Paola Suhonen: ”Haluan toteuttaa unelmani nyt”

Henkilöt

Paola Suhonen: ”Haluan toteuttaa unelmani nyt”

Vaatesuunnittelija, elokuvaaja Paola Suhonen on toteuttanut rohkeasti unelmiaan, eikä hän halua elää sitku-elämää. Nyt työn alla on vaatesuunnittelun lisäksi toinen levy yhdessä miesystävän kanssa ja täyspitkä elokuva.

JULKAISTU 7.7.2020 | TEKSTI Anu Virnes-Karjalainen | KUVAT Elina Simonen

Yksi vaatesuunnittelija, elokuvaohjaaja Paola Suhosen, 45, lapsuuden lemmikeistä oli perhonen. Suruvaippa Böbö eleli toukasta perhoseksi avonaisessa kenkälaatikossa, lenteli päivät ja palasi iltaisin laatikkoon nukkumaan.

”Kun Böbö meni syksyllä horrokseen, en tiennyt herääkö se seuraavana keväänä. Odotin, mutta se eli vain yhden kesän.”
Printeistään tunnetun Paolan vaatemerkin, Ivana Helsingin, perhoskuvioiden vaatteet ovatkin Böbön inspiroimia. Nelisen vuotta sitten edesmenneestä Affe-koirasta sai alkunsa lastenkirjasarja.

Nykyinen koira, Romaniasta pelastettu sekarotuinen Mauri, ottaa meidät vastaan keväisenä päivänä Ivana Helsingin talolla Marjaniemessä. Se seuraa emäntäänsä herkeämättä, ja lähtee hieman vastentahtoisesti lenkille, kun Paolan äiti tulee sitä hakemaan.

”Vanhempani asuvat ihan lähellä ja käyttävät Mauria usein kävelyllä”, Paola sanoo ja vilkuttaa ikkunan takaa äidilleen.

Vuosien projekteja

Paola Suhonen on aina kokenut vahvaa yhteyttä eläinten kanssa.

”Koen, että pystyn kommunikoimaan eläinten kanssa. Ihmisten hössötykseen ja small-talkeihin väsyn nopeasti. Siinä mielessä korona-aika on tuntunut luksukselta. Ei ole tarvinnut ravata kissanristiäisissä.”

Aikaa ei mene myöskään sosiaalisessa mediassa, jossa Paola ei ole. Se maailma ärsyttää häntä.

”Se on naurettavaa ja feikkiä itsetehostusta. Yrityksen markkinoinnissa se voi toimia, mutta muuten ei.”

Ilman someakin arjessa riittää tapahtumia. Sen lisäksi, että Paola pyörittää omaa vaatemerkkiään, hänellä on tekeillä täyspitkä road-movie ja levy, jota hän työstää yhdessä miesystävä Olli Happosen kanssa.

”Meneillään saattaa samaan aikaan olla satoja projekteja, kerroksittain ja päällekkäin. Kaikkea yhdistää oma taiteen tekemisen maailmani.”

Monet projekteista kestävät vuosia. Kolmituntisen, kokeellisen dokumentin tekeminen maailman vanhimmasta pornotähdestä Nina Hartleystä kesti kahdeksan vuotta. Projektin aikana syntyneistä valokuvista oli tarkoitus järjestää näyttely Tallinnassa toukokuun alussa.

Teoksia on nyt ympäri työtilaa odottamassa kuvaamista virtuaalinäyttelyä varten. Paola pahoittelee sotkua, joskin minä ja valokuvaaja emme sitä huomaa. Valoisassa 1970-luvun talossa on tilaa ja avaruutta seinänvierustoilla odottaville teoksille.

Uusi elämä New Yorkissa

Idea dokumenttiin syntyi, kun Paola opiskeli elokuvaajaksi New Yorkissa American Film Institutessa ja toimi ohessa taidelehden päätoimittajana.

”Kun teemana oli erotiikka, matkustin haastattelemaan Ninaa Los Angelesiin. Tunniksi suunniteltu haastattelu venyi kuuteen tuntiin. Ihastuin hänen ideologiaansa. Dokumentissa pohditaan muun muassa sitä, mitä naiseus hänelle tarkoittaa.”

Elokuvaohjaajaopintojen aikaan Paola oli jo Suomessa tunnettu suunnittelija ja Ivana Helsinki  -vaatemerkki kannuksensa hankkinut. Se oli kutsuttu Suomen ensimmäisenä merkkinä Pariisin ja New Yorkin muotiviikoille.

”Halusin luoda nahkani uudelleen jossain muualla. Siksi muutin Nykiin.”

Alku ei ollut helppoa. Ystävän suosittelema majapaikka oli muuttunut huumeluolaksi, eikä Paola tuntenut kaupungista juuri ketään. Asiat lähtivät kuitenkin sujumaan ja Ivana Helsingillä oli noina vuosina kaupungissa myös pieni myymälä.

”Iltaisin annoin myymälän tilat erilaisten kulttuuritapahtumien käyttöön. Tuotin yli 300 tapahtumaa.”

Maisterivaiheen opinnot Paola Suhonen suoritti Los Angelesissa. Yksi Amerikan vuosi venyi lopulta viideksi.

