Näin tunnistat kilpirauhasen vajaatoiminnan

HyvinvointiTerveys

Näin tunnistat kilpirauhasen vajaatoiminnan

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Näin tunnistat kilpirauhasen vajaatoiminnan

Vajaatoiminta vie vedon. Kun kilpirauhanen alkaa oikutella, kannattaa lääkitys aloittaa pian.

Teksti Sami Takala

Kuva Fotolia

Väsyttää ja paleltaa. Silmät, kasvot ja sääret turpoavat. Paino nousee, ja sydän lyö hitaasti. Ummettaa – ugh, mikä olo.

Jos tuntuu tältä, kannattaa käydä lääkärissä, sillä oireilu voi olla merkki kilpirauhasen vajaatoiminnasta. Koska oireet ovat monenkirjavia, ne voivat johtua monesta muustakin sairaudesta. Kilpirauhasen sairaus on silti hyvä sulkea pois.

Jos kilpirauhanen todella nikottelee, siihen on saatava apua. Kilpirauhashormonin puute hidastaa aineenvaihduntaa ja aiheuttaa joskus turbulenssia myös mielentilassa. Lisäksi seurauksena voi olla muistiongelmia, kuukautishäiriöitä, hiusten lähtöä ja ihon kuivumista.

Verikoe paljastaa puutoksen

Kilpirauhasen vajaatoiminta selviää helposti verikokeella, ja siihen on yksinkertainen lääkehoito. Elintavoilla sairauteen ei voi vaikuttaa, eikä sitä voi hoitaa kotikonstein.

Kun vajaatoiminta vaivaa, kilpirauhashormonin puutosta paikkaa päivittäinen annos Thyroxinia eli käytännössä samaa hormonia, jota kilpirauhanen ei itse enää pysty valmistamaan riittävästi. Annostus alkaa terveellä yleensä 25–50 mikrogrammasta, ja lääkäri säätelee sitä potilaan terveydentilan ja verikokeiden tulosten perusteella. Kontrollissa tulee käydä noin kerran vuodessa.

Oikean kokoisina annoksina tyroksiini ei aiheuta sivuvaikutuksia, mutta yliannostus on vaarallista. Siksi on tärkeää noudattaa lääkärin ohjeita. Alku vaatii malttia: voi kestää muutaman viikon tai jopa kuukauden, ennen kuin hoito alkaa purra ja elimistö toipua hormonivajeesta. Hoito jatkuu usein läpi elämän, koska oireet hyvin todennäköisesti palaavat, jos hoito loppuu.

Lue myös: 8 oiretta, jotka voivat kertoa kilpirauhasen vajaatoiminnasta

Lääkkeissä piilee vaara

Vaikka kilpirauhasen vajaatoiminnan kaltaisia oireita olisi, ei siihen tarkoitettuja lääkkeitä saa käyttää, ellei lääkäri ole todennut sairautta verikokeella. Tyroksiinia ei pidä käyttää esimerkiksi pelkän ylipainon, masennuksen tai vetämättömyyden hoitoon.

Julkisuudessa on puhuttu kilpirauhasen vajaatoimintaa muistuttavasta ”sairaudesta”, jossa laboratoriotulokset ovat kuitenkin täysin normaalit. Tällaista tilaa on kutsuttu kakkostyypin vajaatoiminnaksi ja Wilsonin oireyhtymäksi. Todellisuudessa sille ei ole lääketieteellistä selitystä eikä siihen pidä käyttää kilpirauhaslääkkeitä.

Lue myös: Kilpirauhasen vajaatoiminnan oireet muistuttavat masennusoireita

Salakavala sairaus

Kilpirauhasen vajaatoiminta voi kehittyä nopeasti kuukausien tai hitaasti vuosien aikana, jolloin ihminen saattaa huomaamatta tottua sairauden aiheuttamaan epävireiseen olotilaan.

Yleisin syy vajaatoimintaan on kilpirauhasen niin sanottu autoimmuunitulehdus. Siinä kilpirauhasen kudoksiin muodostuu vasta-aineita, jotka heikentävät hormonin tuotantoa. Myös keliakia on autoimmuunitauti, ja siksi keliakia on muuta väestöä yleisempi ihmisillä, jotka sairastavat autoimmuunitulehduksesta johtuvaa kilpirauhasen sairautta.

Vajaatoiminta saattaa johtua myös esimerkiksi sydämen rytmihäiriöiden ja maanis-depressiivisen taudin hoidossa käytettävistä lääkkeistä. Samanlaisia vaikutuksia voi tulla vaikeasta jodin puutteesta. Suomessa jodia on kuitenkin lisätty ruokasuolaan.

Lue myös:

Hikoiluttaako? Oletko laihtunut? Kyse voi olla kilpirauhasen liikatoiminnasta

Näin ikä sekoittaa miehen hormonitasapainon

5 faktaa vaihdevuosien hormonihoidosta