Näin kotipalvelut helpottavat arkea – Eeva-Stiinan 89-vuotias isä saa asua kotona

Tunteet

Näin kotipalvelut helpottavat arkea – Eeva-Stiinan 89-vuotias isä saa asua kotona

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Näin kotipalvelut helpottavat arkea – Eeva-Stiinan 89-vuotias isä saa asua kotona

Eeva-Stiina Komulainen ostaa sisartensa kanssa iäkkäälle isälleen kotipalveluita. Niiden ansiosta isä voi vielä asua kotona, kuten hän itse toivoo.

Teksti Tiina Torppa

Kuva Mika Pollari

”Isäni luona käy päivittäin aamuhoitaja ja lounaan tuoja sekä viikoittain siivooja. Lounas tuodaan nopeasti, mutta aamuhoitaja viipyy pidempään. Hän hoitaa lääkkeenoton ja hygienian sekä auttaa aamupalalla. 89-vuotias isäni keittää itse kahvin, mutta hoitaja voi vaikkapa paistaa kananmunan leivän päälle.

Ostamme kaikki palvelut yksityisesti, sillä isälläni on hyvä eläke. Hän jäi leskeksi, kun äitini kuoli vuonna 2011.

Aluksi ostimme vain siivousta. Minä ja kaksi siskoani yritimme saada isän laittamaan ruokaa ja kävimme säännöllisesti auttamassa, mutta se oli hankalaa.

Lue myös: Kotipalvelut parantavat elämää ja helpottavat arkea

Iloa kotona asumisesta

Kun isälle tuli dementiaoireita, veimme hänet geriatrille. Selvisi, että hänellä oli aliravitsemusta ja B-vitamiinin puutos.

Päädyimme aluksi tilaamaan hänelle kaikki ateriat yksityiseltä palveluntarjoajalta. Isän mielestä ruoka on ihan hyvää. Nykyään enää vain lounas tulee valmiina; aamu- ja iltapalatarpeet hän ottaa itse kaapeista.

Käymme siskojeni kanssa vuorotellen tervehtimässä isää Lahdessa. Kun käymme, ostamme isälle jotakin herkkuruokaa, vaikkapa silliä. Joskus vien poimimiani kantarelleja ja teen kastikkeen niistä.

Me siskot elämme Helsingissä ja olemme kaikki työelämässä. Työskentelen itse peruskoulussa opettajana. Isä on skarppi mies, mutta hänelle tulee välillä unohduksia.

Tottakai se huolestuttaa meitä.

Olemme sisarteni kanssa yrittäneet houkutella isää tasokkaaseen yksityiseen palvelukotiin, mutta hän kokee olevansa kotona lähellä äitiä. Hän saa iloa kotona asumisesta.

”Isälle ei löytynyt palvelutalosta juttukaveria.”

Tarvetta juttukaverille

Isä on kokeillut palveluasumista. Hän asui viikon Lahden Diakonialaitoksessa mutta ei löytänyt sieltä juttukaveria. Hän lukee paljon ja haluaisi jutella.

Kotona hän on yksinäinen. Vähän sentään auttaa, kun ateriat tuodaan. Samalla tulee tarkistettua, että isä on kunnossa.

Isän luona on reissuvihko, johon hoitaja kirjaa, mitä on tehty. Hän kirjaa esimerkiksi, että isä on saanut lääkkeet ja sitten on luettu sanomalehteä.

Muuten yhteydenpito on lähinnä sitä, että maksamme laskut. Tunnin siivous kustantaa 39 euroa, yksi ateria 13 euroa ja lyhyt käynti 18 euroa.”

Lue myös: 25 vinkkiä – Opas ikääntyvän omaiselle

Mitä kotipalvelut maksavat?

Ateria / 7–13 e / Hintaan lisätään kuljetusmaksu, joka vaihtelee matkan ja aterioiden määrän mukaan.

Kotisiivous / 30–40 e / Joskus minimiveloitus on kaksi tuntia. Osa siivoojista käyttää asiakkaan työvälineitä ja siivousaineita, osa omiaan.

Kodinhoito / 30–60 e / Asiointiapua, ulkoilua, kodin järjestelyä, vaatehuoltoa ym.

Kotihoito / 30–50 euroa / Yleensä jonkun muun kuin sairaanhoitajan tekemää hoitotyötä, esimerkiksi verenpaineen mittausta ja hygienia-apua.

Kotisairaanhoito / 30–55 e / Lääkkeiden antamista ja muuta vastaavaa sairaanhoitajan tekemää hoitotyötä.

Vammaisten avustajapalvelut / 30–50 e / Vammaisen avustamista arjessa, apuvälineiden käyttöä ym.

Huomioitavaa:

● Palvelujen hinnat ilmoitetaan arkisin päiväaikaan. Iltaisin, viikonloppuisin ja juhlapyhinä tuntihinta on yleensä kalliimpi.

● Hoivapalvelut ovat arvonlisäverosta vapaita.

● Kotisairaanhoito, fysioterapia ja vammaispalvelut ovat arvonlisäverottomia. Siivouksessa on 24 prosentin ja ateriapalveluissa 14 prosentin arvonlisävero.

● Osa yksityisistä palveluista, kuten siivous, kelpaa kotitalousvähennykseen. Kotisairaanhoito, hieronta, jalkahoito ja vastaavat palvelut eivät sen sijaan täytä ehtoja.

Lue myös:

Muistisairas äiti ja pienet lapset – Tällaista on huolehtia yhtä aikaa molemmista

Muistisairas Jukka ja puoliso Minna: ”Kuin joka päivä häviäisi jokin taito”