Oregon on erilaista Amerikkaa

KaukokohteetMatkat

Oregon on erilaista Amerikkaa

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Oregon on erilaista Amerikkaa

Oregonin suurinta keskusta Portlandia on sanottu Yhdysvaltain eurooppalaisimmaksi kaupungiksi. Siellä on myös kukoistavaa viinintuotantoa sekä panimoita enemmän kuin missään maailman kaupungissa.

Jarmo Aaltonen teksti

Atlantic Link kuva

Oma Aika 3/2015

Portlandin lentokenttä on Yhdysvaltain vilkkaimpia, mutta siltä se ei tunnu. Itse Portland, Oregonin suurin kaupunki lähes 600 000 asukkaallaan, on melkein uneliaan oloinen metropoli, jonka kaduilla ja jalkakäytävillä ei ole ruuhkia. Osavaltion asukastiheys on samaa luokkaa kuin Suomessa.

Kaupunki on myös hyvin ”valkoinen”. Kaduilla näkee enemmän aasialaistaustaisia kuin afroamerikkalaisia kanta-asukkaita. Oregonin asukkaista lähes 90 prosenttia on valkoihoisia, joten rotukysymystä kaupungissa ei juuri tunneta.

Pikkuautoja ja polkupyöriä

Portlandissa on jäljellä sentään yksi perinteinen cowboy-tavaraa myyvä kauppa, Portland Outdoor, mutta yleisesti ottaen kaupunki on hyvässä mielessä hyvin epäamerikkalainen – ja kaupunkilaiset ovat ylpeitä erilaisuudestaan.

Oregonissa ei ylipäätään näe edes perinteisiä amerikanrautoja ja limusiineja, vaan täällä ajellaan bensapiheillä Toyotoilla, Hondilla ja Chryslereilla. Parkkitalotkin on naamioitu niin, ettei niitä parkkipaikoiksi erottaisi. Maaseudulla sentään kurvaillaan vielä peri-amerikkalaisilla pickupeilla ja kaupunkimaastureilla.

Portlandilaiset ajelevat amerikkalaisiksi paljon polkupyörillä. Kaupungissa näkee sellaisiakin epäjenkkiläisyyksiä kuin kadusta erotetut pyörätiet ja ilmaiset kaupunkipyörät. Osavaltion lakia piti muuttaa, jotta pyörätelineet saatiin kaduille.

Portlandin kaduilla huristelevat raitiovaunut, joilla pääsee lentokentälle asti. Taksa on 2,5 dollaria (2 euroa), kun taksilla lentoasemamatkaan kuluu 40 taalaa (32 euroa).

Turvallisesta kaupungistaan ylpeät portlandilaiset ovat huomaavaisia, ystävällisiä ja hyvin avuliaita. Jopa harvat pummit käyttäytyvät kohteliaasti.

Portland on siltojen kaupunki. Kannattaa käydä itäpuolella jokea, jossa on pikkukauppoja ja -kahviloita, vilkas yöelämä ja hieman hippimeininkiä.

Ympäristötietoisuus on valttia

Ympäristötietoisuus, kierrätys sekä luomu- ja lähiruoka ovat Oregonissa paljon kovemmassa kurssissa kuin Suomessa. On päivänselvää, että kaupan ja ravintoloiden elintarvikkeiden ja juomien alkuperä pitää olla jäljitettävissä pellolle asti.

Portland suosii ekologisuuden nimissä kaupunkirakenteen tiivistämistä, jotta urbanisaatio ei leviäisi liiaksi ympäröivälle maaseudulle. Kaupungissa on jo lukuisia pienpanimoita ja viininvalmistamoja. Melkein keskustaan, vanhaan varastoon, on parhaillaan rakenteilla juustola.

Portlandin keskustassa ei ole ainuttakaan McDonald’s- tai Burger King -hampurilaisravintolaa, sillä kaupunkilaiset suosivat satoja pieniä ruokakojujen ryväksiä, joita on eri puolilla Portlandia. Niistäkään ei saa hampurilaisia tai hotdogeja, vaan herkullisia pikkuannoksia eri puolilta maailmaa.

