Muotisuunnittelija Jukka Rintala: ”Tunnen itseni 19-vuotiaaksi”

Henkilöt

Muotisuunnittelija Jukka Rintala: ”Tunnen itseni 19-vuotiaaksi”

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Muotisuunnittelija Jukka Rintala: ”Tunnen itseni 19-vuotiaaksi”

Moni tuntee muotisuunnittelija Jukka Rintalan iltapuvuista, mutta suunnittelijan kynästä on yli 40-vuotisella uralla syntynyt niin koruja kuin sisutustekstiilejäkin. Iän myötä tahti ei ole ainakaan hidastunut.

Teksti Anu Virnes-Karjalainen

Kuva Fabian Björk

Helsingin Fredrikinkadun Jukka Rintala -liikkeessä hyllyt ja pöydät ovat tupaten täynnä. Tasot pursuavat alkuperäisiä mallipiirroksia vuosikymmenten varrelta. Pöytään nojaa toistakymmentä maalausta. Hyllyillä on Jukka Rintalan, 65, suunnittelemia tekstiilejä ja takahuoneessa uniikkeja iltapukuja vuosikymmenten varrelta.

– Tämä oli Maria Lundin päällä Sinun omasi -konserttikiertueella, ja tässä on ensimmäinen käsin maalattu iltapukuni 80-luvulta, taiteilija esittelee toinen toistaan upeampia luomuksia.

Menossa on töiden valinta kolmeen suureen näyttelyyn. Ensimmäinen on toukokuussa Naantalissa. Sitten vuorossa ovat pitkää uraa esittelevä retrospektiivinen näyttely Didrichsenin taidemuseossa Helsingissä ja kesän päätteeksi jo perinteeksi muodostunut myyntinäyttely Savonlinnassa.

– On rikkaus tehdä aina uusia asioita. Vanhalla on oma hieno arvonsa, mutta aina pitää pyrkiä eteenpäin.

Pitää pyrkiä eteenpäin

Jukka Rintalan yli 40-vuotinen ura hakee vertaistaan. Suuri yleisö tuntee Jukan parhaiten Linnan juhlien luomuksista. Joka vuosi juhlissa nähdään kuudesta kymmeneen hänen pukuaan. Se on pieni, mutta näkyvä osa koko työsarkaa.

Jukan ansioluettelo on hengästyttävää luettavaa. Ensimmäisenä listassa on Friitala, josta tulikin kaikkein vaikeimpien materiaalien, mokan, turkiksen ja nahan käsittelyn korkeakoulu.

– On haaste saada nahkaan keveys. Vaatteet on tehtävä palasista ja käytettävä saumoja. Viihdyin Friitalalla hyvin. Sain kokeilla ja tehdä villejäkin juttuja, lopputyönsä nahkavaatteista tehnyt Jukka muistelee.

Yhteistyö Friitalan kanssa jatkui liki kolmekymmentä vuotta. Samoina vuosina alkoi myös monta muuta vuosia jatkunutta yhteistyösuhdetta: Marimekko, Nanso, Matex, Jokipiin Pellava, Lennol ja VM-Carpet.

Vaatesuunnittelu ei tarkoita vain uniikkipukuja vaan myös teollisia mallistoja, eikä aina vain naisellista. Hän on suunnitellut myös verryttelyasumalliston Karhu-Titanille 1980-luvulle. Vaatteiden lisäksi kädenjälki näkyy kodintekstiileissä, sisustuskankaissa, matoissa ja tapeteissa.

Tekemisen monipuolisuus on inspiroinut Jukkaa.

– On rikkaus tehdä aina uusia asioita. Vanhalla on oma hieno arvonsa, mutta aina pitää pyrkiä eteenpäin.

En ajattele ikääni

Haastattelun aikana Jukan puhelin pirisee tiuhaan. Anteeksi pyydellen suunnittelija vastaa kaikkiin puheluihin omaan rauhalliseen tyyliinsä.

– On helpompi hoitaa asiat saman tien eikä kenenkään tarvitse sanoa, ettei sua saa millään kiinni, hän selittää.

Eikö tekemisen määrä ja moninaisuus koskaan ahdista?

– Ei koskaan. Eri asiat pysyvät päässäni omissa lokeroissaan enkä koskaan ole ollut työhöni kyllästynyt, hän vastaa kuin hämmentyen kysymyksestä.

Aika ajoin on ihmetelty, miksei Jukka ole lähtenyt luomaan uraa ulkomaille. Työt ovat pitäneet miehen Suomessa eikä se näytä harmittavan. Maailman muotimetropolit ovat kuitenkin tuttuja.

– Tunnen olevani sama ihminen kuin olin 19-vuotiaana, mutta töideni viiva on kyllä ajan myötä jalostunut.

Pariisissa Jukka Rintala on oman arvionsa mukaan käynyt satoja kertoja. Kankaat hän hankkii useimmiten Pariisin kangasmessuilta pitkäaikaisilta yhteistyökumppaneilta.

Kaupungissa inspiroi erityisesti haute couture -muoti. Rintala mainitsee esimerkkinä Valentinon, Yves Saint Laurentin, Karl Lagerfeldin ja Jean Paul Gaultieren.

– Lagerfeld ei ole koskaan kaavoihinsa kangistunut eikä fyysinen ikä vaikuta hänen työhönsä.

Siihen hänen on helppo samastua, sillä nyt 65-vuotiaana Jukka ei ajattele ikäänsä eikä koe sen vaikuttavan.

– Tunnen olevani sama ihminen kuin olin 19-vuotiaana, mutta töideni viiva on kyllä ajan myötä jalostunut.

Vauhti ei hiivu

Jukka Rintala ei tunnista itsessään haaveilijaa vaan ennemminkin tekijän.

– En ole koskaan haaveillut, että saisin tehdä sitä tai sitä. Ehkä pitäisi haaveilla enemmän. Olen kiitollinen kaikesta, mitä olen saanut tehdä. Nyt erityisesti akryylitöiden maalaaminen ja taulujen kysyntä ovat lisääntyneet. Olen myynyt sitä mukaa kuin olen tehnyt.

Vauhti ei siis näytä hiipumisen merkkejä. Jukkaa kuunnellessa syntyy kaksijakoinen tunne luovuuden palosta ja pakosta, mutta toisaalta kaiken helppoudesta ja yksinkertaisuudesta.

– Tässä työssä on aina mukana jotain selittämätöntä, taianomaista.

Lue myös:

Millainen on täydellisen hajuveden salainen kaava?

Suomalaispari haastaa muotimaailman – vaatteita ilman sukupuolirajoitteita

Paola Suhoselle perhe on täydellinen tukiryhmä

Jukka Rintalan luonnosoriginaalit syntyvät kerrasta ja aina käsin. – Minun kohdallani kädenjälki on 'se juttu'.