Näin säästät arjen euroista satasia vuodessa

Oma Talous

Näin säästät arjen euroista satasia vuodessa

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Näin säästät arjen euroista satasia vuodessa

Kodin päivittäisistä menoista voi pienellä vaivalla säästää etelänmatkaa vastaavan summan vuodessa. Etenkin ruoka-, energia- ja autokulut kannattaa syynätä tarkkaan.

Teksti Matti Remes

Kuvat Fotolia

Oma aika 11-12/2014

Käytkö ruokakaupassa töiden jälkeen ilman ostoslistaa ja sorrut nälkäisenä heräteostoihin? Paahtaako kylpyhuoneesi lattialämmitys täysillä aamusta iltaan? Entä onko perheenne kakkosauto ihan oikeasti välttämätön? Jos vastasit yhteenkin kysymyksistä myönteisesti, sinulla on hyvät mahdollisuudet nipistää sievoisia summia kodin päivittäisistä menoista. ”Jokainen perhe on erilainen, mutta säästökohteita löytyy

taatusti monesta kodista”, Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku kannustaa. Jerkku neuvoo aloittamaan säästötalkoot kulueristä, joihin voi itse vaikuttaa. Monessa perheessä tällaisia ovat ruokamenot. ”Ruokalaskun vähentäminen vaikkapa viidellä prosentilla ei vaadi mahdottomia. Se tarkoittaa kuitenkin vuodessa 300 euron säästöä, jos perheen ruokamenot ovat kuukaudessa 500 euroa”, Jerkku havainnollistaa.

Laadi listoja ja keitä itse

Oleellisinta on Jerkun mielestä suunnitelmallisuus. Tulevien päivien ruokien miettiminen etukäteen ja ostoslistan laatiminen vähentävät heräteostoja.

Aikaakin säästyy, kun ruokakaupassa ei tarvitse pähkäillä ostoja.

Myös ruokakorin sisältöön kannattaa kiinnittää huomiota. Valmisruokien sijaan Jerkku kannustaa ostamaan raaka-aineita ja valmistamaan ateriat itse.

”Ruokakuluista säästäminen ei suinkaan tarkoita sitä, että kotona alettaisiin syödä aiempaa huonommin. Päinvastoin, itse valmistettu ruoka voi olla entistä laadukkaampaa ja terveellisempää”, Jerkku muistuttaa.

Luonto-Liiton Kulutus.fi-sivuston päätoimittaja Nelli Heinimo huomauttaa, että kasvisruoat tulevat liharuokia selkeästi edullisimmaksi – etenkin jos käyttää sesongin mukaisia tuotteita. Loppuvuodesta esimerkiksi kotimaiset juurekset ovat edullisia ja terveellisiä.

”Kasvisruokapäivää voi kokeilla vaikkapa kerran viikossa. Ateriasta tulee ravitseva, kun mukana on papuja, tofua tai soijarouhetta”, Heinimo neuvoo.

Osta vähän mutta laatua

Nelli Heinimo kehottaa harkintaan muissakin kuin ruokaostoissa.

”Rikki menneen tavaran tilalle ei tarvitse ostaa välttämättä uutta. Esimerkiksi monen vaatekappaleen voi korjata itse tai viedä ompelijalle ja tukea näin myös yritystoimintaa.” Heinimo neuvoo ostamaan kerralla

laadukkaita tuotteita, vaikka ne saattavat ostohetkellä kukkaroa hieman kirpaistakin.

”Pidemmän päälle rahaa kuitenkin säästyy, kun tavara ei mene niin helposti rikki. Kalliista esineistä pitää myös parempaa huolta kuin halvoista”, Heinimo toteaa.

Vaatehankintoihin voi upota yllättävänkin paljon rahaa vuodessa. Moni haksahtaa ostamaan halpoja vaatteita, joita kaupat ovat nykyisin pullollaan.

