Huoli tyttären perheestä

Omaterapeutti

Huoli tyttären perheestä

Tällä palstalla ratkaisukeskeinen terapeuttimme Eve Vaasmaa vastaa lukijoiden mieltä painaviin kysymyksiin.

JULKAISTU 28.5.2021 | TEKSTI Eve Vaasmaa

Lukijan kysymys:

Olen isoäiti Lahdesta ja minulla on huoli tyttäreni perhe-elämästä. Tyttäreni on naimisissa itseään paljon nuoremman miehen kanssa. Mies on aina käyttänyt paljon alkoholia ja mielestäni miehellä on narsistisia piirteitä. Mies rajoittaa tyttäreni ja lapsenlapseni elämää ja uhkailee milloin milläkin. Olen monesti rohkaissut tytärtäni jättämään miehen, mutta hän ei myönnä mitään ongelmaa. Nyt olen huomannut, että tyttärenikin on alkanut juoda. Kahdeksanvuotias lapsenlapseni joutuu katselemaan heidän juopotteluaan ja välillä väkivaltaiseksi yltyvää tappeluaan.

Lapsenlapsestani on tullut todella arka. Ennen hän oli kanssani viikonloppuja ja lomillakin, mutta nyt se estetään. En tiedä, mitä tehdä. Kumpikaan ei suostu menemään hoitoon, koska ongelmaa ei ole. Olen jopa ajatellut tehdä lastensuojeluilmoituksen, jotta joku puuttuisi tähän. Mutta se on tuntunut todella raskaalta ja pelkään, että saan siitä vaan lisää lokaa niskaani.

Even vastaus:

Hei isoäiti!

Oletpa joutunut ikävään tilanteeseen.
Ymmärsin että olet ehdottanut hoitoon menemistä molemmille vanhemmille, mutta se on torjuttu. On hienoa, että jaksat olla huolissasi erityisesti lapsenlapsestasi ja mietiskelet keinoja vaikuttaa.

Olet jo pohtinut lastensuojeluilmoitustakin. Voin hieman avata lastensuojelun toimintaa. Yleisesti sitä arastellaan, vaikka siihen ei ole mitään syytä. Lastensuojelun tavoitteena on aina saada perhe toimimaan vastuullisella tavalla, ja siellä autetaan kaikkia perheenjäseniä kullekin sopivalla tavalla. Ennakkokäsitys siitä, että lapsi viedään heti pois johonkin laitokseen tai sijaisperheeseen, ei ole yleisin toimintatapa.

Kaikki lähtee perheen tilanteen kartoittamisesta ja tuen tarjoamisesta ja antamisesta arkeen. Monestihan perheissä on monenlaisia haasteita arjessa suoriutumisessa.

Voit tehdä ilmoituksen anonyymisti kotikuntasi lastensuojeluun, ja näin asia lähtee liikkeelle.

Toivottavasti pystyt pitämään yhteyttä lapsenlapseesi ja saat taas viettää aikaa hänen kanssaan. Sen lisäksi on tärkeätä, että pidät huolta myös itsestäsi. Monesti voi olla niin, että äitinä ja isoäitinä unohtaa huolehtia omasta hyvinvoinnistaan.

Yritä tehdä sinua kiinnostavia asioita, huolehtia kunnostasi ja tavata tuttuja. Niin saat ladattua itseäsi jaksamaan paremmin. Toivotaan, että sinulla on joku luotettava keskustelukumppani, jonka kanssa voit asiasta puhua.

Toivottavasti saamme pian lisää aurinkoa ja kevät tuo sinullekin voimia!

Lue kaikki Even vastauksen lukijoiden kysymyksiin täältä

Lähetä oma kysymyksesi:
Oma Aika -lehti
Ilmalankatu 2 C
00240 Helsinki

tai
eve.vaasmaa@exento.fi