Nouseva suosikkikohde – matkusta rentoutumaan Intian Keralaan

KaukokohteetMatkat

Nouseva suosikkikohde – matkusta rentoutumaan Intian Keralaan

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Nouseva suosikkikohde – matkusta rentoutumaan Intian Keralaan

Ayurveda on Intiassa ikivanha tiede, jota opiskellaan yliopistossa. Tähän kehon ja mielen tasapainoon tähtäävään hoitoon voit tutustua Keralassa paratiisimaisissa olosuhteissa.

Teksti ja kuvat Päivi Arvonen

Ayurvedan suosio kasvaa länsimaissa koko ajan. Sen mukaan kaikki sairaudet ovat seurausta epätasapainosta kehossa ja mielessä. Hierontojen ja hoitojen rinnalla yhtä tärkeitä ovat oikea ravinto, liikunta ja lepo.

Tutustuin aitoon ayurvedan maailmaan Intian ja maailman ensimmäisessä ayurveda-lomakylässä, Somatheeramissa, Keralan osavaltiossa Trivandrumin kaupungin lähellä.

Somatheeramin hoitojen valikoima on hengästyttävä. Onkin hyvä, että ayurveda-loma alkaa lääkärin konsultaatiolla. Sen aikana määritellään asiakkaan kehotyyppi, selvitetään terveydentilaa ja suunnitellaan hoito-ohjelma, jota täydentää kehotyypin mukainen ruokavalio.

Ayurveda-hoitoja suositellaan otettavaksi sadekaudella. Silloin ihmisen kehon ja mielen uskotaan olevan herkimmillään vastaanottamaan hoitoja ja yrttien ja öljyjen vaikutusta.

Ayurveda vaatii omistautumista

Ayurveda-hoitojen tavoite ei ole rentouttaa lihaksia, vaan levittää ja imeyttää ihoon yrttiöljyä, joka on sekoitettu vuosituhantisen perinteen mukaan.

Hoitojen jälkeen öljy- ja yrttiseosten pitää vaikuttaa iholla tunnin. Ayurveda täyttääkin päivät miltei kokonaan. Ehdin kävellä ja lukea muutaman tuokion. Voin unohtaa liikkumisen turistina lomakylän ulkopuolella.

Ayurveda-hoitoja tulisi ottaa kahden tai kolmen viikon sarjoina. Ne pitäisi myös yhdistää päivittäiseen jooga- tai meditaatiotuokioon sekä oman kehotyypin mukaiseen ruokavalioon.

Oikeaoppisten ayurveda-kasvisruokien viikonkin mittainen syöminen on haaste jopa intialaista kasvisruokaa rakastavalle. Ruoat ovat miedosti maustettuja ja etenkin monet keitot mauttomia.

Lue myös: Intia valloittaa aistit – matkusta Keralan vilinään

Otan rusinat ayurveda-pullasta

Ayurveda ei ole oikotie terveyteen eikä mielen tyyneyteen. Voin kuitenkin poimia itselleni sopivia asioita hyvinvointia lisäämään: kasvisruokaa, yrttiteetä, joogaa tai meditaatiota.

Takuuvarman rentoutuksen tarjoaa yksittäisenäkin hoitona dhara.

Siinä maataan selällään hoitopöydällä. Kaksi ihmistä levittää otsalleni lämmintä öljyä pääni yläpuolella roikkuvasta saviastiasta. Hoito voidaan tehdä myös lämpimällä maidolla. Soomatheeramin hoitolassa hoidot tehdään ulkoilmassa, mikä on ihanaa.

Kokeile näitä ayurveda-hoitoja

● Sirodhara. Päänsärkyyn, unettomuuteen ja stressiin. Lämmintä öljyä tai maitoa kaadetaan otsalle noin 45 minuutin ajan. Suositellaan 7–21 päivän kuuria.

● Sirovasthy. Kaikkiin pään alueen sairauksiin. Lämmin yrttiöljy vaikuttaa päähän tehdyssä hatussa 15–60 minuuttia. Suositellaan viikon kuurina.

● Njavarakizhi. Reumatismiin, korkeaan verenpaineeseen sekä nivel- ja lihaskipuihin. Koko keho tai tiettyjä kehon osia taputellaan kuumaan öljyyn kastetuilla yrttipusseilla 60–90 minuuttia. Suositellaan kahden viikon kuuria.

● Marma massage. Ayurvedan vastine kokovartalohieronnalle.

● Rejuvenation massage. 90 minuutin kokovartalohieronta. Hieroja käyttää hieronnassa myös jalkojaan.

Lue myös:

Upea auringon valtakunta Peru – nämä paikat sinun on nähtävä!

Hongkong ja Macao yllättävät monin tavoin

Tokioon kannattaa suunnata herkuttelemaan

Vehreässä puutarhassa riippumatossa rentoutuen valtameren kuohut hoitavat mieltä.Kookospalmu-mehu päättää ayurvedahoito-tuokion. Mehu saadaan omien palmujen pähkinöistä.Ayurveda-hoitotuokion alkaessa hoitaja sytyttää tulen öljylamppuun ja lukee sanskritinkielisen rukouksen.Somatheeramin hoitoloiden puutarhat ovat kuin pieniä ulkoilmamuseoita patsaineen.