Onko aika somistaa parveke? Tässä kaksi eri tyyliä

Yleinen

Onko aika somistaa parveke? Tässä kaksi eri tyyliä

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Onko aika somistaa parveke? Tässä kaksi eri tyyliä

Minimalisti ja rönsyilijä kaipaavat parvekkeelta eri asioita. Eleettömällä parvekkeella on paljon valkoista, vaaleaa puuta ja suoria linjoja. Sen täydellinen vastakohta on riemuisana kukkiva pikkuparveke.

Teksti Tea Honkasalo

Kuvat Kirsi-Marja Savola

Tyyli 1: Minimalistin keidas

Sisustusarkkitehti Johanna Hedman sisusti kaupunkikodin lasitetun parvekkeen. Projekti oli haastava ammattilaisellekin, sillä koko kaide on lasia. Kaikki parvekkeella oleva näkyy kadulle, joten kalusteet piti valita harkiten. Tila on toimivampi, kun sitä ei ole ahdettu täyteen tavaraa.

Ikean ruukuissa kukkivat valkoiset hortensiat ja pienilehtiset nauhapensaat. Taustalla oliivipuu, joka viihtyy kuumalla parvekkeella. Pyöreä ruukku on Plantagenista ja Ekeby-matto Ikeasta.

Lue myös: Remontti teki terää – Tämän kerrostalokaksion minimalismi hurmaa

Rakas lukunurkkaus

Johannan suunnitteleman, itse tehdyn ritiläpenkin alla on runsaasti säilytystilaa. Se on myös perheen Aada-tyttären suosikkipaikka lukea kirjaa. Pellavatyynyt Linumin. Täysvalkoiset kansituolit ovat Stockmannilta.

Vastaavat tuolit voit tuunata värikkäistä tai puunvärisistä maalaamalla rungot ulkomaalilla valkoisiksi ja vaihtamalla kankaan yksiväriseen valkoiseen markiisiin. Valkoiseksi maalatulla Ikean taittopöydällä kukkii laventeli. Vasemmalla kasvaa oliivipuu, edessä valkoinen hortensia ja nauhapensas. Astiat Iittalan mallistosta.

Lue myös: Minimalistin mieleen – tältä kerrostalokaksio näytti ennen

Selkeä ruokailuryhmä

Johanna Hedman suunnitteli parvekkeelle 60 senttiä leveän ruokapöydän, sillä kapeaan tilaan ei löytynyt valmista tuotetta. Ruokapöytä ja penkit tehtiin itse Puukeskuksen massiivipuulevystä ja käsiteltiin valkoisella puuvahalla. Levyt kiinnitettiin toisiinsa tukevilla kulmaraudoilla.

Lasitetulle parvekkeelle sopivat myös sisäkäyttöön tarkoitetut tuotteita. Istuintyynyt ovat Linumin. Laventelit kukkivat pöydällä Ikean sinkkiruukuissa.

Pelkistetylle parvekkeelle sopivat kukat: Ahkeraliisa, lobelia, sinitähtönen, lumihiutale, jalohortensia, heliotrooppi, hopeavitja, kuunliljat, kelloköynnös ja marketta.

Rehevä yrttiviljelmä

Ikean apupöytä toimii yrttien kasvatusalustana. Pöydällä viihtyvät jättimäiseksi venähtänyt basilika, chili, ruohosipuli, rosmariini ja kirsikkatomaatti. Yrttipöydän tankoon ripustetuilla saksilla on helppo leikata yrttejä suoraan pataan. Valkoiset sakset Fiskars. Pöydän alla kasvaa lasten suosikki, amppelimansikka. Valkoinen kastelukannu on hankittu Stockmannilta.

Kun kasvit tuovat väriä, kalustus saa olla pelkistetty. Kukat rönsyilevät ruukuissa rennosti.

Lue myös: Parhaat yrtit ruuanlaittoon

Tyyli 2: Rönsyilijän unelma

Metalliseen vaatenaulakkoon on ripustettu seinäruukkuja ja koristeeksi Indiskasta ostettu pompulaketju. Naulakko sopii hyvin amppelien ripustukseen, jos seiniin tai kattoon ei voi kiinnittää mitään.

Pystynaulakko kannattaa kiinnittää jalustastaan parvekkeen puulattiaan, jotta se ei kaadu tuulessakaan. Naulakossa on kolme eriväristä ja -lajista kukkaa: petunia, kukonharja ja pelargoni.

Lue myös: Suomalaissyntyisen Paulan kodin värikäs sisustus hurmaa Ruotsissa

Salainen puutarha

Mokosta hankitut, säänkestävät vihreät rautaportaat toimivat hyllynä, jolloin seiniin ei tarvitse kiinnittää mitään. Fiskarsin Singlestep-oksasaksilla on helppoa leikata kuivuneet oksat kukista. Fiskarsin istutuslapio ja möyhennyskuokka ovat kätevät apuvälineet kukkia istutettaessa.

Indiskan värikäs Aladdin Teapot -kannu sopii kirkkaita värejä pursuavan parvekkeen teehetkeen. Parvekepuutarhurin tyylin täydentävät Plantagenista ostetut pallokäsineet.

Lue myös: Kekseliäs kaksio on kuin Huvikumpu

Lukuhetki parvekkeen kukkameressä

Jos aurinko tuntuu liian paahtavalta, kannattaa luku- ja lepohetkiä varten hankkia pieni aurinkovarjo, jossa on tarpeeksi painava jalkaosa. Korkealla tuuli voi yltyä rajuksi. Parvekkeelle valmistettiin mittojen mukaan puinen lattialaudoitus, joka tuntuu miellyttävältä paljaiden jalkojen alla.

Moltexin kukikas Fiorella-tyyny on ostettu Mokosta ja raidallinen Saree Rag -tyynynpäällinen Indiskasta.

Runsaalle parvekkeelle sopivat kukat: Riippapelargoni, petuniat, rautayrtti, daaliat, isosamettikukka, krassi, isokirjopeippi, kukonharja, tulisalvia ja kesäneilikka.

Lue myös:

Vanhasta puutalokodista kuoriutui remontissa viihtyisä ja elämäniloinen

Jos tahdot tuoksuvan puutarhan, valitse nämä kasvit

5 klassista kesäkukkaa