Kukin koju on erikoistunut omaan, tarkasti rajattuun makumaailmaansa. Kojukiertueen maistelupassin saa 40 dollarilla. Monista kojuista saa parempaa ruokaa kuin ravintoloista, joissa annokset tuppaavat olemaan amerikkalaisen suuria.

Kierrätys tosin on valttia ravintoloissakin: yli jääneen ruoan pyytäminen ”dogibägiin” ei ole mitenkään hävettävää, vaan normaali tapa.

Oregon pyrkii profiloitumaan parempana ruoka- ja juomapaikkana, mutta kyllähän osavaltiossa enimmäkseen on yhä burgeri- ja sandwich-vetoinen ruokakulttuuri.

Olutvalikoima mykistää

Oluen panemisesta on tullut Portlandissa suorastaan villitys, joidenkin mielestä jo puhkeamistaan odottava kupla. Kaupungissa on enemmän pienpanimoita kuin missään muussa maailman kaupungissa, noin 60.

Kaikkiaan Oregonissa on yli kaksisataa panimoa. Panimoiden sikiäminen näkyy myös runsaana pubivalikoimana, joiden olutrepertuaari on mykistävä – tietysti luomu- ja gluteenittomista oluista lähtien.

Pubit eivät kuitenkaan ole pelkkiä juottoloita, vaan niistä saa myös kuhunkin oluttyyppiin sovitettua ruokaa, ja pubin nurkassa voi olla lasten leikkipaikka. Olutkapakoissa myydään usein myös paikkaa mainostavia t-paitoja ja muuta olutrekvisiittaa.

Panimoiden lisäksi Portlandin sisälle on noussut myös viininvalmistamoita, joita on eniten Rannikkovuorten ja Kaskadien rajaamassa hyvin hedelmällisessä Willamette-laaksossa. Oregon kuuluu liittovaltion pohjoisiin osavaltioihin, mutta se sijaitsee samalla korkeudella kuin Italian tai Kroatian viinintuotantoalueet.

Oregonissa on yli 300 viinitilaa, joista useimmat viljelevät Pinot noir -rypälettä. Osavaltio tuottaa myös paljon päärynöitä, omenoita ja karpaloita ja on Turkin jälkeen maailman toiseksi suurin hasselpähkinöiden tuottaja.

Portlandissa on myös kukoistava kahvilakulttuuri ja 30 kahvinpaahtimoa. Portlandilaisten kahvinkulutus vastaa skandinaavista tasoa.

Niken ja Columbian kotimaa

Suurimman osan portlandilaisista työllistävät lääketieteellinen korkeakoulu, syöpäsairaala, yliopisto ja yksityisistä Nike-urheiluvaateyhtiön pääpaikka sekä tietotekniikkayhtiöt Hewlett Packard, Intel ja Tektronix. Datakeskuksiaan osavaltioon ovat tuoneet Google, Facebook ja Amazon. Niken lisäksi Columbia-urheiluvaateyhtiö on oregonilainen.

Oregon on yksi kuudesta Yhdysvaltain osavaltiosta, jotka eivät peri tuotteistaan liikevaihtoveroa (alv). Siksi Portlandissa on muun muassa Applen iso ja kannattavin myymälä, josta tietotekniikkaa käydään ostamassa kauempaakin.

Sanattoman sopimuksen mukaan amerikkalaisille sulhasmiehille on sälytetty velvoite ostaa tulevalle vaimolleen timantteja summalla, joka vastaa noin kymmentä prosenttia miehen vuosituloista. Siksi timantit haetaan monesti verottomasti Portlandista.

Valuutanvaihdon lisäksi – pankkiautomaatit ovat melko harvassa – Amerikan-matkojen kiusoihin kuuluvat eurooppalaisittain antiikkiset mittayksiköt: tuumat, jalat, jaardit, unssit, paunat, eekkerit, gallonat, fahrenheitit ja mailit ovat käytössä joka paikassa.

Portlandista pääsee raitiovaunulla pikkurahalla jopa lentoasemalle ja takaisin.Portlandin japanilaisesta puutarhasta on hieno näkymä Mount Hood -vuorelle.Pieniä hiukopala-paikkoja on Portlandissa joka kadun varrella.Oregonissa viljellään paljon Pinot noir -viiniä.Hiihtokausi kestää Timberlinessa pisimpään Pohjois-Amerikassa.