Päivitä loma-apteekki ajan tasalle

Terveys

Päivitä loma-apteekki ajan tasalle

Lomailijan tärkeitä hankintoja ovat ensiaputarvikkeet ja itsehoitolääkkeet. Apu on silloin lähellä, jos tauti tai tapaturma yllättää kesken reissun.

JULKAISTU 16.7.2020 | TEKSTI Hanna Kallio

Kauan odotetut kesän mökkeilyt, retkeilyt ja muut puuhailut ulkoilmassa odottavat lomalaista. Kesäkeittiössä, kalastaessa ja puutöissä rentoudutaan, mutta välillä sattuu haavereita.

Lomille voi lähteä rauhallisin mielin, kun lääkekaappi on käyty läpi ja laitettu ajan tasalle. Kylmässä mökissä talvehtineet lääkkeet eivät ole enää täydessä terässä, osassa voi parasta ennen päiväkin olla jo ylittynyt. Tutki lääkekaappi ja vie vanhentuneet tropit apteekkiin samalla kun ostat uusia tilalle.

Samalla apteekkireissulla kannattaa varmistaa, että sinulla on loman ajaksi riittävästi säännöllisesti käyttämiäsi reseptilääkkeitä. Uusi reseptit hyvissä ajoin, sillä lääkäriä voi olla vaikea tavoittaa loma-aikaan.

Ensiaputaidot kannattaa myös ottaa haltuun ja kerrata niitä säännöllisesti. Lomalla lähimmälle terveysasemalle voi olla matkaa, joten perusasiat kannattaa osata itsekin.

Muutenkin lomapaikkaa lähimmän lääkärin, eläinlääkärin ja apteekin sijainti ja yhteystiedot on viisasta selvittää jo etukäteen. Jos jotain sattuu, on ikävä alkaa hätääntyneenä etsiä puhelinnumeroita. Hätänumero ja lomapaikan koordinaatit kannattaa laittaa näkyvälle paikalle esimerkiksi jääkaapin oveen.

Ennen lomaa kannattaa myös tarkistaa, että rokotukset ovat kunnossa. Milloin esimerkiksi otit viimeksi jäykkäkouristusrokotuksen? Tarkista ennen ulkomaanmatkaa kohdemaassa suositeltavat rokotukset osoitteesta rokotus.fi.

Lomailijan apteekkiin tarvitset:

1 Sidetarpeet, laastarit ja haavanpuhdistusaine

Pieniä haavoja voi syntyä kesäkeittiössä ja puutöiden sekä kalastuksen yhteydessä. Puhdista haava huuhtelemalla vedellä tai desinfiointiaineella ennen suojaamista sopivalla sidetarpeella. Haavanpuhdistussuihke on kätevä reissussa.

 

2 Voide ihotulehduksiin

Ihon pienet naarmut ja haavat saattavat tulehtua kesäkuumalla. Tulehduksen merkkejä ovat punoitus, turvotus, kuumotus ja kipu. Pieniin ihotulehduksiin voi kokeilla ilman reseptiä saatavaa antibioottivoidetta.

 

3 Kipu- ja kuumelääkkeet, kuumemittari

Ibuprofeeni on tehokas, aikuisten käytetyin särkylääke. Lapsille kannattaa varata kivun ja kuumeen varalta näppäriä suussa liukenevia parasetamolitabletteja. Pakkaa matka-apteekkiin myös kuumemittari.

 

4 Allergialääkkeet ja kyypakkaus

Antihistamiinitabletteja voi ottaa jo ennaltaehkäisevästi jos hyttysen pistot aiheuttavat voimakkaan reaktion.
Kyypakkaus on hyvä ensiapu kyynpuremiin ja ampiaisen pistoihin. Kyynpurema vaatii silti aina lääkärissä käynnin. Pistokohta tulee pitää mahdollisimman liikkumattomana, ettei myrkky leviäisi elimistössä.

Jos seurueessa on hyvin allergisia lomalaisia, kannattaa lääkäriltä pyytää resepti adrenaliinikynää varten. Kynä on hyvä olla mukana esimerkiksi ampiaisen piston varalta.

 

5 Kortisonivoide

Jos saat hyttysenpistoista kutisevia paukamia, varaa matka-apteekkiin pieni tuubi mietoa kortisonivoidetta.

 

6 Närästyslääke

Närästys saattaa iskeä grillikaudella, kun ruokavalio muuttuu, vaikkei närästys muuten vaivaisikaan. Apteekista löytyy sekä nopeavaikutteisia että pitkään vaikuttavia närästyslääkkeitä ilman reseptiä.

 

7 Ripuli- ja ummetuslääke, maitohappobakteerit

Vatsavaivoja ja ripulia voi ehkäistä maitohappobakteereilla. Ripulin hoidossa tärkeintä on juoda paljon: vesi, tee ja apteekista saatavat nesteytysjuomajauheet ovat suositeltavia. Ruuaksi sopivat esimerkiksi banaani, mustikat, paahtoleipä ja riisi.
Ummetus saattaa iskeä, kun arjesta tutut rytmit ja ruokavalio muuttuvat. Ennaltaehkäise ummetusta juomalla riittävästi, nauttimalla kuitupitoista ruokaa tai apteekin kuitulisää. Vaikeassa ummetuksessa pienoisperäruiske tuo nopean avun.

 

8 Aurinkovoide

Vältä suoraa, keskipäivän auringonpaistetta, jotta paahde ei käräytä ihoa. Valitse aurinkovoide, jonka suojakerroin on vähintään 30. Lapset suojataan vaatteilla tai lapsille tarkoitetuilla aurinkovoiteilla.

 

9 Palovammat

Pienet ja lievät palovammat hoidetaan jäähdyttämällä ihoa huoneenlämpöisessä vedessä 10–20 minuuttia. Mahdollisia iholle nousevia rakkuloita ei saa puhkoa, jotta iho ei tulehtuisi. Iho voidaan peittää rasvasidoksella. Jos palovamma on kämmentä suurempi, lapsella tai kasvoissa, ole yhteydessä lääkäriin.
Jos iho palaa auringossa, sitä voi viilentää kostealla pyyhkeellä ja rasvata kevyellä perusvoiteella tai after sun -voiteella.

 

10 Punkkipihdit

Irrota punkit iholta punkkipihtien mukana tulevien ohjeiden mukaan ja desinfioi puremakohta. Käy lääkärissä, jos puremakohdan ympärille ilmestyy rengasmainen punoitus tai jos pureman seurauksena tulee kuumetta, pahoinvointia tai niveloireita.

 

11 Lemmikkien tarvikkeet

Jos lomaillaan alueella, jossa on paljon punkkeja, kannattaa harkita koiran ja kissan suojaamista punkeilta etukäteen. Lemmikeille on saatavilla punkkipantoja, iholle tiputettavia liuoksia sekä punkkitabletteja. Tuotteiden vaikuttava aine kulkeutuu kaikkialle eläimen iholle ja siitä punkin elimistöön. Punkkitarkastus kannattaa silti tehdä päivittäin.

Varaaa myös lemmikkejä varten sidetarpeita ja haavanpuhdistusainetta. Kyypakkaus sopii myös lemmikille ampiaisen tai mehiläisen piston tai kyyn pureman ensiavuksi. Tabletit annostellaan eläimen painon mukaan.

Lue myös: Ehkäise matkasairaus ennalta