Näin helpotat niskakipua: 5 vinkkiä

HyvinvointiLiikunta

Näin helpotat niskakipua: 5 vinkkiä

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Näin helpotat niskakipua: 5 vinkkiä

Niska kannattelee 5-kiloista päätä monta tuntia päivässä. Jos asento on pitkään kumara, iskee niskakipu. Näillä vinkeillä helpotat niskakipua.

Teksti Sami Takala

Kuvat Mari Lahti

1. Tietokoneella

Sijoita näyttö niin, että se on suunnilleen oman käsivarren päässä ja katselukulma on hieman alaviistoon. Asenna istuimen korkeus niin, että jalat yltävät lattiaan.

2. Puhelimessa

Käytä ääniviestiä tekstiviestien sijaan. Jos puhut pitkään, käytä kaiutinta tai kuulokkeita, jolloin niska ja hartiat on helpompi pitää rennompana.

3. Reissussa

Pakkaa tavarat mieluummin selkäreppuun kuin olkalaukkuun. Kanna reppua molemmilla olkapäillä. Jos käytät olkalaukkua, vaihtele sitä olalta toiselle.

4. Sohvalla

Katso televisiota suoraan edestä. Jos katsot ruutua sivusta, niska joutuu olemaan vinossa pitkään.

5. Nukkuessa

Vältä vatsallaan nukkumista. Siinä kaularanka kiertyy voimakkaasti. Ihmisen tulisi nukkua niin, että kaularanka on suorassa. Kyljellään nukkuvalle sopii paksumpi tyyny kuin selin nukkuvalle. Osa hyötyy anatomisesta tyynystä, jossa etuosa on takaosaa paksumpi.

Asiantuntijoina fysioterapeutti Olli Aranko Terveystalosta ja fysiatrian erikoislääkäri Saija Paavola Ortonista. Muita lähteitä muun muassa Käypä hoito -suositukset, Terveys 2011 -tutkimus ja Selkäkanava.fi.

Nyrkkeile niska vetreäksi: Ota hartioidesi levyinen haara-asento tai seiso käyntiasennossa, jossa polvet ovat koukussa ja selkä suorassa. Nyrkkeile käsillä suoraan eteenpäin ja viistosti sivuille noin puolen minuutin ajan. Pidä tauko ja toista harjoitus.Halausvenytys: Kiedo oikea käsi rinnan yli vasemman lapaluun päälle ja vasen käsi rinnan yli oikean lapaluun päälle. Paina samalla leukaa kohti rintaa ja tee pientä kiertoliikettä sivulta toiselle noin puoli minuuttia. Vaihda käsien paikkaa toisin päin ja toista liike.