”Oman talouden ja ympäristön kannalta olisi kuitenkin parempi, jos hankkii vähemmän mutta itselle paremmin istuvia vaatteita. Päälle pantavaakin on silloin helpompi löytää vaatekaapista”, Heinimo sanoo.

Käytä sähkösyöppöjä harkiten

Kodin suuria menoeriä on lämmityksen, valaistuksen ja sähkölaitteiden tarvitsema energia.

”Sähkön kulutusta on helppo vähentää viihtyisyydestä ja mukavuudesta tinkimättä”, Motivan asiantuntija Päivi Suur- Uski vakuuttaa.

Hän kertoo esimerkin omasta kerrostaloasunnostaan. Edellisten asukkaiden mukavuussyistä asentama lattialämmitys keittiössä ja kylpyhuoneessa on perheen mielestä turha, joten se ei ole koskaan käytössä.

”Jos lattialämmitys olisi päällä, sähkönkulutuksemme kaksinkertaistuisi. Nyt säästöä syntyy yli sata euroa vuodessa.” Kuivausrumpu, sähköuuni ja sähkökiuas kuuluvat kodin sähkösyöppöihin, joten niiden hieman suunnitelmallisempi käyttö tuo Suur-Uskin mukaan selvää säästöä.

Pyykit voi mahdollisuuksien mukaan kuivata raikkaassa ulkoilmassa. Uunia lämmittäessä kannattaa tehdä kerralla suurempi erä ruokaa ja laittaa osa pakkaseen. Kiuas taas syö vähemmän sähköä, jos saunan lämmittää samalla kertaa koko perheelle eikä jokaiselle yksitellen.

Myös viihde-elektroniikan sähkönkulutukseen kannattaa Suur-Uskin mielestä kiinnittää huomiota, vaikka yksittäiset laitteet eivät kovin paljon energiaa viekään.

Pöytätietokone ja taulutelevisio vievät sähköä myös valmiustilassa, joten ne on hyvä sammuttaa kokonaan käytön jälkeen.

”Ja jos tietokoneen modeemin sulkee yöksi, vuodessa säästyvällä sähkömäärällä voi pyörittää pesukonetta 20 kertaa”,

Suur-Uski huomauttaa. Laitteiden sähkön kulutusta kannattaa Suur-Uskin mielestä katsoa jo niiden hankintavaiheessa. Kaupassa esillä olevat energiamerkinnät tarjoavat vertailukelpoista tietoa laitteiden energiatehokkuudesta.

Aloita säästäminen laskemalla tulot ja menot

Seuraavaa lomamatkaa tai tulevaa remonttia varten säästämistä helpottaa, jos omista tuloista ja menoista on hyvä kokonaiskäsitys.

”Selvitä aluksi tulot, jotta näet, paljonko voit käyttää rahaa velkaantumatta. Pidä sen jälkeen kirjaa menoistasi vaikkapa excel-taulukkoon tai ruutuvihkoon”, Marttaliiton kehittämispäällikkö Teija Jerkku suosittelee.

Oman kulutuksen selvittäminen voi tuottaa Jerkun mukaan yllätyksiä. Esille saattaa nousta menoja, joita ei ole tullut edes ajatelleeksi.

”Rahankäyttöä kannattaa kartoittaa etenkin isoissa elämänmuutoksissa. Tulotaso voi pienentyä esimerkiksi eläkkeelle jäämisen tai työttömyyden vuoksi. Silloin on hyvä katsoa, mihin rahat riittävät”, Jerkku sanoo.

Jerkun mielestä on tärkeää, että pitkäjänteisen säästämisen ohella perheessä on varauduttu myös odottamattomien menojen varalta.

”Parin kuukauden palkkatiliä vastaava rahasumma on hyvä olla varalla, jotta yllättävissä menoissa ei joudu turvautumaan kalliisiin kulutusluottoihin. Pesämunaa kannattaa kerryttää hyvänkin päivän varalle, jos haluaa tehdä tai hankkia jotakin kivaa.”

