Miten eroon exästä?

Omaterapeutti

Miten eroon exästä?

Tällä palstalla ratkaisukeskeinen terapeuttimme Eve Vaasmaa vastaa lukijoiden mieltä painaviin kysymyksiin.

JULKAISTU 12.5.2021 | TEKSTI Eve Vaasmaa

Lukijan kysymys:

Olen 51-vuotias noin vuosi sitten eronnut kahden lapsen äiti Keski-Suomesta. Minua harmittaa ex-mieheni tuppautuminen elämääni eri verukkeilla. Hän tuntuu edelleen ajattelevan, että tarvitsen häntä erilaisiin hommiin.

Kun satoi lunta, hän tupsahti pihalleni tekemään lumitöitä. Samoin käy, jos olen hoitamassa lapsenlapsiamme. Hän tulee paikalle sillä ajatuksella, että kaksin on helpompaa. En kestä enää nähdä häntä silmissäni, kun hän jatkuvasti tekee asiaa soittamalla, viestittämällä tai tulemalla luokseni ilmoittamatta. Jäin asumaan entiseen taloomme ja ymmärrän, että hän on tottunut hoitamaan talossamme erilaisia huoltohommia. Mutta tuntuu kuin hän hengittäisi niskaani koko ajan. En uskalla tuoda ketään uutta tuttavaakaan tänne, kun ei tiedä saanko olla rauhassa. Mitä ihmettä teen?

Terapeutin vastaus:

Kysymyksestäsi ei käy ilmi kumman aloitteesta ero tuli. Kuulostaa siltä, että sinä olit ainakin alullepanija. Ex-miehesi käytös viittaa siihen, että hän haluaa keinolla millä hyvänsä pitää sinut vielä elämässään. Vaikka sitten tulemalla avuksi pyytämättä ja tilaamatta.

Ymmärrän, että tilanne on tukala ja sille on varmasti hyvä tehdä jotain. Suosittelen, että mietit nyt tarkkaan, mitkä ovat sinun rajasi, joita et halua hänen ylittävän ilman suostumustasi.

Kun olet saanut määritellyksi rajasi, ota rauhallinen keskustelu ex-miehesi kanssa. Voita aloittaa keskustelun sanomalla vaikka ystävällisesti, että on hienoa, että hän edelleen kantaa huolta ja vastuuta esimerkiksi talon huoltotöistä, mutta tässä tilanteessa se ei ole enää tarpeen. Hoidat tai hoidatat ne hommat jollain muulla tavalla.

Kumpikaan osapuoli ei pääse aloittamaan omaa itsenäistä elämäänsä, jos ollaan jatkuvasti tekemisissä. Lastenlastenkin kannalta on parempi, että hoitamisesta vastaavat molemmat vuorollaan. Näin pienet lapset saavat jakamattoman huomion. Kumpikin voi touhuta heidän kanssaan omia mieluisia juttuja. Sen sijaan on ihan normaalia ja suositeltavaa, että molemmat isovanhemmat ovat yhtä aikaa esimerkiksi lasten ja lastenlasten merkkipäivillä, sekä osallistuvat muihin suvun yhteisiin tapahtumiin. Mutta he tulevat niihin omina itsenänsä eivätkä enää puolisoina.

On kiva myös sanoa toiselle, että toivoo hänen löytävän itselleen merkityksellistä tekemistä uudessa elämänvaiheessa ja olisi hienoa, jos voisitte pysyä hyvissä väleissä, vaikka yhteydenpito ei olisikaan nykyisen kaltaista.

Kannatta olla ystävällisen päättäväinen ja pysyä asialinjalla ja kerrata vielä lopuksi, että näin nyt sovittiin, eikö niin.

Mukavaa kevään odotusta ja toivottavasti keskustelut sujuvat hyvin!

Lue kaikki Even vastauksen lukijoiden kysymyksiin täältä

Lähetä oma kysymyksesi:
Oma Aika -lehti
Ilmalankatu 2 C
00240 Helsinki

tai
eve.vaasmaa@exento.fi