30 €/kpl). Pistosuojaus maksaa itsensä takaisin nopeasti, kun sisärengasta ei tarvitse vaihtaa yhtä usein. Työmatka-ajossa luotettavuus on tärkeää.

KAARILUKKO on paras. Lukitse pyörä kahdesti: ensin pyörä itsessään ja sitten pyörä rungostaan johonkin kiinni kunnollisella lukolla.

PYÖRÄLAUKUT pyörälaukut parantavat ajomukavuutta ja lisäävät turvallisuutta. Pyörälaukku vaatii tavaratelineen – ja esimerkiksi hybridipyörän vakiovarusteisiin se ei kuulu. Reppu on huonoin mahdollinen tavarankuljetusväline. Se lisää satulaan kohdistuvaa painetta, hiostaa ja jumittaa hartiat. Repun kanssa paino on ylhäällä, joten painavan repun kanssa ajaminen on huteraa.

PYÖRÄILYKENGÄT ovat kovapohjaiset. Voima menee päkiän kautta polkimiin. Pehmeä kengänpohja painaa jalkapohjan hermoja ja aiheuttaa puutumista. Hyvät pyöräilykengät maksavat sadasta eurosta ylöspäin.

LUKKOPOLKIMET tekevät ajamisesta tehokkaampaa. Lukkopoljin jopa parantaa turvallisuutta, kun jalka pysyy polkimella. Kokeile kaksipuoleista poljinta: siinä on toisella puolella lukko ja toisella normaalipoljin. Siihen tottuu nopeasti, joten se käy myös kaupunkiajoon. Lukkopolkimet maksavat noin 50–60 €/pari.

VAATTEET ovat myös makuasia. Kevyeen työmatkapyöräilyyn riittävät samat vaatteet kuin kävelyyn. Kelistä riippuen tarvitset käsineet, takin ja housut. Kannattaa kokeilla softshell-vaatteita, sillä niiden materiaali hengittää hyvin. Ajaminen on rennompaa, kun käytät pehmustettuja pyöräilyhousuja. Voit käyttää esimerkiksi kuorihousuja ja niiden alla toppaboksereita. Käytä kirkasvärisiä vaatteita. Näin erotut liikenteessä.

SUOJALASIT suojaavat tuulelta, katupölyltä, kiviltä ja hyönteisiltä.