Tarvitsetko kakkosautoa?

Monessa perheessä auto on välttämättömyys, mutta liikennemenoistakin voi nipistää isoja summia. Kulkupelin vakuutus ja ylläpito nielevät vuodessa tuhansia euroja, joten esimerkiksi kakkosautosta luopumista kannattaa Teija Jerkun mielestä harkita.

”Bensakuluissakin voi säästää, jos hoitaa monta asiaa samalla kerralla tai suosii oman auton sijaan kävelyä ja pyöräilyä. Myös joukkoliikenteen käyttö on usein järkevä vaihtoehto”, Jerkku luettelee.

Karsi turhat kortti- ja kännykkäkulut

Ruoka-, energia- ja autokulujen ohella Jerkku kannustaa katsomaan hieman tarkemmin myös kodin pieniä menoja. Kuukausittain tulee maksaneeksi pieniä laskuja asioista, joita ei ehkä välttämättä tarvitse.

Lompakkoon on esimerkiksi voinut kertyä nippu vuosimaksullisia luottokortteja, kun parillakin maksukortilla pärjäisi mainiosti.

”Säästöjä voi löytyä myös kännykkäkuluista. Turhasta ei kannata maksaa”, Jerkku korostaa.

Puhelinlaskusta on hyvä esimerkiksi tarkistaa, että puhelujen, tekstiviestien ja siirretyn datan määrä on lähellä liittymäpaketin sallimia rajoja.

Jos esimerkiksi 400 minuutin paketissa puhelut jäävät säännöllisesti 200 minuuttiin, kiintiötä kannattaa pienentää ja leikata näin kuukausilaskua.

Vastaavasti kiintiön suurentaminen on paikallaan, jos puhelujen ja tekstiviestien määrä ylittää jatkuvasti paketin rajat. Operaattori laskuttaa nimittäin kaikesta ylimenevästä perushinnastonsa mukaisesti.

Myös operaattorin kilpailuttaminen voi vähentää puhelinkuluja. Laskua voi pienentää myös välttämällä puheluja maksullisiin yritys- ja palvelunumeroihin. Moni asia hoituu soiton sijaan sähköpostillakin.

Näin nipistät kodin kuluista

Ruokamenot

● Suunnittele ruokaostot etukäteen

ja tee ostoslista.

● Mitoita ostot niin, ettei ruokaa

tarvitse heittää roskiin.

● Kokkaa ja leivo itse.

● Tee ruokaa enemmän kerralla ja pakasta.

Muut ostokset

● Valitse laadukkaita ja kestäviä tuotteita.

● Uuden ostamisen sijaan korjaa vanhaa.

● Ajoita isommat hankinnat alennusmyynteihin ja sesongin ulkopuolelle: tee suksikaupat keväällä ja pyöräkaupat syksyllä.

Energia

● Yhden asteen huonelämpötilan lasku pienentää lämpölaskua viisi prosenttia. Loman ajaksi asunnon lämpötilaa voi huoletta laskea 15–16 asteeseen.

● Tiivistä ikkunat ja ovet. Vetoisuus vähenee ja lämpö pysyy sisällä.

● Kiinnitä huomiota etenkin paljon energiaa syövien laitteiden, kuten kuivausrummun, sähköuunin ja sähkökiukaan, käyttöön.

● Sammuta sähkölaitteet aina kun et niitä tarvitse.

Liikenne

● Luovu omasta autosta, jos se on mahdollista.

● Vähennä auton käyttöä suosimalla kävelyä, pyöräilyä ja joukkoliikennettä.

● Säästä aikaa ja bensakuluja hoitamalla monta asiaa samalla ajolla.

Muut menot

● Kilpailuta vakuutukset, pankkipalvelut ja kännykkäliittymä.

● Käy läpi vuodessa maksamasi laskut. Onko joukossa asioita, joita et välttämättä tarvitse?