Näin hoidat talvi-ihoa oikein

Ilmiöt

Näin hoidat talvi-ihoa oikein

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Näin hoidat talvi-ihoa oikein

Talven vaativat olosuhteet haastavat terveenkin ihon. Talvi-iho kaipaa eniten suojausta ja kosteutusta riittävän rasvaisella voiteella.

Vaikka et kuuluisikaan kuivaihoisten klaaniin, tunnet ehkä nämä jokatalviset ilmiöt: naamaa kiristää suihkun jälkeen, mustien housujen pinnassa näkyy kuollutta ihosolukkoa ja pakkanen saa talvi-ihon kimpaantumaan.

Talvisin suurin osa suomalaisista kokee ihonsa kuivaksi. Pakkanen ja lämmitetty sisäilma kuivattavat ihoa. Kun päälle on pakkasella topattava monta kerrosta vaatetta, hikoilu lisääntyy, mikä taas entisestään kuivattaa ihoa ja saa sen kutisemaan.

Hiki täytyy huuhdella iholta pois, eikä vesipesua pidä muutenkaan varoa. Mitä huonommassa kunnossa iho on, sitä useammin se tulisi pestä. Kun ihon kunto paranee, pesuväliä voi harventaa.

Atooppisen ihon haasteet

Viidennes aikuisista kärsii atooppisen ihon oireista. Atooppinen iho on erityisen herkkä sään vaihteluille. Atooppisen ihon tunnusomaiset piirteet ovat ihon kutina ja kuivuus.

Atoopikon iho on rakenteeltaan poikkeava: pintasolukko laskee helposti kosteuden karkuun ja toisaalta päästää ihoon monia ärsykkeitä. Myös ihon rasvakoostumus on erilainen. Ihosta puuttuu pitkäketjuisia rasvoja eli keramideja. Tästä syystä kosteus pääsee haihtumaan syvimpiä kerroksia myöten.

Keramidien määrä myös vähenee iän myötä. Vaikka et siis olisikaan atoopikko, ikä tekee talvi-ihon kanssa taiteilusta haastavampaa.

Lue myös: 5 keinoa päästä eroon kuivasta ihosta

Talvi-iho vaatii tuhdin voiteen

Talvella päivävoide kannattaa vaihtaa tuhdimpaan. Valitse voide, jossa on lipidejä eli rasva-aineita. 24 tunnin voide sopii niin päivä- kuin yökäyttöön. Yövoiteissa ei ole aurinkosuojaa, joten niitä ei suositella päiväkäyttöön.

Talvella ulkoillessa vältä liian kevyitä voiteita ja suosi yövoiteen kaltaisia tuhdimpia voiteita.

Muista kädet ja jalat

Kädet ja kantapäät ovat talvella erityisen kovilla. Kiinnitä niiden hoitoon huomiota, jotta halkeamia ja haavaumia ei pääse syntymään.

Rasvaa kädet jokaisen pesun jälkeen. Jos kädet ovat todella kuivat, voit käyttää öisin ohuita puuvillahanskoja. Ne tehostavat hoitovoiteen imeytymistä.

Jalat kannattaa rasvata kahdesti päivässä. Jos poistat kovettumia raspilla, tee se korkeintaan kerran tai pari kuukaudessa. Tätä tiheämpi raspaaminen saattaa lisätä kovettumien syntymistä. Myös jalkoihin voi vetäistä yöksi puuvillasukat tehostamaan voiteen imeytymistä.

Lue myös: Helpot kotikonstit ihonhoitoon

Suojaa talvi-iho auringolta

Aurinkosuojaa tarvitaan talvella siinä missä kesälläkin. Talvi-iho on kovilla eikä sen suojamekanismi toimi parhaalla mahdollisella tavalla. Saasteet ja auringon UV-säteily läpäisevät helposti heikon ihon ja aiheuttavat tulehdusta. Iho punoittaa, aikuisiän akne saattaa aktivoitua tai iho hilseilee kuivuuttaan.

Vaikka talvi-iho ei sydäntalvella helposti pääsekään palamaan, se vanhenee auringon vaikutuksesta. Keväthangilla ihon palaminenkin on jo mahdollista, sillä lumi heijastaa säteilyn moninkertaisesti.

Aurinkosuojakertoimen sisältävää kasvovoidetta kannattaa siis käyttää läpi vuoden. Jos oleskelee ulkona pidempiä aikoja, aurinkosuojaa on muistettava lisätä aivan kuten kesähelteelläkin.

Lue myös:

Rasvaisen ihon pahimmat hoitovirheet

Lue, miten Suvi Tiilikainen voitti aknen

Liikkujan 8 parasta aurinkovoidetta