Miten seksi onnistuu pitkän tauon jälkeen?

Tunteet

Miten seksi onnistuu pitkän tauon jälkeen?

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Miten seksi onnistuu pitkän tauon jälkeen?

Sopikaa yhteiset säännöt, neuvoo seksuaaliterapeutti Mia Perhiö.

Teksti Tiina Komi

Kuva Fotolia

Seksuaaliterapeutti Mia Perhiön mukaan seksi loppuu harvoin kuin seinään. Se hiipuu yleensä vähitellen. Rakkauselämän sammuessa muukin fyysinen läheisyys saattaa lakastua. Parista tulee ikään kuin kämppiksiä, jotka jakavat parisängyn – tai nukkuvat eri huoneissa.

Seksuaaliseen haluttomuuteen kytkeytyy usein muunkin läheisyyden ja fyysisen hellyyden puute. Ei uskalleta lähestyä, kun pelottaa, että toinen tulkitsee sen kutsuksi seksiin. Halailun ja suutelemisen puute etäännyttää puolisoja toisistaan.

– Toiselle voi sanoa, että haluaa käpertyä kainaloon tai tulla syliin, mutta ei halua seksiä. Silloinkin, kun pari haluaa löytää toisensa uudelleen seksuaalisesti, voi tehdä sopimuksia siitä, millainen kosketus johtaa seksiin, milloin halutaan vain tankata hellyyttä. Iltaisin pitää voida käpertyä toisen kainaloon ilman paineita seksiin, mutta lähelle tulemiseen pitää olla toisen lupa.

Ongelma on usein toisen osapuolen haluttomuus. Yksi syy voi olla se, että seksistä on tullut pitkässä suhteessa tylsää. Se ei tuota molemmille riittävästi mielihyvää.

– Omista toiveista puhuminen vaatii rohkeutta. Viisikymppisen seksi on erilaista kuin nuorena. Vanhemmiten ihminen jalostuu seksinkin saralla eikä tyydy enää epätyydyttävään seksiin.

Seksin on oltava vastavuoroista ja siinä on lupa olla vähän itsekäskin. Molemmilla on oikeus saada mielihyvää. Seksi on aikuisten leikkiä. Siinä voi käyttää apuvälineitä mausteena, mutta ne eivät yksin riitä.

Mitä läheisempi ja tärkeämpi kumppani on, sitä vaikeammalta pitkän kuivan kauden lopettaminen tuntuu. Koskettaminen jännittää, vaikka toinen olisi ollut vierellä 30 vuotta. Jännitykseen kytkeytyy menettämisen pelkoa.

Kuiva kausi voi loppua siihen, että toinen päättää niin. Muutokseen tarvitaan kuitenkin aina kaksi. Tyydyttävä seksielämä on parisuhteen voimavara.

Lue myös:

Näillä keinoilla parisuhteen seksisolmut auki

Mikä on tappanut suomalaisten seksihalut?

Seksitön suhde? 3 ongelmaa ja ratkaisua