Näyttelijä Sari Havas: ”Ranskassa olisi hyvä vanheta”

Henkilöt

Näyttelijä Sari Havas: ”Ranskassa olisi hyvä vanheta”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Näyttelijä Sari Havas: ”Ranskassa olisi hyvä vanheta”

Sari Havas löysi sielunmaisemansa eteläranskalaisesta pikkukylästä.

Teksti Helena Liikanen-Regner

Kuvat Minna Kurjenluoma

Sari Havas noukkii paketin mansikoita ja vaihtaa kauniilla ranskalla myyjän kanssa kuulumiset. Heitä molempia hymyilyttää valokuvaaja, joka seuraa tilannetta linssin läpi.

– Saanko minäkin ottaa selfien kanssasi? luomukaupan omistaja Stéphane Pons kysyy, kun hänelle selviää, että koko kulmakunnan tuntema suomalaisnainen on kotimaassaan kuuluisa näyttelijä.

Ranska estää näivettymästä

Sarin rakkaus Ranskaa kohtaan syttyi jo 18-vuotiaana, Interrail-kesän seurauksena. Matka päättyi Pariisiin, jonne nuori, kielipuoli nainen päätti jäädä au pairiksi. Siellä hän asui pikkuruisessa vinttihuoneessa, vei hoitolapsia kouluun, söi suklaalevitteellä päällystettyä patonkia ja oli kovin, kovin yksinäinen. Jokin Ranskassa silti vetosi, eikä maa ole sen koommin jättänyt häntä rauhaan.

– Tänne on päästävä parin kuukauden välein, ettei näivety. Ranska ylläpitää terveyttäni niin monella tavalla, jo kauniin kielen ansiosta. Se on kuin musiikkia.

Paikalliset jaksavat kannustaa, vaikka välillä Sarin suusta pääsee lauseita, jotka eivät tarkoita mitään.

– Siitäkin me suomalaiset voisimme ottaa oppia, että sanoisimme kivoja asioita toisillemme.

Oma soppi Provencesta

Ranskasta piti aikanaan myös Sarin aviomies, näyttelijä Pertti Sveholm. Kihloihin he menivät Pariisissa, kun Sari oli jo raskaana. Esikoislapsikin syntyi suureellisesti 14.7., Ranskan kansallispäivänä.

Lasten – Akselin, Astan ja Pihlan – kanssa matkailtiin pääkaupungin lisäksi myös Provencessa, siellä kun oli ystäviäkin. Iloiset ihmiset, lämmin Välimeren valo sekä sypressien täplittämät maisemat vetosivat perheeseen niin, että vuonna 2003 he perustivat eteläiseen Ranskaan lomakodin. Asunto löytyi vuoristokylästä, reilun tunnin päästä Nizzasta.

– Kyläläiset ottivat meidät lämpimästi vastaan ja kutsuivat kylään. Minä etsin hätäpäissäni sanakirjasta, mitä olivatkaan poro ja lumi ranskaksi, jotta osaisin kertoa heille jotain Suomesta.

Lue myös: Näyttelijä Mikko Kivinen: ”Nuorena esitin aina suurpääomaa”

Pikkukaupungin mentaliteetti

Kun Sarin ja Pertin avioliitto noin kymmenen vuotta sitten päättyi, vuoristokylän koti jäi miehelle. Rakkaaksi muodostunut alue sai Sarin kuitenkin etsimään etelästä oman pesänsä. Pikku koti löytyi lopulta lähempää Nizzaa, Vencen vanhasta kaupungista.

– Täällä olisi hyvä vanheta. Ihmisen tarve tulla nähdyksi ja kuulluksi tyydyttyy täällä helposti.

Sarin asunto sijaitsee keskusaukion kupeessa. Ikkunasta voi ihailla kaukana siintävää Välimerta ja kuunnella sunnuntaiaamuisin kirkonkellojen kuminaa.

– Täällä saa kosketusta, katsekontaktia, poskipusuja ja juttuseuraa. Se on ihanaa.

Tosin harvoinpa Sari käy Vencessä enää omin nokkineen. Mukana on viime kerroilla ollut mukana uusi puoliso Risto, ystäviä tai perheenjäseniä.

Pippuria parisuhteeseen

Sari ja Risto tapasivat toisensa Tinder-treffisovelluksessa.

– Olin minä siitä yksinäisestä jaksostanikin nauttinut, mutta kun vastaan tuli Risto, tajusin, että tässä käy höpsösti.

Ensimmäisillä treffeillä juotiin tuntikaupalla kupposta teetä, ja kohta he jo viettivät lomansa yhdessä. Nyt Sari ja Risto jakavat kodit Espoossa ja Ranskassa.

– Minua innostaa miehessä pippuri. Se ruokkii naisellisuuttani. Pelkäsin, ettei sellaista Suomesta löydy, mutta löytyi sittenkin.

Sari pätevöityi aikoinaan seksuaaliterapeutiksi, koska kaipasi työkaluja omaan elämäänsä. Varsinaista terapiatyötä hän ei ole tehnyt mutta vetänyt sen sijaan erilaisia vuorovaikutuskoulutuksia.

– Ne pohjautuvat improvisaatioon, jossa ollaan läsnä, kuunnellaan ja jatketaan toisen idoita niiden tyrmäämisen sijaan.

Lue myös: Näyttelijä Tiina Lymi: ”Huumorini on sysimustaa”

Hyvinvointia seksistä

Sari haluaa kannustaa naisia nauttimaan. Hän pitää seksuaalisuutta tärkeänä hyvinvoinnin lähteenä.

– Se vaikuttaa monitasoisesti. Endorfiinit lähtevät liikkeelle, ja mieli täyttyy hyvistä ajatuksista.

Sänkyrutiineja kannattaa Sarin mukaan tarkoituksella rikkoa ja miettiä asioita, jotka voisivat innostaa kumppania. Oman ulkonäön tai kilojen pohtiminen on syytä unohtaa nautinnon hetkessä.

– Vaikka ikää kertyy, kannattaa etsiä, mitä seksuaalisuus juuri minulle tarkoittaa. Pilkettä, iloa ja leikkiä on syytä vaalia.

Sarin mielestä ranskalaiset osaavat tuoda naisellisuuttaan upeasti esille. Täällä hän itsekin huomaa uskaltavansa enemmän. Etelästä ostetut hepenet ja korkokengät ovat jääneet Suomessa käyttämättä.

– Onko se luonnon ankaruus, joka tekee naisellisuudesta meillä jotenkin halveksuttavaa tai tyhmää? Suomessa yritetään käpertyä piiloon.

Lue Sari Havaksen koko haastattelu Oma Aika -lehden numerosta 10/2017.

Lue myös:

Lena Meriläinen ja Olli Tola parisuhteestaan: ”Me ollaan päivänsäde ja menninkäinen”

Taiteilija Marjatta Tapiola: ”En häpeä esitellä maalauksiani ostajille”

Kirjailija Kirsti Manninen: ”Lukihäiriö ei hidasta työntekoani, päinvastoin”