Seitsemän levyä

Noina vuosina syttyi into palata nuoruuden rakkauden, musiikin, pariin. Lapsena viulua ja pianoa soittanut Paola alkoi säveltää. Nyt bändi Lone Deer Laredo on ollut kasassa kolme vuotta. Laredo-sana tulee Paolan isän tekstiiliyrityksen Farmariteollisuus Oy:n aikoinaan valmistamista Laredo-farkuista.

Ydinduon muodostaa Paola yhdessä myös historianopettajana työskentelevän miesystävänsä kanssa.
”Soitamme Amerikan folk -vaikutteista poppia slaavilaisella tvistillä”, Paola määrittelee.

Aikatauluista pitävä Paola on päättänyt, että bändiltä ilmestyy seitsemän levyä. Sitten lopetetaan. Syksyllä ilmestyvä, Nashvillessä tuotettu, albumi on järjestyksessään toinen.

Paolalle on tärkeää, että elämänkumppanin kanssa luodaan ja tehdään yhdessä. Yhteiseksi ajaksi ei riitä työpäivän jälkeiset illat tai vuotuiset lomamatkat.

”Meillä on paljon yhteisiä projekteja ja tempomme on samanlainen. Tuntuisi oudolta, jos emme jakaisi elämää näin.”

Pariskunta tapasi helsinkiläisessä baarissa jokunen vuosi sitten. Ensimmäisessä kohtaamisessa oli heti mukana vahvoja tunteita, kun pari ajautui suureen väittelyyn ja riitaan. Tiet erkanivat, mutta kun ne puolen vuoden jälkeen risteytyivät uudelleen, asia oli selvä ja rakkaus alkoi.

”Se oli tunteen paloa alusta asti. Rakkauden löytyminen oli hyvä tsägä.”

Lapsia Paolalla ei ole.
”Lapsia tulee tai ei. Minun elämäni on mennyt näin.”

Elämäntapana lautailu

Kun Paolaa kuuntelee, on helppo uskoa, että hän tekee asiat täysillä ja tosissaan. Nuoruusvuosiin on mahtunut intensiivinen lumilautailu- ja skeittivaihe. Sen peruja on yksi Suomen mestaruus lumilautailussa.

”Se oli elämäntapa. Muistan, kun abivuonna nukuimme ystäväni Jessen kanssa kuukauden pakettiautossa kolmenkymmenen asteen pakkasessa päästäksemme laskemaan Kallinkankaalla.”

”Jesse” on nykyään Makia-vaatemerkin pääsuunnittelija Jesse Hyväri. Tänä vuonna Makia ja Ivana Helsinki lanseerasivat yhteismalliston.

Lumilautailuvuosina Paolalla oli oma lumilautavaatemerkki. Vaatteet ommeltiin itse ja myytiin kavereille.
”Oli meillä postimyyntikatalogikin. Se oli sellaista undergroundjuttua.”

Muoti ei kiinnosta

Paola Suhonen perusti Ivana Helsingin 1998 opiskellessaan Taideteollisen korkeakoulun ensimmäisellä vuosikurssilla. Yhtiökumppanina aloitti Pirjo-sisko. Yhteisiä työvuosia siskoksille kertyi 19. Viimeiset kaksi vuotta Paola on pyörittänyt yritystään yksin.

”Näin on helpompi. On vain yksi boss ja alusta oli muutenkin selvää, että tämä on minun taideprojektini.”

Vaatteet ovat Paolalle taideteoksia alusta lähtien. Hän piirtää printit ensin käsin esimerkiksi vesiväreillä ja siirtää ne vasta sitten tietokoneelle. Olisi vieras ajatus ostaa kankaat valmiina.

”Silloinhan kangasvalmistajat määrittelevät lopputuloksen. Minulle omat painokuosit ovat lähtökohta. Muodista en koskaan ole ollut kiinnostunut.”

Tulevia mallistoja on valmisteilla pari kymmentä.

”Siinä mielessä olen luonteeltani varmistelija. Toisaalta olen huoleton. Jos kaikki loppuisi, lukisin itseni lääkäriksi tai sairaanhoitajaksi. Koen, että asiat eivät ole yhden kortin varassa.”

Haikeus ajan rajallisuudesta

Ikä on tuonut mukanaan haikeuden elämän rajallisuuden konkretisoitumisesta. Asioita on tehtävä nyt eikä tulevaisuudessa, eikä aikaa ole tuhlattavaksi. Paola ei halua katua asioita, jotka jäivät tekemättä.

”Vaikka olen fiilistelijä ja unelmoin paljon, asiat pitää saada tehtyä. Haluan toteuttaa itselleni tärkeät asiat, jos se on mahdollista. Rakkauteen ja terveyteen ei voi itse juurikaan vaikuttaa. Miksi en vaikuttaisi asioihin, joihin voin.”

Mielenrauhaa tuo lapsuudesta mukana kulkenut vahva usko Jumalaan. Paola Suhonen uskoo, että on voima, joka pitää meistä huolta.
”Suhde on henkilökohtainen: minun ja suuren voiman välinen.”

Juttu on julkaistu alunperin Oma Aika -lehdessä 6/2020
Tilaa Oma Aika -lehti tarjoushintaan (7 kk vain 39€) tästä

Lue myös: ”Näyttelijä Laura Malmivaara: Tunnen kaikesta kokemastani kiitollisuutta”