Mitä tarjota keliaakikolle? Poimi tästä 4 herkullista ja gluteenitonta reseptiä

HyvinvointiRavinto

Mitä tarjota keliaakikolle? Poimi tästä 4 herkullista ja gluteenitonta reseptiä

Oma Aika arkisto | TEKSTI Oma Aika

Mitä tarjota keliaakikolle? Poimi tästä 4 herkullista ja gluteenitonta reseptiä

Keliaakikolle ruokaa valmistaessa on tärkeää muistaa puhdistaa kaikki pinnat ja astiat perusteellisesti.

Teksti Leena Filpus

Kuvat Mari Lahti, Sami Repo, Arto Vuohelainen

Kauppakassin sisältö:

– Elintarvikkeissa ei saa olla ruista, vehnää eikä ohraa. Vaikka niitä ei olisi käytetty valmistusaineina, samoilla linjastoilla saatetaan valmistaa ja pakata myös näitä tuotteita.

– Monet keliaakikot voivat syödä kauraa, joka on viljelty ja käsitelty olosuhteissa, joissa kaura ei pääse kosketuksiin gluteeniviljojen kanssa. Sitä kutsutaan gluteenittomaksi kauraksi. Vehnätärkkelyskin sopii useimmille, kunhan siitä on teollisesti poistettu gluteeni.

– Erityistä huolellisuutta on noudatettava kastikkeiden, valmiskeittojen, kuorrutteiden ja leivitteiden, erilaisten jälkiruokien sekä juomien kanssa.

– Gluteenittomia leivonnaisia ja leipää löytyy jo pienempienkin ruokakauppojen pakastealtaista. Osa kaupoista myy myös suojakaasuun pakattua tai tuoreleipää.

– Muutoin keliaakikon ruokavalio on kuten ennenkin: lihaa, kalaa, maitotuotteita, kasviksia, hedelmiä ja marjoja sekä riisiä, perunaa, hirssiä, tattaria ja vaikka kvinoaa.

Ruuan valmistus:

– Valmista kaikki tarjoomukset gluteenittomina. Silloin keliaakikon ei tarvitse miettiä, oletko mustikkapiirakkaa valmistaessasi sekoittanut taikinaa samalla kapustalla kuin gluteenitonta piirakkaa. Monet tavalliset ruoat sopivat myös keliaakikolle.

– Puhdista kaikki gluteenittomien ainesten ja tuotteiden kanssa kosketuksiin joutuvat pinnat ja astiat perusteellisesti ennen leipomista, ruoanvalmistusta ja esillepanoa. Gluteenia ei saa mennä edes jauhopölyn vertaa. Putsaa uunipellitkin huolella, käytä voiteluun silikonista pullasutia, vaihda käyttämätön leivinpaperi ja puhdas leivinliina.

– Käytä gluteenittomia jauhoja. Gluteeni tuo leivonnaisiin sitkon, minkä vuoksi gluteenittomat leivonnaiset ovat usein hauraampia ja kohoavat vähemmän. Sitkoa ja leivottavuutta tuovat ratamokasvin jauhetuista siemenistä tehty psylliumkuitujauhe ja bakteerikäymisellä sokeriliemestä valmistettu ksantaanijauhe.

Herkullisia gluteenittomia reseptejä keliaakikolle:

Katso resepti: Gluteeniton quiche

Katso resepti: Suppilovahveropitsa

Katso resepti: Gluteeniton suklaakakku

Katso resepti: Gluteenittomat omenapiiraat

Juttua varten on haastateltu Etelä-Pohjanmaan Sairaanhoitopiirin lääkäriä, keliakiatutkijaa Pilvi Laurikkaa ja Keliakialiiton ravitsemusasiantuntijaa Sanna Arnalaa. Lisäksi tietoja on etsitty Keliakialiiton verkkosivuilta keliakialiitto.fi sekä Lääkäriseura Duodecimin Terveyskirjastosta terveyskirjasto.fi.

Lue myös:

Epäiletkö keliakiaa? Tällainen se on

Marjolla ei ollutkaan masennus vaan keliakia: ”Diagnoosi oli järkytys ja yllätys”

Nämä gluteenittomat ruoat valmistuvat helposti satokauden herkuista